Friday, May 30, 2014

Makanan Semulajadi dan Makanan Tambahan

Dulu tak pernah terfikir akan berniaga.. sebab aku ni bukan jenis yang suka nak promote2 barang ni.. sebab tu sekarang ni masih belum percaya yang aku dah hampir setahun terlibat dengan perniagaan secara "part time".. tambah lak buat perniagaan online.. memang tak sangka!

Jadi ahli Shaklee hanyalah kerana aku rasa kesan positif dengan produknya.. bukan sebab nak berniaga.. tapi bila dah mula share kelebihan produk, ada pulak yang PM tanya tentang produk.. excited kot dapat customer.. hahaha.. nak guide customer pun kena rujuk buku berkali-kali.. 

Bila customer dah mula yakin dengan produk, diaorang pulak offer diri jadi ahli.. yer, ahli-ahli Shaklee semuanya adalah di kalangan pengguna Shaklee sendiri.. diaorang dah rasa, diaorang terus mintak daftarkan diaorang.. tak perlu kita susah2 nak tarik orang jadi ahli.. once diaorang dapat rasa kesan positif, insyaAllah diaorang akan repeat dengan menjadi ahli..

Memang ramai jer pertikaikan orang join jadi ahli sebab nak kejar bonus.. ye, tak dinafikan.. tapi, siapa yang tak nak dapat duit tambahan kan? kos sara hidup sekarang semakin meningkat.. apa salahnya mencuba untuk tambah sesuatu untuk simpanan atau perbelanjaan.. duit gaji biasa untuk keperluan, so bila sampai pada soal kehendak tak salah rasanya kalau kita cuba gunakan pendapatan sampingan untuk menampung kehendak kita.. 

Cuma, walau sehebat mana kita berusaha untuk tambah pendapatan, yang penting kita kena berniaga secara ikhlas.. ikhlas bantu pelanggan dengan bagi nasihat yang betul.. guide pelanggan aturan yang betul.. bukan simply menjual tanpa ambik tau tentang keadaan pelanggan.. 




Memang diakui ada yang kata daripada makan vitamin segala ni, baik pilih makanan yang betul2 berkhasiat dan semulajadi.. pilihan di tangan kita.. tiada paksaan jika kita tak suka dengan cara pengambilan makanan tambahan ni.. sebab ada orang yang tak boleh nak makan atau minum terus makanan semulajadi.. atau ada juga yang buat alasan tak cukup masa nak sediakan semuanya dan ada jugak beralasan susah nak mencari sumber semulajadi.. setiap orang ada alasan tersendiri.. jadi, jangan kita pertikai kenapa dia suka makan itu dan kenapa dia tak suka makan ini..

Makanan tambahan memang tak mencukupi.. namanya pun makanan "tambahan".. tugasnya untuk menyokong mana yang tak cukup.. kalau makan untuk usaha penurunan berat, still kena bersenam dan jaga makan.. tak bermakna tak perlu bersenam dan jaga makan.. kalau macam tu, confirm ramai yang nak beli sebab makan jer terus turun berat.. tak bermaksud telan vitamin tu terus kulit jadi licin macam telur.. still, kena minum air masak, jaga pemakanan, pakai pencuci muka yang sesuai dan pakai make up yang bersesuai dengan kulit muka.. 

Aku rasakan makanan semulajadi dan makan tambahan adalah terbaik.. kita ambik dari sudut positif bahawa keduanya membawa khasiat dan manfaat.. jangan pernah kita pertikaikan kajian tentang perubatan alternatif moden.. jangan pulak kita ambik remeh tentang petua dan amalan kesihatan semulajadi yang diturunkan sejak dulu lagi.. jadi nak selamat, balance keduanya.. itu lebih baik.. :)

So, apa sahaja yang orang perkatakan, ianya terpulang kepada kepercayaan dan keadaan individu itu sendiri.. kalau dia percaya dan konsisten amalkan sesuatu, insyaAllah hasilnya ada.. dia pilih sesuatu tu mesti bersebab.. selagi ianya tak memudaratkan diri dia, kita sama2 sokong.. kalau dah terbukti memang ianya membahayakan, kita nasihat dengan cara yang baik.. tak semestinya cara kita sentiasa betul dan tak semestinya cara orang lain sentiasa betul.. sama-sama hormati dan sama2 memahami pilihan orang lain..

*Semoga setiap yang membaca entry ni sentiasa berfikiran terbuka mengenai isu ni.. 

Photobucket

Muka Suami Isteri Seiras Lebih Bahagia?

Ada beberapa kawan yang bagitau kalau kita nak selalu bahagia, kena ada minat yang sama dengan pasangan.. bagi aku, tak semestinya kena ada minat yang sama baru datangnya gembira dan bahagia tu.. cuma mungkin persamaan tu boleh memudahkan kita untuk buat apa yang kita minat tu..




Macam aku dengan Encik Adiey minat kitaorang tak sama.. yang sama maybe part suka berjalan dan tak reti duduk diam.. ada jer benda nak buat atau ada jer tempat nak pergi.. part lain banyak tak sama.. tapi Alhamdulillah setakat ni masih lagi ada keserasian tu..

Encik Adiey dia ni minat mengkaji & membaca.. kalau ada isu negara ke, isu semasa ke memang dia akan "google" untuk tau lebih lanjut.. nanti semua info tu dia share kat aku sebab dia tau aku memang tak ambik port tentang semua tu.. aku tau "tajuk" isu tu jer.. kalau ambik tau pun dalam 30%.. selebihnya, aku dengar jer cerita Encik Adiey.. hehehe..

Encik Adiey suka alam semulajadi.. tak kira berkaitan haiwan, pokok, gunung atau laut.. sebab tu kalau nak ke tempat macam zoo tu dia suka.. pergi banyak kali pun dia suka.. siaran TV kat rumah tu asyik la National Geography.. hehehe.. aku suka tapi tak terlalu mendalami.. kalau pemandangan tu cantik, aku suka lah.. tapi setakat suka dan bukan nak ambik tau sangat sejarah asal usul tempat tu ke..kalau haiwan contohnya, aku tau tu burung.. tapi tu burung merpati ke, helang ke, merbok ke aku tak berapa ambik tau sebab bagi aku cukup aku tau tu burung.. hehehehe..

Aku bukan jenis yang lasak.. memang jenis yang tak suka pada aktiviti yang memerlukan kekuatan fizikal.. hahahha.. Encik Adiey ok jer semua tu.. boleh jer dia join kawan2 buat aktiviti lasak.. aku rasa sebab aku ni anak bongsu yang selalu mengada2 sebab tu terlebih manja.. semua benda nak senang.. hahaha..

Muka seiras lagilah tak ada kat kitaorang ni.. warna kulit pun cukup dah jauh beza. risau isteri ni bila suami lagi cerah... hahaha.. pakai baju warna apapun dia sesuai.. aku ni kulit gelap, pakai warna terang nanti nampak tenggelam sangat.. dah la rendah, lagi bertambah rendah keyakinan aku nanti.. hehehe.. cuma ramai yang kata muka aku & Encik Adiey sama bulat.. hahhahaa.. 

Banyak jer lagi perbezaan kitaorang.. tapi x kan nak list semua kan.. cuma apa yang aku nak cerita, walaupun minat kita dan pasangan tak sama itu tak bermakna kita tak serasi.. sebab keserasian tu bukan datang daripada minat yang sama apatahlagi muka yang seiras.. cuma kalau ada minat yang sama atau muka seiras tu orang akan nampak kita ni sehati sejiwa la..

Tapi, tak bermakna yang tak sama ni tak sehati sejiwa.. sebab kadang tu perbezaan tu yang melengkapkan sebuah perkahwinan.. kalau dua2 minat masak contohnya, nanti boleh pulak banding2kan masakan siapa paling sedap.. nanti isteri masak suami tak puji pulak sebab dia rasa dia masak lagi cepat, pantas dan sedap! sentap pulak isteri tu nanti.. tu contoh yer.. tapi realitinya, isteri memang suka suami yang pandai memasak..hahahha..

Perkahwinan adalah untuk melengkapkan kekurangan.. setiap orang ada kekurangan.. so, pasangan kita boleh bantu kita untuk tutup kelemahan yang kita ada.. kalau bukan pasangan yang bantu untuk kurangkan kelemahan kita, siapa lagi kan? 

Jadi, jangan ingat muka yang seiras atau minat yang sama boleh menjamin 100% kebahagiaan.. sebab kalau kita ikhlas sayang orang tu, selemah mana atau sekurang mana diri dia, kita tetap boleh terima.. daripada situlah datangnya kemesraan dan kebahagiaan.. insyaAllah..

Salam sayang untuk semua ;)

Photobucket

Thursday, May 29, 2014

Percutian Di Langkawi - Kilang Minyak Gamat Nusantara & Beras Terbakar

Destinasi selepas Underwater World Langkawi adalah Kilang Gamant Nusantara.. lokasi adalah jalan menghala ke Hospital Langkawi.. sepanjang jalan tu ada bunting kat tiang lampu.. selagi korang jumpa bunting tu, selagi tu korang belum sampai.. 

Kalau dari Pekan Kuah, lokasi Kilang Gamat adalah di sebelah kiri dan kalau dari Pantai Chenang atau Padang Mat Sirat, lokasi adalah belah kanan yang mana korang kena buat pusingan/u-turn untuk ke kilang tu..


Sampai kat Klilang Gamat, harulaslah posing dekat botol gamat gergasi depan kilang tu.. besar ok botol tu! so, daripada jauh memang kita boleh nampak botol ni.. gerenti tak sesat punyalah.. hehehe.. lokasi kilang gamat ni betul-betul tepi jalan besar.. kawasan parking agak luas.. ada jugak gerai minuman..





Banyak giler pilihan produk berunsurkan gamat dekat kilang ni.. sabun ada, shampoo ada, shower cream gamat ada, minuman gamat ada, gel rambut gamat ada & macam2 lagilah! harga dah tentu jauh lebih murah.. dah kata beli terus dari kilang kan.. kalau beli lagi banyak, lagi banyak diskaun diberikan.. kebanyakan yang datang sini wajib la beli berbotol-botol minyak gamat warna kuning tu.. 



Dekat situ, kitaorang banyak borong cream gamat.. warna pink ok! tau pun daripada Yannie.. sebab dia kirim, sebab tu aku pun beli.. memang best pakai.. sebab aku ni cepat sakit kaki, maklumlah berat badan tak sesuai dengan ketinggian.. hahhahaha.. so, bila lenguh2 jer kaki ni, sapu cream gamat tu.. tak berapa panas pun cream ni, berangin yang menenangkan.. 



Sebelah tempat jualan barangan gamat ni ada kilang buat gamat.. panas sangat tempat tu.. tempat tu open, pintu tak tertutup.. risau lak aku kalau ada budak kecik masuk dalam tu.. eeiii, mintak dijauhkan.. so yang bawak anak2 ke situ, bagi lebih perhatian cikit kat anak2 yer.. takut diaorang main2 kat kawasan buat minyak gamat tu..


Lepas dah seronok memborong gamat, kitaorang menuju ke perkampungan Beras Terbakar.. ha, kat sini harga cenderahati lebih murah yer.. kalau korang rajin tawar menawar memang lagi boleh dapat murah.. baju tidur kelawar tu murah2 kat sana, cantik2, kain sedap! kain batik tak payah cakap la.. yang high kualiti murah2 jer kat sana tau.. 



Dekat sini tak de buat apa sangat pun.. just tengok kawasan beras terbakar tu jer.. tu pun dah takde berasnya kat laman tu.. tapi ada la 1 bekas yang dah diasingkan untuk bukti sejarah.. ada jugak rumah yang kampung lama yang cantik kat kawasan Beras Terbakar tu.. cumanya memang best beli cenderahati kat sini.. sebab diaorang bagi harga yang berpatutan & kita boleh tawar menawar.. seronok!


Next entry - Mardi Langkawi, tempat makan pilihan dan shopping chocolate!

Photobucket

Wednesday, May 28, 2014

Pinky Girl Zana Adieyza


Mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi.. 


Pepatah yang rasa sangatlah sesuai untuk menerangkan gambar kat atas.. kalau siapa yang rapat dengan aku, mesti tau yang aku memang peminat tegar warna pink.. jadi, bila ada anak dara haruslah jebakkan diri diaorang minat warna pink..


Intan daripada kecik aku memang suka hasut kakak aku belikan dia barang2 warna pink.. yer la, masa tu aku x kerja lagi so tak dapat nak belikan dia apa2 kan.. so suruh mama dialah beli.. hehehe.. bila dah kerja, belikan dia handphone pink, baju pink, handbag pink, cincin pink dan macam2 lagi semuanya warna pink.. nasib baik sampai ke besar dia still minat pink.. takut "derhaka" dengan acu la tu tetiba nak suka warna lain kan? hahahha..


Alya pulak dari kecik memang aku banyak belikan dia barang warna pink.. dari baju, teddy bear dan apa2 mainan semuanya konsep warna pink! nasib dia pun suka jer.. hehehe.. dan insyaAllah selagi aku mampu, cuba untuk belikan dia barang keperluan lain setiap bulan.. dah anggap macam anak sendiri dah.. harap2 sampai besarlah Alya suka warna pink yer sayang..


Even ada yang kata pink tu hanya untuk budak2, aku tak rasa kita boleh buat kesimpulan macam tu jer.. sebab pink buatkan kita nampak lebih feminin.. secara automatik, aura awet muda tu akan ada sedikit sebanyak mempengaruhi jugak.. feeling2 muda even hakikatnya umur dah nak masuk 30 tahun.. hihihihi..

Tak kisah orang nak kata perasan muda ke apa.. asalkan kita suka warna tu teruskan jer.. selagi kita selesa dengan apa yang kita suka, teruskan.. asalkan kita jangan jadi mangsa fashion sudahlah.. biarlah pakai sesuatu yang selesa & ikut kemampuan.. tak gitu?

Pink memang buatkan aku rasa lebih "muda" drpd usia.. :)
Photobucket

Percutian Di Langkawi - Underwater World Langkawi

Hari terakhir di Langkawi.. awal pagi lepas breakfast dah check out dari resort.. sebab memang plan nak berjalan sampailah nak naik flight malam tu.. hehehe..


Lokasi pilihan pagi tu adalah Underwater World Langkawi.. kalau ikutkan harga asal adalah RM30 seorang.. tapi aku gunakan pas kerja untuk dapatkan diskaun.. lepas diskaun adalah RM24.. so kalau ada penjawat awam yang berhasrat nak pergi situ, make sure tunjukkan pas kerja korang untuk dapatkan diskaun yer.. 

Again, Encik Adiey memang agak teruja masuk sini.. pulak tu dari awal masuk dah banyakkkkkkk ikan kat dalam tu.. cantik2 ok ikan kat situ.. jangan tanya aku ikan apa, sebab aku x berapa ingat dan ambik tau sangat.. hahahha.. yang aku tau itu adalah ikan.. kalau tanya Encik Adiey mesti dia bagitau tu ikan apa, ni ikan apa.. hehehe..


Dekat dalam tu jugak ada anjing laut.. suka benor nak dapat ambik gambar anjing laut tu.. tak reti duduk diam tau.. lagi ramai orang, lagilah dia tunjuk hebat dia ke sana ke sini.. hehehe.. comel sangat! boleh tengok pinguin comel2 kat dalam tu.. seriussssss comel sangat.. rasa nak bawak balik jer..
 


Ada satu area tu, kita berjalan di bawah ikan2 tu.. ada terowong besar yang mana kat bahagian atas ada akuarium berkaca untuk laluan ikan2 tu dari kiri ke kanan atau dari kanan ke kiri.. serius best sangat! ikan besar2 lak tu.. 



Masa kitaorang pergi tu, memang tak ramai orang.. sama ada sebab kitaorang pergi awal pagi atau memang tak ramai yang berminat nak datang.. dan majoriti yang datang mesti ada bawak kanak-kanak.. kitaorang jer berdua.. hehehe.. 



Kalau dah sampai situ, jangan lupa sign dekat board pelawat tu.. hehehe.. adalah bukti kita dah sampai sana.. tapi ruangan tu dah nak penuh.. kena pandai selit2.. tak pun, tindihlah tulisan orang lain.. hahhaha..


Tempat ni sesuai kalau bawak kanak-kanak.. sebab diaorang dapat belajar banyak tentang hidupan dalam laut.. aku sendiri teruja bila dapat tengok banyak hidupan bawah laut kat situ.. sebab kebanyakannya adalah yang kita tak pernah jumpa.. unik, pelik tapi sungguh mengagumkan.. so, tak rugi masuk ke Underwater World ni untuk merasai pengalaman baru yang berharga.. :)

Next entry - Beras Terbakar dan Kilang Gamat
Photobucket

Tuesday, May 27, 2014

Percutian Di Langkawi - Bird Paradise Wildlife Park

Sambungan hari ketiga di Langkawi..


Petang tu kitaorang menuju ke lokasi yang membuatkan Encik Adiey over excited.. dia kalau ada yang berkaitan haiwan2 ni, memang lah dia teruja.. sebab tu dulu masa dating dulu pun diajaknya aku ke zoo.. hahahahaha.. 

So, lepas ke Dataran Lang kitaorang terus menuju ke Langkawi Bird Paradise.. nak ke sini, aku agak tersesat cikit sebab signboard ke sana agak kurang.. tapi lepas dah guna GPS Alhamduillah berjaya sampai.. tiket masuk adalah RM15 seorang.. masuk jer better beli makanan untuk haiwan2 kat dalam tu.. harga RM6 kalau x silap.. ada macam2 makanan dalam bekas tu, memang berbaloi..


Dekat sini, kebanyakan haiwan memang bergerak bebas.. tak terkurung dalam sangkar kecuali yang agak liar atau bahaya lah.. tengah seronok jalan2 tetiba merak lalu sebelah.. tengah lepak tepi kolam bagi ikan makan boleh pulak burung berkicau2 kat sebelah kita.. tengah syok posing boleh pulak arnab lalu kat kaki kita.. memang best!


Encik Adiey semua haiwan la dia nak bagi makan.. takut jer aku tengok sebab ada yang macam liar cikit kan.. tapi dia x kisah, asalkan dia puas hati.. ikutkan jer la.. dia bagi makan, aku snap jer la gambar.. 



Dekat sini yang aku berani bagi makan hanyalah arnab.. sebab arnab kat situ nampak manja jer.. haiwan lain nampak gana semacam jer.. hahaha.. ada anak mat salleh tu bagi makan daun kering kat arnab tu.. kesian terkulat2 arnab tu nak makan tau.. nasib baik lepas tu ada pekerja bagi kangkung kat kitaorang.. kalau x, boleh sakit perut arnab tu makan daun kering.. hehehhe..


Agak lama jugak kitaorang stay kat dalam ni sebab biasalah Encik Adiey susah cikit nak jalan kejap2 bila dapat "bermesra" dengan haiwan2 kat sana.. agaknya kalau ada anak nanti setiap minggu dia ajak anak pergi zoo.. hihihihi..

Kawasan dekat Langkawi Bird Paradise ni agak luas jugak la.. then dekat tengah2 tu ada kedai jual barangan batu permata.. since dah masuk, lekat la jugak beli gelang batu amethyst.. harga bagi aku memang jauh lebih murah daripada kat luar Langkawi la.. kalau dekat Putrajaya ni, harga biasanya 2 kali ganda gak la.. so, siapa singgah kat sini boleh lah beli buat kenang-kenangan..


Kalau bawak kanak-kanak rasanya sangatlah sesuai.. sebab diaorang bukan jer boleh belajar tentang haiwan tapi boleh merasai pengalaman bagi haiwan2 tu makan.. memang boleh buat diaorang teruja la kan.. so, jangan lupa singgah yer ;)

Next entry - Underwater World Langkawi, Kilang Gamat dan Mardi Langkawi

Photobucket

Teaser Percutian Di Pulau Pinang


Belum habis menaip untuk entry perctuian di Langkawi, draf entry untuk percutian di Pulau Pinang minggu lepas pulak dah menanti.. 

InsyaAllah, cuba menaip kisah percutian di Langkawi sepantas mungkin so that entry percutian di Pulau Pinang boleh dibuat.. *entry percutian dekat Melaka & Singapore tahun lepas tu rasanya nak buat ke x Zana oiii? hahhahaha.. dah setahun masih ada yang nak baca ke? 

Nota cinta : tetap akan cuba habiskan semua entry percutian tahun lepas dan tahun ni sebelum bulan puasa nanti.. tapi tulis yang mana ingat jer la.. untuk kenang-kenangan katanya.. menaip untuk kepuasan diri sendiri adalah satu kejayaan besar bagi diri saya.. hehehhe.. 

Photobucket

Thursday, May 22, 2014

Percutian Di Langkawi - Dataran Lang & Taman Lagenda Langkawi


Lepas dah seronok dan menangis naik cable car, kitaorang teruskan perjalanan ke Pekan Kuah.. nak ke mercu tanda Langkawi.. rugilah kan kalau datang Langkawi tapi tak bergambar dekat burung helang yang besarrrr tu..


Perjalanan dari Langkawi Cable Car ke Dataran Lang ni agak jauh.. nasib baik kereta sewa kitaorang baru.. so, memang best la kan.. sampai dekat Dataran Lang tengahari.. matahari tengah terpacak kat atas kepala time tu kiranya.. panas? ye, Langkawi memang cuacanya agak panas time tu..



Tapi bila pergi tengahari, kuranglah orang.. so nak bergambar tu macam oklah cikit.. sebab kan selalu tempat ni sentiasa penuh jer kan.. sampai tu ada la beberapa orang gadis yang bergambar kat situ.. ada jugak mintak diorang tolong ambikkan gambar tapi sedih gambar berdua tak menjadi.. hehehe.. nampak tulisan Langkawi tapi helangnya tak nampak.. alarrr dik, tulisan tu tak penting.. helang tu yang penting.. hahahha.. tak pelah, pasrah jer.. sape suruh malas bawak tripod & DSLR kan? hihihi.. 



Disebabkan sedih gambar berdua tak menjadi, kita guna monopod jer lah bang oii.. lagi senang.. gerenti puas hati.. kalau tak puas hati jugak, next time kita holiday hire jurugambar la.. hihihihi..





Tengah syok posing, ramai pulak yang datang.. terus suasa sunyi jadi meriah! lokasi Dataran Lang ni dekat dengan jeti so banyak kapal2 kat sekitar jeti tu.. bunyi ombak pun agak kuat kat sini.. depan tugu helang ni, terbentang luas laut.. pemandangan yang cantik!




Lepas dah puas bergambar kat Dataran Lang, memang nak terus ke destinasi seterusnya.. tapi kat sebelah Dataran Lang ni ada Taman Lagenda Langkawi pulak.. so singgah la ambik gambar buat kenang-kenangan.. 




Mula2 dah plan nak masuk kat dalam taman tu, tapi sebab aku dah letih sangat so ambik gambar kat luar jer lah.. so, maaf lah tak dapat nak share apa yang ada kat dalam taman tu yer.. cuma kalau korang nak ke sini memang tak jauh pun dari Dataran Lang tu.. jalan kaki tak sampai 5 minit la kiranya.. 



Next entry kita cerita tentang tempat kesukaan Encik Adiey - Langkawi Wildlife Park ;)

Photobucket


Selamat Datang 2016

Assalamualaikum.. Selamat datang 2016.. Semoga tahun 2016 ni akan membawa lebih banyak berita gembira buat kita semua.. 5 bulan menyep...