Monday, June 30, 2014

Cerita Hari Pertama Berpuasa

Hari kedua berpuasa.. Alhamdulillah.. semalam hari pertama berpuasa untuk tahun ni, aku bangun sejam awal daripada biasa.. biasanya memang aku bangun pukul 5 pagi, so bila puasa ni aku bangun pukul 4 untuk siapkan menu sahur & kemas rumah.. dulu rajin gak kemas rumah waktu malam lepas balik kerja, tapi sekarang bukan tak rajin cuma masa agak terhad.. malam selalunya untuk urusan business.. sebab tu bangun awal untuk kemas rumah..

ESP Shaklee Untuk Bersahur & Berbuka

Sahur dengan ESP Shaklee semalam & insyaAllah untuk hari2 seterusnya jugak.. masuk tahun ni tahun kedua bersahur dengan ESP Shaklee.. rasa kenyang lebih lama, buatkan badan lebih bertenaga setiap hari dan elakkan daripada masalah gastrik.. 

Untuk menu sahur pulak, menu mesti ada unsur kicap.. hahaha.. selera kami suami isteri waktu sahur kena ada makanan berkicap supaya ada rasa nak makan.. kalau x, macam agak payah nak makan sahur tu.. macam kelakar lak bila fikir.. macam budak2 nak makan kicap! hahahah.. 

Since barang dapur semua dah lengkap, so pagi tu just relaks kat rumah.. pukul 10 pagi baru keluar untuk uruskan beberapa perkara.. shopping sikit sebab tak nak terlalu bersesak nak dekat raya nanti.. lagipun ada banyak keperluan tak buat persiapan lagi.. 

Balik rumah dekat pukul 3.30 petang.. lepas siapkan diri semua, relaks jap.. pukul 6 baru start masak.. tinggal berdua, so masak agak lewat tak de yang ganggu.. hehe.. masak lambat sebab nak makan panas2 kononnya.. menu semalam ayam sambal madu, sayur campur, telur kicap & sotong celup tepung.. tak ada kuih muih sebab malas nak bazar Ramadhan, nak buat pun tak berapa nak rajin.. hahahha..

Perasan dekat laman sosial agak kurang orang upload gambar makanan.. sebab sebelum puasa lagi banyak kali nampak ramai member letak status nak kurangkan upload gambar makanan time puasa ni.. tak apalah, yang penting niat kita.. sebab ramai jugak member upload gambar makanan tapi diaorang siap letak resepi lagi.. tu memang sharing yang bagus la kan.. orang lain pun boleh mencuba sekali..

Tahun ni ramai pelanggan Shaklee dah mula beli set untuk bantu kekal cergas & bertenaga sepanjang puasa.. jangan salah anggap.. vitamin Shaklee ni bukan terus buatkan kita tak lapar yer.. still rasa lapar, sebab namanya pun berpuasa (utk mengajar kita kesusahan orang lain yang kekurangan makanan).. tapi rasa lapar tu tak adalah sampai menggigil2 dan agak lambat jugak rasa lapar sebab macam ESP/Mealshakes tu fungsinya nak bagi kita rasa kenyang lebih lama dan dalam masa yang sama bekalkan kita tenaga.. kita kenalah ada tenaga untuk berpuasa supaya lebih banyak amal kebaikan kita dapat buat.. insyaAllah..

Kalau ada yang nak mencuba vitamin Shaklee, boleh PM Zana yer.. kalau ada yang nak ajar anak berpuasa tu, mungkin boleh cuba bagi Mealshakes atau Performance Drink Shaklee sepanjang puasa ni.. insyaAllah, nak bagi anak2 kekal bertenaga masa berpuasa.. boleh contact Zana melalui cara seperti di bawah ni yer.. 

FB : https://www.facebook.com/zana.adieyza
Page : https://www.facebook.com/Cinta.Sihat.Adieyza
Call/SMS/Whatsapp : 013-6065246
Emel : adieyza_1110@yahoo.com


Selamat berpuasa semua :)

Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Friday, June 27, 2014

Salam Ramadhan

Salam Ramadhan... Salam Ramadhan buat semua umat Islam yang akan menyambut kedatangan bulan Ramadhan tahun ni.. InsyaAllah lagi 2 hari umat Islam akan menyambut bulan yang mulia, bulan Ramadhan.. bulan yang dinantikan kerana terlalu banyak pahala yang Allah janjikan untuk mereka yang berpuasa di siang hari dan beribadah di malam hari.. bulan yang dinanti kerana amalan kebaikan dan sedekah/amal jariah dilipat gandakan ganjarannya..

Salam Ramadhan 2014


Tahun ni adalah tahun kelima menyambut Ramadhan sebagai isteri.. menaip entry ni dengan perasaan yang bercampur baur.. gembira menanti kedatangan Ramadhan dan dalam masa yang sama berharap agar Ramadhan kali ni mengizinkan aku & suami berpuasa dengan kehadiran zuriat kami sendiri.. 


4 tahun berpuasa berdua.. tahun pertama masih 2 minggu selepas berkahwin.. masuk tahun kedua, kawan lain yang kahwin sekali dah ada yang mempunyai zuriat.. tahun ketiga, orang yang kahwin setahun selepas kami sudah mula menyambut puasa dengan zuriat masing2 namun kami masih berdua & tahun keempat juga kami masih berpuasa berdua.. perasaan yang agak sukar untuk diluah.. hanya mereka yang pernah mengalaminya akan faham..  


Aku cuma berharap ada berita gembira untuk kami pada bulan mulia ini.. berkat bulan Ramadhan mungkin masanya telah tiba untuk kami.. jika masih belum menjadi milik kami, kami mengharapkan agar Ramadhan kali ni akan tetap menjadikan kami suami isteri lebih berusaha mendekat diri kepada Allah Yang Maha Esa.. 

Ya Allah, izinkanlah kami semua bertemu Ramadhan tahun ini.. panjangkanlah umur kami untuk kami dapat beribadat dengan lebih baik daripada sebelumnya sepanjang Ramadhan ini.. kuatkan fizikal kami dalam menjalani ibadah puasa ini.. kuatkan keimanan dan kesabaran kami dalam menghadapi segala ujian di bulan Ramadhan ini Ya Allah..

Selamat menyambut bulan Ramadhan untuk semua pengunjung adieyza.blogspot :)

Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Tuesday, June 24, 2014

Jalan-Jalan di Pantai Batu Feringghi & Padang Kota Lama

Siapa yang bercuti di Pulau Pinang, jangan lupa singgah berjalan-jalan dekat pantai Batu Feringghi yer.. kalau yang menginap dekat kawasan pantai, akan lalu dekat satu kawasan gerai makan kat tepi pantai.. ada jual laksa, cendol, char kuey teow dan macam-macam lagi.. maaf lupa nak snap gambar kawasan kedai tu.. yang pasti sebelum Hydro Hotel, kedai ni sebelah kanan kita.. cendol dekat situ sedapppppppppp!!!



Setakat berjalan kat situ, tak ada pulak yang bermandi manda.. tak sure la kalau area situ tak berapa sesuai nak bermandi manda ke atau masa tu panas lagi so tak ada yang nak mandi.. even dekat hotel sendiri senang nak terus ke pantai Miami Batu Feringghi tu, aku tak pergi pun pantai tu.. hihihi.. sebab memang tak ada plan nak bermandi manda pun.. 


Petang tu kononnya sajer nak jalan2 pusing2 Penang.. nak cari kedai makan.. cadangan awal nak cari Pasembor Menari yang orang kata popular tu.. bila tanya dekat penduduk setempat, diaorang kata better tak payah makan dekat situ sebab status Halal seperti boleh diragui.. katanya pemilik/pengusaha bukan Islam tapi yang ada kat kedai tu Islam.. so, nak selamat kitaorang tak pergilah makan kat situ.. sebab orang tempatan yang cakap macam tu kan..



So, lepak tepi pantai dekat Padang Kota Lama.. tengok orang memancing sambil borak-borak.. bila lapar, terus makan kat foodcourt dalam tu.. makan char kuey teow kat sana.. food court sentiasa penuh orang.. kita belum duduk, semua dah serbu tanya nak makan apa.. x tenang sungguh rasanya masa tu.. huhuhu..


Ada banyak gerai kat sana.. so, aku tak tau nak cakap kedai mana yang sedap.. ikut nasib la kot kalau kita pelancong ni tak tau kedai mana yang sedap.. tapi, nasib baik petang tu menu yang kitaorang pesan sedap dan harga berpatutan.. ada banyak jer kedai makan yang aku dah survey kat blog kata sedap.. tapi jauh dan lagi 1 kenalah ikut tekak abah mak jugak.. maklumlah, abah tu agak cerewet cikit bab makan ni.. hehehe..




So, siapa yang rasa nak lepak2 tepi pantai sambil makan2 tu boleh la try berjalan kat tepi pantai Batu Feringghi atau Padang Kota Lama.. lokasi gerai yang menghadap laut mestilah best kan.. :)

Next entry - Bukit Bendera dan Feri Pulau Pinang!

Photobucket



www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Thursday, June 19, 2014

Bercuti Di Hydro Hotel Penang, Batu Feringghi

Pengalaman bercuti di Hydro Hotel Penang sangatlah memuaskan hati.. Hydro Hotel Penang ni terletak di Batu Feringghi adalah antara lokasi penginapan pilihan terbaik para pelancong yang datang bercuti di Penang.. istimewanya Hydro Hotel Penang, Batu Feringghi ni bila disediakan laluan khas untuk mereka yang menginap di hotel tu untuk ke Miami Beach, Batu Feringghi.. Miami Beach ni kiranya macam private beach.. pantai kat situ memang serius cantik!


  

Aku booking hotel ni melalui agooda.. masa beli tu ada tawaran best jugak la.. ambik siap2 pakej bilik termasuk breakfast so tak perlu susah2 cari breakfast kat luar.. lupa nak snap menu masa breakfast tapi memang banyak pilihan menarik.. yang pasti rasanya sedap! menu pun cepat jer restock bila dah berkurangan.. tempat makan ni konsep terbuka.. so memang santai.. 


Bilik yang kitaorang stay adalah bersebelahan.. memang request nak sebelah2 tapi tak sangka la pulak ada pintu antra bilik yang memudahkan kitaorang nak berjumpa.. hehehe.. kitaorang keluar daripada bilik guna pintu bilik utama yang ada kat bilik mak abah jer.. pintu tengah2 antara bilik tu kitaorang bukak jer.. tutup hanya time nak tido...eh??? hahahha... 



Mak abah kemain suka stay kat Hydro Hotel, Batu Feringghi ni.. first sebab bilik luas la untuk 2 orang kan.. ada pulak balkoni tempat lepak2 kan.. kat dalam bilik mandi ada bathtub.. susunan dalam bilik pun kemas.. kebersihan pun memuaskan hati.. ada gym kat bawah untuk kemudahan pengunjung.. abah & Encik Adiey kemain sakan kat gym ni.. kalau nak karaoke pun ada kat sebelah gym tu.. tapi kitaorang tak sempat nak karaoke la pulak.. 




Lepas check in, ambik gambar mak abah manja2 kat hotel.. hehehe.. seronoknya tengok muka diaorang tersenyum.. abah memang jenis romantik.. suka manja2 dan sakat mak.. mak pulak jenis suka merajuk manja.. comel sangat! hihihihi..



Kitaorang stay kat hotel pun tak lama.. check in pukul 1 tengahari, lepak sampai pukul 5 petang.. lepas Asar keluar jalan pantai then balik bilik kejap untuk mandi semua.. lepas Maghrib keluar gie pasar malam Batu Feringghi.. balik dah lewat malam terus tido pagi lepas breakfast dah check out.. tapi kitaorang puas hati sangat stay kat Hydro Hotel Penang ni.. harga pun sangat berpatutan.. lebih2 lagi kalau booking melalui agooda.. hehehe..



Kalau sesiapa yang bercadang nak bercuti kat Penang, rasanya Hydro Hotel boleh dijadikan pilihan untuk penginapan.. kalau baca review dekat blog ramai yang berpuas hati dengan hotel ni.. 

Lagipun kedudukan hotel ni dekat dengan pantai.. nak ke pekan pun tak jauh.. nak ke Pasar Malam Batu Feringghi pun dalam 5 minit naik kereta.. dekat jer.. senang cerita, kami berpuas hati bila dapat bercuti dan menginap di Hydro Hotel, Penang :)



  Next entry - Pantai Batu Feringghi & Padang Kota Lama

Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Wednesday, June 18, 2014

Vitamin Cinta Untuk Suami Isteri Lebih Intim?

Vitamin E Complex Shaklee adalah Vitamin Cinta? Betul ke ia mampu untuk membuat perkahwinan suami isteri lebih intim? Vitamin E Shaklee boleh bantu suami isteri lebih intim, serasi, bahagia bersama? Jangan tak tau yang Vitamin E Shaklee ni adalah Vitamin Cinta yang terlaris di kalangan pelanggan produk Shaklee.. ramai suami isteri dah mencubanya..


Ada banyak cara dan tips untuk merapatkan hubungan suami isteri lebih mesra.. 

Komunikasi yang baik
Tips yang paling mudah adalah komunikasi.. komunikasi yang baik boleh membantu hubungan lebih kekal bahagia.. luahkan selalu apa yang kita rasa setiap hari.. jangan suka pendam sebab nanti kalau lagi lama kita simpan lagi kita sentiasa rasa ada yang tak kena..

Ucapan terima kasih
Selain daripada tu,antara tips nak merapatkan hubungan untim adalah kena sentiasa berterima kasih.. ucapan terima kasih tu sebenarnya mampu mebuatkan pasangan kita sentiasa rasa dihargai.. walaupun perkara remeh, tapi setiap kali pasangan hadiahkan sesuatu atau buat sesuatu kena rajinkan mulut tu untuk ucap terima kasih.. 

Vitamin Cinta
Kalau nak cara yang moden sikit, apa kata cuba amalkan Vitamin E Shaklee untuk membantu merapatkan hubungan intim suami isteri.. 

Manfaat Vitamin E Untuk Lelaki? 
Ia mampu membantu meningkatkan kiraan sperma mereka, serta meningkatkan kelestarian seksual. Ia juga dapat membantu ereksi yang lebih lama & membantu suami lebih bersemangat..

Manfaat Vitamin E Untuk Wanita? 
Selain Menambahkan Keintiman suami isteri, Vitamin E juga bantu melambatkan penuaan dan memperbaiki parut.  Vitamin E juga dapat membantu menstabilkan hormon seks dan membantu meningkatkan tenaga seksual wanita.


Berminat untuk membeli produk Shaklee dengan harga istimewa atau menjadi sebahagian daripada team "miracle" Shaklee Zana? boleh hubungi zana melalui cara berikut:

FB : https://www.facebook.com/zana.adieyza
Page : https://www.facebook.com/Cinta.Sihat.Adieyza
Call/SMS/Whatsapp : 013-6065246
Emel : adieyza_1110@yahoo.com

- Salam sayang untuk semua -

Zana Adieyza 
"A Miracle is Another Word for Effort"

Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Monday, June 16, 2014

Kata-Kata Motivasi Selamat Pagi

Selamat pagi semua.. selalunya masa bangun awal pagi, aku suka search kata-kata motivasi dan madah yang indah untuk menaikkan motivasi di pagi hari.. rasa macam dapat kekuatan dan semangat bila dapat ucap selamat pagi dekat kawan-kawan facebook dan fanpage.. kata-kata motivasi selamat pagi ni secara tak langsung dapat bagi semangat baru untuk memulakan aktiviti seharian..



Sentiasa bersemangat untuk memulakan aktiviti seharian.. Allah mengurniakan kita rezeki untuk kita menikmati hari ini, jadi gunakanlah peluang yang ada untuk terus memanjatkan kesyukuran kepada-Nya..



Kadang kala kita lupa bahawa rezeki itu bukanlah hanya terletak pada kekayaan wang ringgit tetapi kehidupan yg baik juga adalah rezeki yang tidak terhingga nilainya.. 
Antara koleksi ucapan dan kata-kata selamat pagi yang aku pernah share dekat facebook sepanjang bulan Jun 2014 ni.. selalunya aku suka cari madah yang ada kaitan dengan pengalaman hari sebelumnya.. kalau sebelumnya aku rasa termotivasi untuk belajar tentang kesabaran, esoknya suka search kata-kata indah selamat pagi yang berkaitan dengan kesabaran.. 


Semalam telah berlalu.. jadikan ianya ingatan & panduan kita dalam meneruskan kehidupan.. Hari ini, hari baru.. semoga lebih banyak perkara baik yg akan berlaku.




Allah beri apa yang kita perlu. Allah beri sesuai mengikut waktunya. Allah beri yang terbaik utk setiap hamba-Nya. Jangan dipersoalkan kenapa Allah tak berikan apa yang kita hendak, kerana yakinlah setiap apa yang Allah berikan adalah apa yang kita perlu..




Segala yang kita ada & hadapi di dunia ini hanya sementara. Jadi setiap kali gembira, nikmatilah ia. Setiap kali berduka, bersabarlah menghadapinya. Ia takkan kekal lama.




Alhamdulillah.. pagi ini masih diberi kesempatan utk merasai segala nikmat drpd-Nya.. sentiasa berusaha untuk belajar mensyukuri di atas segala nikmat kehidupan yang diberikan.. setiap nafas yang kita hela adalah rezeki daripada-Nya..



Senyumlah... InsyaAllah kebahagiaan menanti.. senyuman mampu merubah kehidupan seseorang.. percayalah dengan senyuman yang seikhlas hati dapat membuat orang yang melihatnya juga akan tersenyum.. senyuman itu kan sedekah..




Tidak ada daya dan kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah.. di saat kita rasa terlalu sedih dan lemah, yakinlah bahawa Allah sentiasa bersedia membantu kita.. pohonlah kepada-Nya, insyaAllah pasti kita akan mendapat pertolongan daripada-Nya..



Belajar untuk menyelesaikan masalah dengan sabar.. Bukan cuba untuk lari daripada masalah.. setiap orang tidak boleh lari daripada masalah.. namun jangan jadikan masalah itu sebagai bebanan, jadikanlah ia sebagai satu peringatan daripada-Nya untuk kita yang selalu alpa..

Bukan tunjuk bagus dengan share ucapan dan kata-kata indah untuk memotivasikan orang lain.. cuma aku rasa tak salah berkongsi semangat dan aura yang positif dekat orang lain.. lagipun tujuan utama nak share tu adalah sebagai peringatan kepada diri sendiri.. 

Cubalah korang share kata-kata yang indah di setiap pagi dekat facebook tu.. mula2 maybe rasa biasa tapi bila sehari tak update tentang motivasi pagi, rasa lain gak la.. terasa diri sendiri pun tak termotivasi & kurang bersemangat.. secara tak langsung kita share kata yang baik dan manalah tau ada kawan2 kita yang terinspirasi atau termotivasi kan.. Alhamdulillah.. 



Teruskan berdoa memohon yang terbaik daripada Allah dan jangan mudah berputus asa.. terus berdoa walau apa yang kita hajatkan belum tercapai.. berdoa walaupun kita tertanya2 bilakah Allah akan memakbulkannya.. yakinlah, Allah itu Maha Mendengar..




So, insyaAllah selagi ada kesempatan waktu aku nak cuba untuk rajinkan diri share kata-kata dan ucapan indah berkaitan selamat pagi ni dekat facebook.. perkongsian yang baik untuk diri sendiri dan mungkin dapat memotivasikan orang lain secara tidak langsung.. 

Selamat pagi semua :)


******************************************************************************

Clink link entry di bawah untuk lebih banyak mutiara kata dan kata motivasi untuk anda:

"KATA INDAH HARI JUMAAT"

"MOTIVASI SELAMAT PAGI"
"ALLAH UJI TANDA ALLAH SAYANG"



Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Thursday, June 12, 2014

Jalan-Jalan Cari Makan (JJCM) di Pulau Pinang - Nasi Kandar Line Clear

Sampai Penang pukul 9.15 pagi.. janji dengan kereta sewa pukul 10 pagi.. so, sampai2 terus call suruh orang tu datang jer terus sebab tak nak tunggu lama2 kat aiport Penang tu.. hehehe.. dalam fligth lagi dah fikir tentang Jalan-Ja;an Cari Makan (JJCM) di Pulau Pinang dan perkara pertama yang terlintas adala Nasi Kandar Line Clear.. hehehe


Tunggu around 10 minit orang tu pun sampai.. kitaorang sewa kereta Wira Auto utk 2 hari dengan bayaran RM170 (En.Rahman, 013-4351973).. masuk kereta mak dah tanya2 tau jalan ke tak.. aku cakap jangan risau.. zaman canggih, cari jer kat GPS.. hehehehe.. 
Sampai2 kasi warm up dulu.. lalu jambatan Penang lama.. nak jambatan baru tak tau kat mana.. hahaha.. Encik Adiey kata, apa motif kita lalu jambatan ni? aku cakap, motifnya sebagai tanda perkenalan dan sesi berkenal-kenalan dengan Penang.. hahaha.. lepas dah lalu tu, patah balik.. tu jer! memang dasar ngada kan? hahaha..


Lepas tu terus misi untuk Jalan-Jalan Cari Makan (JJCM) dekat George Town.. lokasi pilihan, Nasi Kandar Line Clear.. masa sampai sana pukul 11.45 pagi.. so makanan panas2 & lauk pun tersusun elok lagi.. tapi sorry tak dapat ambik gambar lauk sebab orang ramai..


Kitaorang makan 4 orang siap air RM45.. kira murah lagi lah utk makan nasi kandar dengan harga tu.. ramai yang kata kedai tu tak pentingkan aspek kebersihan.. tapi masa aku sampai bersih jer.. tak taulah kalau bersih tu sebab awal lagi kan.. even kedai ni bukak 24 jam tapi lauk untuk tengahari diaorang masak baru panas2 lagi.. 


Rasa bagi aku, sedap la.. kari memang sedap la kan.. fresh jugak seafood kat situ.. portion memang besar.. hazab sungguh nak habiskan.. hehehe.. tapi mak abah & Encik Adiey relaks jer makan sampai habis.. abah & mak kata famous sangat ke kedai kat lorong macam ni? sebab ramai jer orang kan..


Lokasi kedai ni aku tak berapa nak pandai nak terangkan kedudukan sebenar.. sebab masa tu kitaorang harap GPS semata2.. tapi tak jauh pun daripada Mydin kat George Town tu.. dekat jugak dengan Pasar Chowrasta tempat orang banyak jual jeruk tu.. parking tak boleh sesuka hati, nanti kena towing sebab banyak kitaorang nampak kereta kena towing.. so, cari tempat parking yang berbayar k.. banyak jer kat area situ cuma ada yang mahal dan ada yang murah.. 



Ramai jer yang cadangkan tempat makan sedap-sedap kat Penang tapi memang kitaorang tak sempat nak pergi semua sebab datang pun 2 hari jer kan.. ditambah pulak abah ni kalau kedai makan ni dia banyak memilih cikit.. hehehe.. so, kena ikut selera dia.. sebab tak nak kita try banyaj tempat tapi tak ikut selera dia kan.. kata nak bawak dia jalan.. so, kena penuhi keperluan & kehendak mak abah dulu la.. :)

Next entry - Hydro Hotel Penang & Padang Kota Lama


* Lepas makan nasi kandar dan makanan bergoreng ni selalunya kita akan risau tentang isu masalah berat badan kan? lagi2 kalau seronok bercuti sambil JJCM, memang boleh buat berat badan naik mendadak! boleh click link di bawah untuk rahsia penurunan berat badan dengan kos yang rendah dan hasil yang terbaik.. kalau berminat boleh terus buat pembelian.. barang dihantar terus ke pintu rumah anda.. call/sms/whatsapp Zana (013-6065246) untuk pertanyaan lanjut.. ;)

SET PENURUNAN BERAT BADAN SECARA SIHAT!


- Salam sayang untuk semua -

Zana Adieyza 
"A Miracle is Another Word for Effort"

Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ