Friday, July 25, 2014

Ucapan Selamat Hari Raya Aidilfitri

Ucapan Selamat Hari Raya Aidilfitri untuk semua yang mengenali diri kami suami isteri serta keluarga.. rasa tak lengkap kalau tak buat ucapan untuk menyambut kehadiran Syawal yang bakal menjelang beberapa hari sahaja lagi.. ucapan tulus ikhlas daripada kami suami isteri untuk anda semua.. 


Kian berlabuh tirai Ramadhan,
Lambaian Syawal kian dinanti,
Seikhlas hati memohon kemaafan,
Moga kesalahan dapat dimaafi.

Dikesempatan ini, saya dan suami ingin mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua rakan blogger,  pengunjung, followers & silent readers blog adieyza.blogspot.. Salam Aidilfitri juga istimewa buat semua yang mengenali kami suami isteri sama ada pernah bersua muka atau belum pernah berjumpa.. 

Kami dengan rendah diri, ingin memohon ampun dan maaf di atas segala kesilapan, kekurangan dan kekasaran yang telah kami suami isteri lakukan sama ada secara sengaja atau tidak sengaja.. ampun dan maaf sekiranya ada tutur kata dan kelakuan yang menyakitkan hati dan menyinggung perasaan sesiapa sahaja..

Kami suami isteri mendoakan agar Syawal kali ini membawa lebih banyak keberkatan, kegembiraan dan kenangan indah buat kita semua.. semoga sinar kebahagiaan akan sentiasa mengiringi kita semua sepanjang Syawal tahun ini..

Dalam kita gembira menanti Syawal yang akan tiba, jangan dilupa pada mereka yang lebih memerlukan, berbelanjalah mengikut keperluan.. jangan juga kita lupa pada mereka yang telah tiada, perbanyakkanlah doa buat mereka..

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN

IKHLAS DARIPADA:
ABDUL HADI, NORSAHZANA & KELUARGA


Photobucket

Thursday, July 24, 2014

Baju Raya Sedondon Suami Isteri

Hari ni nak cerita kisah baju raya sedondon kami suami isteri sepanjang 4 kali berhari raya bersama.. baju sedondon suami isteri rasanya memang dah jadi trend daripada dulu lagi.. barulah nampak meriah & cantik di hari raya nanti kan.. macam aku dan Encik Adiey sedangkan tak raya pun suka kalau sedondon, raya apatah lagi kan.. 

baju raya sedondon suami isteri

Macam family aku, memang selalunya akan sedondon suami isteri.. nak bagi beza la kononnya mana 1 family along, angah, uda, ateh dan acu.. ha, lagi2 anak2 buah tu ha.. 16 orang nak ingat anak akk yang mana.. dah la kebanyakan nama dan umur lebih kurang sama.. acu korang ni pun boleh jadi confuse nak hafal nama dan umur korang tau!

baju raya sedondon suami isteri

First raya sebagai suami isteri memang agak tak sedondon.. hari raya aidilfitri 2010, aku pakai baju warna putih bunga biru turquoise then Encik Adiey pakai baju melayu warna biru turquoise.. agak jauh beza gak la.. tapi nasib baik tudung biru turquoise tu dapat cover perbezaan ketara tu.. masa beli baju rasa macam ok jer.. sekali tak ok rupanya.. hahaha.. *apasal gambar ni nampak aku kurus? hahhaa.. oh, nak kurussssssss...

Gambar masa hari raya aidiladha 2010 puas dah aku cari.. tapi tak jumpa.. aku pun tetiba lost warna apa baju yang kitaorang pakai masa hari raya aidiladha tahun 2010 tu.. nak kena ingat dan cari balik gambar tu.. kalau tak ada, sedihnyaaa.. tak ada kenangan pulak kan..

baju raya sedondon suami isteri

Raya aidilfitri tahun 2011 dah mula ambik pengajaran daripada raya 2010.. mesti cari baju kosong yang warna sama dengan baju melayu Encik Adiey.. sebab kalau baju bercorak, mesti nanti banyak tak sama.. so, pilihan tahun 2011 adalah purple.. nasib baik sedondon walaupun beli baju tu tak bawak kain contoh baju melayu Encik Adiey.. hehehe..

baju raya sedondon suami isteri

Raya aidiladha tahun 2011, guna tema warna silver.. Encik Adiey pakai semula baju melayu masa akad nikah.. handsome! hehehe.. masa ni cari warna silver plain agak payah, so hentam la pakai yang bercorak tapi based colour silver..

baju raya sedondon suami isteri

Raya aidilfitri tahun 2012, pilihan warna Encik Adiey.. warna yang tak pernah terbayang kat mata aku.. hahah.. warna hitam! tapi bila dah siap, hasilnya sangat meletop di mata aku.. hehehe.. beli dekat Gulatis time sale, balik rasa nak nangis sebab tak sangka akan beraya dengan warna hitam.. over time tu.. tapi bila dah pakai, eh cantik pulak kan.. perasan!

baju raya sedondon suami isteri

Raya aidiladha tahun 2012, Encik Adiey pakai balik baju raya biru turquoise masa 2010.. aku beli baju kurung plain sebagai ganti tahun 2010 tak dapat pakai sedondon warna biru turquoise tu.. hehehe.. matching! puas hati! 

baju raya sedondon suami isteri

Hari raya aidilfitri tahun lepas, aku pilih warna pink! tak kiralah orang nak kata Encik Adiey jambu ke apa.. janji nak pink! balas dendam sebab tahun sebelumnya Encik Adiey pilih warna yang bukan kesukaan aku.. hehee.. tapi, nasib baik Encik Adiey memang jenis tak kisah nak pakai warna apa.. 

baju raya sedondon suami isteri

Raya aidiladha tahun lepas pilih warna oren pulak.. baju melayu oren Encik Adiey tu baju masa dia bujang dulu.. since memang badan dia gitu jer drpd bujang, muatlah dia pakai.. so jimat kat situ.. tinggal beli baju kurung oren aku jer.. 

Tahun ni warna adalah rahsia.. hehehe.. beli pun sebab dah blur nak warna apa.. kejap nak warna tu, kejap nak warna ni.. kat rumah plan warna lain, sampai kedai nak warna lain tapi beli warna lain.. memang dilema yang mengada sangat!

Nanti dah lepas raya kita letak gambar baju raya tahun 2014 kat sini yer.. hope mood nak menulis blog tetap ada even tengah bergembira di hari raya.. 

Entry ucapan raya kita up esok la eh.. sebab esok kita keje lagi tau! jeles dekat siapa yang dah bercuti tu.. hehehe.. :)
Photobucket

Wednesday, July 23, 2014

Happy 4th Anniversary Adieyza!

Happy 4th Anniversary Adieyza.. Syukur Alhamdulillah.. hari ini, 23/7/2014 genap 4 tahun kami berdua bergelar suami isteri yang sah.. semoga Allah sentiasa melimpahkan kebahagiaan, rahmat serta keberkatan dalam perkahwinan kami..




Tarikh bermakna untuk kami berdua.. hari di mana kami sah menjadi suami isteri.. hari di mana abah menikahkan aku dan menyerahkannya kepada seorang lelaki yang diharapkan menjadi pelindung kepada anaknya..hari di mana aku perlu taat kepada seorang lelaki yang menjadi imamku..  hari di mana Encik Adiey mula memikul segala tanggungjawab ke atas diriku.. hari di mana segala dosa serta pahala yang aku lakukan dipertanggungjawabkan kepada seorang lelaki yang bergelar suami.. Ya Allah, betapa besar makna perkahwinan ini.. 


Ya Allah.. panjangkanlah jodoh kami ini hingga ke syurga-Mu.. kami memohon agar perkahwinan ini dipelihara serta dilindungi-Mu selalu.. kukuhkan cinta kami berlandaskan ajaran agama-Mu.. teguhkan kasih sayang kami kepada-Mu agar kami dapat menunaikan tanggungjawab kami sebagai suami isteri yang baik..

Ya Allah, terima kasih untuk jodoh ini.. terima kasih untuk segala yang kami suami isteri nikmati selama kami bergelar suami isteri.. maafkan kami jika ada rintihan dan keluhan yang keluar daripada mulut serta hati kami sepanjang perkahwinan ini.. kuatkanlah hati kami dalam menerima segala rezeki serta ujian daripada-Mu.. peliharalah jodoh ini sehingga ke syurga-Mu..

AMIN YA RABBAL ALAMIN...
Photobucket

Monday, July 21, 2014

Resepi Puding Roti dan Sos Kastard Guna Pemanggang Ajaib

Last week berkesempatan buat puding roti dan sos kastard guna pemanggang ajaib.. buat puding roti tu sebagai pencuci mulut lepas berbuka.. resepi puding roti dan sos kastard senang dan bahan mudah nak dapat.. selalunya bahan dah memang ada kat rumah kita.. nak lagi mudah bila resepi puding roti dan sos kastard ni masak guna pemanggang ajaib.. kejap jer dah siap!

Resepi Puding Roti dan Sos Kastard Guna Pemanggang Ajaib

Since ramai pulak yang tanya resepi, so jomlah kita share resepi mudah ni.. yang paling best ada 2 orang kakak senior masa sekolah yang request resepi ni.. so Kak Nurul dan Kak Salmah, ni Zana dah share yer resepi puding roti dan sos kastard tu.. harap-harap lepas ni dapat bagi baby comel dalam perut tu makan yer.. jangan terliur lagi yer.. hehehe..

Selalunya aku buat puding roti ni bila roti dah nak dekat expired dan rasa tak kan sempat nak habiskan.. maklumlah duduk berdua.. beli roti yang panjang tapi tak habis.. lagi-lagi bulan puasa ni kan.. jarang gak makan roti kecuali kalau rasa tka nak makan nasi waktu sahur barulah makan roti.. buat roti telur atau roti pizza segera jer.. ni pun guna pemanggang ajaib.. hehehe..

Puding roti dan sos kastard ni memang kesukaan Encik Adiey.. kalau hidang dekat dia, sekejap jer boleh habis.. nak2 kalau puding roti tu sejuk2.. lagilah dia suka.. jom tengok bahan untuk resepi puding roti dan sos kastard ni..

Untuk puding roti

Resepi Puding Roti dan Sos Kastard Guna Pemanggang Ajaib

roti (dalam 7-10 keping atau ikut saiz ketebalan yang kita nak)
500 ml susu segar (kalau agak2 roti banyak kena letak lebih lagi)
1 biji telur
5 sudu besar gula halus
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar mentega 
kismis & chocolate rice (boleh ganti dengan choc chips jugak)

Untuk sos kastard 

1 tin susu cair atau 1 1/2 cawan fresh milk (ikut tahap kemanisan dan kepekatan sos yang diinginkan
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula
1/2 cawan air (jika sos kastard terlalu pekat)



Cara membuat puding roti
1) koyak-koyakan atau potong roti.. zana selalu potong roti tu.. susun terus di dalam pemanggang ajaib

Resepi Puding Roti dan Sos Kastard Guna Pemanggang Ajaib

2) taburkan kismis, chcocolate rice atau chocolate chip di atas roti tadi..

3) cairkan butter dalam kuali.. 

4) dalam satu adunan, campurkan gula, telur, esen vanilla dan kacau rata.. masukkan susu segar dan butter yang dah dicairkan ke dalam adunan dan kacau lagi sehingga adunan sebati..

5) bila adunan dah sebati, curahkan ke atas roti yang dah disusun di atas pemanggang ajaib tadi..

Resepi Puding Roti dan Sos Kastard Guna Pemanggang Ajaib

6) tekan-tekan roti bagi padat dan sekata.. tabur lagi kismis kalau suka.. lagi banyak kismis lagi sedap!

Resepi Puding Roti dan Sos Kastard Guna Pemanggang Ajaib

7) terbalikkan pemanggang ajaib jika bahagian bawah dah masak.. tempoh memasak tak lama, dalam 5 minit sahaja dengan api yang kecil.. so, dah agak-agak 3 minit terbalikkan pemanggang ajaib then lepas 2 minit dah boleh padamkan api.. so, dua-dua bahagian pusing roti akan masak sempurna.. 

Resepi Puding Roti dan Sos Kastard Guna Pemanggang Ajaib

*ada jugak yang masukkan terus roti ke dalam aduanan yang dibancuh tadi.. rendam semuanya sekali then baru letak dekat pemanggang ajaib.. cara ni pun boleh jugak yer.. 



Cara buat sos kastard

Resepi Puding Roti dan Sos Kastard Guna Pemanggang Ajaib

1) masukkan susu cair dan gula.. kacau sebentar..

2) masukkan tepung kastard dan kacau sehingga sebati.. kalau rasa sos agak pekat, boleh letak air sikit.. ikut kepekatan yang kita suka.. tak terlalu pekat, tak terlalu cair..

3) sejukkan sos kastard dan tuang sos kastard pada puding roti (dah dipotong) yang dah siap dimasak tadi.. 

*macam aku, suka sejukkan puding roti dan sos kastard tu dulu.. simpan dalam peti sejuk dulu.. then bila nak makan, potong puding roti dan tuang sos kastard tadi.. so dapat makan sejuk2.. lagi sedap!

Resepi Puding Roti dan Sos Kastard Guna Pemanggang Ajaib

Antara tips atau cadangan lain:

- masak puding roti dengan api yang kecil atau sederhana untuk elak puding roti hangus.. masak sekejap jer.. terbalikkan pemanggang ajaib untuk tau bahagian bawah dah masak atau belum.. 

- kacau sebati sos kastard untuk elak tepung kastard daripada berketul-ketul..

- kalau nak buat kelainan, boleh cuba makan puding roti dengan coklat yang dah dicairkan.. sedap jugak!

Selamat mencuba!


Photobucket

Wednesday, July 16, 2014

Resepi Ikan Siakap Stim Limau Guna Pemanggang Ajaib

Semalam untuk menu berbuka puasa Encik Adiey request nak makan Ikan Siakap Stim Limau.. nasib baik semalam cuti so sempat la awal pagi pergi pasar beli ikan sebab kat rumah jarang ada stok ikan besar-besar ni.. hehehe.. so, semalam lepas dah siap masak tu letak la gambar dekat Instagram & Facebook.. sekali ada pulak yang tanya resepi Ikan Siakap Stim Limau tu.. resepinya mudah jer.. lagi bertambah mudah bila resepi  Ikan Siakap Stim Limau masak guna pemanggang ajaib jer.. jom tengok resepi  Ikan Siakap Stim Limau guna pemanggang ajaib ni..

Resepi Ikan Siakap Stim Lemon Guna Pemanggang Ajaib

Bahan-bahan nak masak Ikan Siakap Stim Limau ni senang nak dapat.. rasanya bahan yang memang selalu ada dekat dapur dan peti sejuk kita.. 

- ikan siakap
- bawang besar (dihiris nipis)
- bawang putih (dihiris nipis)
- halia (dalam 2-3cm & dihiris nipis)
- serai (1 batang & diketuk)
- lobak (dipotong bulat atau memanjang)
- tomato (sebiji & dipotong dadu atau 6 bahagian)
- cili merah atau cili padi (ikut tahap kepedasan yang disukai)
- limau kasturi (setengah biji untuk ditabur & setengah biji untuk dijadikan jus)
- secubit garam (untuk menambah rasa sahaja)
- secubit gula (untuk menambah rasa sahaja)
- sos tiram (3 sudu besar)
- air masak (1 cawan)

Resepi Ikan Siakap Stim Lemon Guna Pemanggang Ajaib
1) lumurkan ikan yang dah disiang dan dibersihkan dengan perahan limau kasturi.. ikan yang dah dilumurkan dengan limau kasturi tidak perlu dibasuh dengan air semula.. perap seketika..


2) masukkan ikan dan semua bahan di atas ke dalam pemanggang ajaib kecuali tomato, lobak dan hirisan limau kasturi.. 

3) masukkan 1 cawan air (ikut suka banyak kuah atau tidak), 2-3 sudu sos tiram & perahan jus limau kasturi ke dalam bahan tadi..

4) tutup pemanggang ajaib untuk memasak ikan tersebut (lingkungan 10minit dan bergantung kepada saiz ikan)..

5) 3-5 minit sebelum api dipadamkan, masukkan lobak, tomato dan hirisan limau ke dalam masakan.. 

6) Ikan Siakap Stim Limau siap untuk dihidangkan!
Resepi Ikan Siakap Stim Lemon Guna Pemanggang Ajaib

*Antara tips atau cadangan lain:
- boleh gantikan limau kasturi dengan lemon.. 
- boleh masukkan cendawan, jagung muda atau kubis bunga kalau suka
- boleh tabur daup sup sebagai hiasan hidangan

Resepi ni mudah jer sebenarnya.. semalam pukul 7 malam baru aku start mengukus.. sebab nak makan panas-panas.. lagipun kalau masak guna pemanggang ajaib ni memang sekejap jer.. yang tak biasa masak pun akan rasa mudah jer *aku la tu.. hehhee..

So, sesiapa yang belum pernah mencuba resepi tu boleh la buat lepas ni.. masakan tanpa minyak! berkhasiat! 

Selamat mencuba!
Photobucket

Monday, July 14, 2014

Bonus Shaklee Setiap Bulan

Alhamdulillah.. bonus Shaklee untuk bulan Jun dah masuk awal pagi tadi.. bonus Shaklee yang diterima setiap bulan merupakan antara salah faktor yang menguatkan semangat aku untuk terus buat business Shaklee ni.. menambah pendapatan sampingan di samping membantu lebih ramai orang lain untuk sama-sama menjaga kesihatan dan sama-sama menjana pendapatan bersama business Shaklee..


Ramai jugak yang tanya, seronok sangat ke menjual vitamin Shaklee ni? jawapannya, buatlah dengan bersungguh-sungguh dan sepenuh hati.. insyaAllah kita akan rasa seronok selalu.. tak kira kita buat business apa pun.. yang penting, buat dengan hati yang ikhlas dan niat yang baik.. insyaAllah akan dipermudahkan jalannya..

Kalau ada yang berminat nak menjana pendapatan bersama Shaklee, boleh refer link kat bawah ni untuk cara-cara mendaftar.. 

[ DAFTAR AHLI SHAKLEE

~yuran keahlian hanya RM65 + RM10 (postage).. yuran ni sekali sahaja seumur hidup.. 

~bonus setiap bulan even kalau hanya beli vitamin untuk makan sendiri berdasarkan UV(point) yang dikumpul setiap bulan.. bonus dari 2 angka sehingga 6 angka! kalau rajin buat, banyaklah dapat..  

~ tak memerlukan maksimum order.. kalau nak beli sebotol vitamin jer pun boleh.. yang penting dapat beli guna harga ahli yg jauh lebih murah! 

~tak perlu nak simpan stok banyak2.. customer order baru kita order.. jadi x ada masalah modal untuk menyimpan stok.. 

~order vitamin dengan Shaklee boleh dibuat melalui online.. online bermakna 24 jam dan 7 hari seminggu.. memang terbaik sangat2.. kalau ada masa lebih, boleh la beli direct dekat Shaklee..

~kalau nak gie kelas, depan komputer pun boleh, waktu malam2 pun boleh.. maklumlah, kelas untuk business ni 90% melalui online! 10% tu kalau ada gathering yang dikendalikan oleh team Shaklee.. gathering ni pulak x de paksaan untuk datang.. kalau ada kelapangan masa memang dialu-alukan..

~kalau nak virtual class pun, boleh angkut suami & anak2 sekali.. santai jer kelasnya.. santai2 tapi ilmu tetap dapat.. 

~kalau agak2 tak ada masa nak ke pejabat pos, Shaklee sendiri yang tolong poskan vitamin dekat pelanggan.. 

Berminat untuk membeli produk Shaklee dengan harga istimewa atau menjadi sebahagian daripada team "miracle" Shaklee Zana? boleh hubungi zana melalui cara berikut:

FB : https://www.facebook.com/zana.adieyza
Page : https://www.facebook.com/Cinta.Sihat.Adieyza
Call/SMS/Whatsapp : 013-6065246
Emel : adieyza_1110@yahoo.com

- Salam sayang untuk semua -

Zana Adieyza 
"A Miracle is Another Word for Effort"


Photobucket

Wednesday, July 9, 2014

Mee Udang Sedap di Pulau Pinang - Mee Udang Ayu

Kalau bercuti ke Pulau Pinang, jangan lupa singgah makan Mee Udang sedap dekat area Teluk Kumbar.. biasalah, Pulau Pinang kan memang terkenal dengan resepi menu Mee Udang.. masa bercuti kat Pulau Pinang hari tu, kitaorang sempat pergi ke gerai Mee Udang Ayu yang terletak di Teluk Kumbar untuk rasa Mee Udang yang dikatakan memang menggoda selera tu.. ramai review blogger yang kata Mee Udang Ayu adalah antara Mee Udang yang sedap di Pulau Pinang.. ada jugak yang panggil kedai Mee Udang Ayu ni kedai Mee Udang Cantik.. 


Bila tanya kenapa Mee Udang Cantik, owner kedai kata hanya udang yang cantik sahaja akan dihidangkan kepada pelanggan! Owner kedai ni kata lagi, kalau stok udang yang cantik tak ada diaorang tak bukak kedai.. sebab diaorang memang nak bagi pelanggan makan Mee Udang yang betul2 berkualiti dan sedap! 


Lokasi kedai ni adalah dekat kawasan perumahan.. masa nak gie makan kat Mee Udang Ayu ni kan Encik Adiey asyiklah cakap aku salah jalan sebab dah masuk jeruk rumah orang semua.. tapi aku yakin! sebab aku guna Google Maps! hahahaha.. lagipun memang area Teluk Kumbar tu kawasan perumahan, bukannya kawasan pelancongan atau ada laut segala.. hehehe..


Masa sampai tu pukul 4.30 petang.. pergi makan sebelum balik since flight pukul 8 malam.. masa tu tak ramai orang lagi.. cuma kena tunggu lama jugak la untuk makan Mee Udang sedap ni.. bila sampai, macam tak percaya gak la.. sebab tak nampak udang langsung!!! tapi, bila start jer gaul Mee Udang tu terkeluarlah 3 udang yang besorrrrrrr.. udang tu disorokkan di dalam Mee Udang tu.. hehehe..


Aku memang tak makan udang! so untunglah mak, abah & Encik Adiey hari tu sebab dapat makan 4 ekor udang sebab aku dah bagi siap2 udang tu kat diaorang.. Encik Adiey kata 3 ekor udang tu pun dah jenuh nak habiskan, aku tambah pulak lagi sekor.. tapi diaorang kata udang tu freshhhhhh! eleh, tak jeles pun.. kita memang tak makan udang!


Harga Mee Udang Ayu biasa macam yang aku order ni RM13 Kalau x silap.. ke RM12.. lupalah pulak.. hehehe.. tapi berbaloi gak la sebab rasa sedap, udang besar, udang fresh dan kuah Mee Udang ni pekat! tak rugi jalan jauh nak makan Mee Udang ni.. daripada airport Pulau Pinang dalam 15 minit perjalanan.. aku memang 100% harapkan Google Maps.. sangat2lah membantu.. taip terus Mee Udang Ayu, Teluk Kumbar sampailah nanti.. jangan terkejut sebab kena lalu kawasan perumahan segala.. memang kedai ni kat depan rumah pun.. hehehe..



Jadi, kalau ada yang ke Pulau Pinang, boleh la cuba singgah makan dekat Mee Udang Ayu ataupun nama lainnya Mee Udang Cantik yang terletak di Teluk Kumbar.. lokasi mungkin agak jauh kalau dari area bandar tapi tak berapa jauh kalau dari kawasan airport Pulau Pinang tu.. selamat mencuba!  

* kalau tengah seronok bercuti sambil JJCM ni, memang boleh buat berat badan naik mendadak! boleh click link di bawah untuk rahsia penurunan berat badan dengan kos yang rendah dan hasil yang terbaik.. kalau berminat boleh terus buat pembelian.. barang dihantar terus ke pintu rumah anda.. call/sms/whatsapp Zana (013-6065246) untuk pertanyaan lanjut.. ;)

SET PENURUNAN BERAT BADAN SECARA SIHAT!


- Salam sayang untuk semua -

Zana Adieyza 
"A Miracle is Another Word for Effort"

Photobucket

Tuesday, July 1, 2014

Percutian di Bukit Bendera, Pulau Pinang

Percutian kat Pulau Pinang tak kan lengkap sekiranya tak menjejak kaki di Bukit Bendera, Pulau Pinang.. kawasan pelancongan yang sangat terkenal di Pulau Pinang.. seronok sangat dapat naik train ke puncak Bukit Bendera, Pulau Pinang tu.. rasa tak puas pulak naik train tu.. kalau tak ramai orang nak jugak naik lagi sekali.. hihihi..


Dalam perjalanan nak ke Bukit Bendera ni, memang sepenuhya bergantung kepada google maps.. so, kalau siapa yang risau sesat tu pastikan korang guna jer kemudahan yanga da dalam smartphone korang tu.. taip jer Bukit Bendera terus sampai! kalau sesat pun setakat pusing roundbout 1 pusingan jer.. hahahaha..



Sampai Bukit Bendera pukul 10.30 pagi.. tak ramai orang lagi.. beratur nak beli tiket pun tak sampai 5 minit dah settle.. so, kalau sesiapa yang nak ke Bukit Bendera ni pastikan korang datang awal sebab kalau dah nak tengahari tu memang agak ramai la.. 



Beratur kat kaunter tiket tak lama.. tapi beratur nak naik train agak lama.. dekat 15 minit rasanya.. nasib baik ada kerusi time menunggu tu.. bagi mak & abah duduk, aku & encik Adiey beratur.. train dh nak sampai baru panggil mak & abah.. tu pun ramai orang time tu.. mak jer dapat duduk.. aku, encik Adiey & abah berdiri.. tapi syoklah berdiri.. terasa lagi mengujakan! hehehe..



Nak ke puncak Bukit Bendera tu laju yer.. abah kata yang lama dulu slowwwww.. hehehe.. ni train baru memang la laju.. sampai kat puncak Bukit Bendera, angin sepoi2 bahasa.. bestnyaaaa... pemandangan daripada puncak Bukit Bendera cantik!






Wajiblah ambik gambar kat sini kan.. sebab ramai orang, tak kuasa nak setting2 kamera.. guna kamera handphone janji ada nampak cikit tulisan Bukit Bendera.. baru nak posing, orang lalu.. baru nak senyum, ada yang lalu.. baru nak snap, ada yang lalu.. begitulah keadaan kalau datang tempat pelancongan time hujung minggu.. hehehe.. 



Boleh masuk duit RM1 then dapat tengok pemandangan kat bawah guna teropong yang disediakan.. masa kitaorang datang ni cuaca sangatlah baik.. redup, berangin & cuaca cerah.. so memang boleh nampak pemandangan yang cantik dari atas puncak Bukit Bendera ni..   




Nasib baik mak abah memang jenis suka bergambar.. so, memang banyaklah gambar masa bercuti dengan diaorang.. abah pulak jenis melayan jer karenah manja anak bongsu dia ni.. abah suka perli kata aku dah ada laki pun nak cium2 & manja dengan abah.. hehehe.. biarlah, abah kita kot!



Dekat atas puncak Bukit Bendera tu, ada jugak Owl Museum.. tapi kitaorang tak masuk pun.. sebab baca review kat blog macam tak ada apa sangat.. hehehe.. jalan2 kat situ, bergambar sambil makan jagung bakar panas.. ohsem!!!

Ada jugak disediakan perkhidmatan tram untuk yang nak mengelilingi Bukit Bendera tu.. so kalau ada yang malas nak jalan, boleh la naik jer tram tu.. kitaorang jalan malas, naik tram malas.. hahaha... kitaorang jalan2 bergambar sambil makan jer.. 



Masa balik, kitaorang dapat duduk yang dekat depan.. lagi besttttttt.. serius besttt.. kalau korang nak turun dari Bukit Bendera tu, cubalah duduk bahagian depan.. memang mengujakan ok! lajuuuuuuuuuuu & besttttttttt..


So, siapa yang bercuti ke Pulau Pinang pastikan korang dapat selit satu waktu untuk ke Bukit Bendera ni tau.. sebab Bukit Bendera ni kira macam mercu tanda Pulau Pinang jugak selain daripada Jambatan Pulau Pinang, feri, nasi kandar & jeruk.. hehehe.. 



Photobucket

Selamat Datang 2016

Assalamualaikum.. Selamat datang 2016.. Semoga tahun 2016 ni akan membawa lebih banyak berita gembira buat kita semua.. 5 bulan menyep...