Sunday, May 31, 2015

Atasi Stress Dengan Happy Pills?

Kalaulah ada pil gembira untuk atasi stress, ramai tak yang nak cuba? Ramai memang ramai, tapi jangan lupa ambik tahu kandungan pil tu.. jangan sebab nak hilangkan stress, jadi penyakit lain pulak.. sebab tu kalau stress, sedaya upaya kita kena cari jalan penyelesaian supaya maslah tu berkurangan..


Sejak aku amalkan Vitamin B Complex Shaklee, Alhamdulillah memang kurang stress.. kalau rasa hari tu akan banyak aktiviti atau akan rasa penat memang cepat2 makan sebiji Vitamin B Complex selepas sarapan pagi..


Tengok testimoni sepupu aku yang amalkan Vitamin B Complex Shaklee kat bawah ni, dia pun kata vitamin tu dapat stabilkan emosi..

Kalau ada sesiapa berminat nak dapatkan produk Shaklee pulak boleh la hubungi Zana seperti maklumat di bawah ni yer..

Page : https://www.facebook.com/Cinta.Sihat.Adieyza
Call/SMS/Whatsapp : 013-6065246
Emel : adieyza_1110@yahoo.com


Selain daripada tu, apa kata kita cuba belajar muhasabah diri setiap hari.. bila kita sentiasa audit diri setiap hari, insyaAllah kita akan nampak banyak perkara baik yang berlaku dalam hidup kita.. bila kita sedar masih banyak perkara baik berlaku, selalunya risiko untuk kita rasa mudah tertekan akan berkurangan.. 

Jom tengok video tentang muhasabah diri ni.. sama2 kita kurangkan risiko mudah stress dan tertekand alam hidup kita.. :)



Cara Muhasabah Diri Agar Kekal Positif from iReach HD on Vimeo. www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

5 Tips Mengurangkan Stress

Ada beberapa tips untuk mengurangkan stress.. tips ni kalau kita ikut dan cuba amalkan, insyaAllah bukan jer baik dari aspek kehidupan seharian tapi baik dari segi kesihatan.. tapi, jangan lupa jugak untuk cuba kawal diri daripada terus tertekan atau stress.. sebab apa pun, yang penting adalah diri sendiri.. kita yang mengawal tekanan dalam kehidupan kita seharian..



5 tips kurangkan stress

1) Bersiar-bersiar & Merenung Ciptaan Allah

Keluar dari rumah, hirup udara segar, lihat langit membiru, lihat laut yang terbentang luas, melihat matahari tenggelam.. pasti kita akan kagum dan terpaku dengan keindahan alam ciptaan Allah..
Bila kita ingat Allah, bersyukur dengan kekuasaan-Nya, insyaAllah kita akan rasa bersyukur dengan segala apa nikmat yang Allah dah berikan pada kita.. lama-lama rasa bersyukur tu akan menghilangkan rasa stress kita perlahan-lahan..

2) Mengurangkan Stress dengan Tidur

Cuba amalkan tidur seketika di waktu siang.. take a nap! Dalam Islam, tidur ni dikenali sebagai Qailullah.. tidur ni tak lama, hanya sekitar 15-30 minit sahaja..
Mengikut kajian, 1 minit Qailulah kualitinya bersamaan dengan 45 minit waktu tidur kita di waktu malam.. Qailulah, ia mampu mengembalikan banyak tenaga kepada badan kita.. tidur sekejap ni seumpama system reboot, melepaskan tekanan/stress dan menyediakan tubuh kita agar segar kembali..

3) Motivasi dan Kata-kata Positif
Baca dan hayati kata-kata motivasi atau kata-kata positif. Boleh tengok di laman web, FB pakar motivasi, FB rakan-rakan atau melalui blog2 penulisan yang sentiasa positif.. membaca kata-kata positif dapat membuatkan diri kita berfikir lebih baik dan yakin bahawa setiap masalah pasti ada penyelesaiannya..
Dalam Islam jugak kita dituntut untuk memperbanyakkan istighfar dan bacaan ayat Al-Quran.. boleh melatih diri untuk mengambil wudhu' setiap kali sebelum melakukan pekerjaan.. mendekatkan diri dengan pencipta Yang Maha Esa akan menjadikan kita ingat bahawa Allah tidak pernah membebankan hamba-Nya melebihi kemampuan hamba-Nya..

4) Urutan dan Muzik
Terapi pengurutan dari kepala hingga ke kaki dapat mengurangkan denyutan jantung dan melegakan badan kita.. urutan juga bagus untuk menenangkan minda kita kerana aliran darah yang lebih baik..
Terapi muzik boleh mengurangkan tekanan darah dan mententeramkan minda.. pilih muzik yang ringan dan yang disukai ketika stress.. boleh juga memilih alunan ayat2 suci Al-Quran untuk membantu hati lebih tenang.. 

5) Menjaga kesihatan
Jangan abaikan waktu makan, kebersihan diri dan senaman untuk mengekalkan kesihatan.. bila diri kita terurus dengan baik, hati kita lebih tenang.. bila kita tenang, insyaAllah kesihatan dan kecantikan lebih baik setiap hari..
Boleh amalkan jugak B Complex Shaklee untuk mengurangkan masalah stress di samping menjaga pemakanan yang sihat.. 
Antara kandungan vitamin B Complex Shaklee  :
B3 - kekurangan vitamin B3 boleh menyumbang kepada depresi yg boleh membawa kepada sakit mental
B5 - kandungan yg membantu kurang stress fizikal
B6 - vitamin yg mengawal serotin dalam otak kerana kekurangan serotin boleh menyebabkan masalah stress
B9 dan B12 - kawal kesihatan saraf dan pembinaan sel darah yg lebih baik untuk mengurangkan tekanan perasaan dan stress


Apapun, semoga kita semua sentiasa terhindar daripada stress dan tekanan hidup yang boleh mengganggu kehidupan serta kesihatan kita semua..

*************************************************************************************************

Berminat untuk membeli produk Shaklee dengan harga istimewa atau menjadi sebahagian daripada team "miracle" Shaklee Zana? boleh hubungi zana melalui cara berikut:

FB : https://www.facebook.com/zana.adieyza
Page : https://www.facebook.com/Cinta.Sihat.Adieyza
Call/SMS/Whatsapp : 013-6065246
Emel : adieyza_1110@yahoo.com

- Salam sayang untuk semua -

~ Zana Adieyza ~

Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Saturday, May 30, 2015

4 Kesan Stress Kepada Kesihatan

Apabila kita stress, tertekan, terlalu sedih atau terlalu memendam perasaan boleh menyebabkan kita mengalami kemurungan yang jika tak diatasi boleh membahayakan kesihatan! Jangan ambik mudah bila stress kerana stress boleh mengudang padah!

Stress Punca Wajah Berkedut

Tanpa kita sedar, stress sebenarnya boleh membuatkan kita berada dalam ketegangan dan tekanan perasaan yang sekaligus boleh mengubah corak kehidupan kita.. mula rasa tak bermaya, lemah dan cepat lesu.. bila ketahan badan lemah, senang dijangkiti penyakit!

Stress Punca Wajah Berkedut


Bila berada dalam keadaan tertekan, tubuh badan bertindak seperti berikut:
1) Otot-otot menjadi lebih penuh dengan darah kerana saluran darah sempit dan meningkatkan tekanan darah
2) Peredaran darah berubah. Bekalan darah berlebihan di dalam perut dan usus segera dikurangkan untuk beri laluan kepada keutamaan lain. Ini menyebabkan sistem penghadaman terjejas apabila tubuh mengalami tekanan.
3) Tekanan berpanjangan menyebabkan otot berkaitan mengalami kesakitan. Kesannya pening kepala atau migrain, sakit ditengkuk dan bahu serta sakit bahagian belakang badan.
4) Mengerutkan wajah bila stress boleh menjadikan kulit muka lebih mudah kendur dan berkedut. Terlalu berkerut untuk memikirkan masalah sehingga boleh menjadikan kulit muka lebih tua sebelum waktunya.

Stress Punca Wajah Berkedut

Tekanan darah, masalah usus, gastrik, kesakitan otot, migraine, sakit tengkuk, sakit bahu, sakit bahagian belakang dan kulit berkedut sebelum waktunya! Terlalu banyak penyakit dan masalah yang boleh kita dapat kalau tak tangani stress segera!
Kurangkan stress, belajar menenangkan fikiran, berkongsi masalah dan cuba tangani stress dengan segera.. nanti kita share tips2 yang boleh diamalkan untuk menangani stress yer..

Salam sayang untuk semua :)

~ Zana Adieyza ~
Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Stress Pembunuh Senyap!

Stress bukan masalah yang boleh kita pandang ringan.. sebab kalau kita tak urus tekanan dengan baik, boleh bawak kepada masalah gangguan mental! semakin kita gagal kawal perasaan, lagi mudah kita tertekan..

Terlalu banyak perkara perlu diselesaikan dalam masa yang singkat
Gagal atau kecewa bila sesuatu usaha tidak berjaya
Tidak cukup tidur dan rehat
Kehilangan orang tersayang
Terlalu memikirkan kesempurnaan
Terlampau bercita-cita tinggi 
Ingin sentiasa menang

Semua kat atas ni selalu dikaitkan dengan punca stress yang kalau tak diatasi segera boleh mengganggu tahap kesihatan kita.. bayangkan kalau kita tak dapat kawal perasan bila masalah2 kat atas tu berlaku..

Bila kita tak dapat kawal stress tu mulalah akan murung.. mulalah rasa rendah diri.. cepat rasa marah.. rasa tak dihargai.. sampaikan ada yang mula rasa hidup tak bermakna lagi.. kan bahaya tu! 


So, jangan stress2 yer.. ceria2 selalu :)

Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Friday, May 29, 2015

Tips Merawat Tumit Kaki Merekah dan Kering

Masalah tumit kaki merekah atau pecah2 ni boleh buatkan kita rasa kurang berkeyakinan.. bila pakai selipar atau kasut tak bertutup, kalau boleh nak elak orang pandang tumit kaki yang merekah dan pecah2 tu..  lagi bertambah kurang yakin bila tumit tu merekah dan kering sangat.. bila berlaga dengan kulit, sakitttttttt tau!


Tips Merawat Tumit Kaki Merekah dan Kering

Yang dah kahwin, suami mesti suka gesel-gesel kaki.. bayangkan kalau time dia nak gesel2 kaki isteri, terus dia menjerit sakit sebab terkena tumit kaki yang kasar dan pecah2 tu.. malu 1 hal, kesian kat suami pun 1 hal jugak.. so, nak biar jer ke atau buat sesuatu supaya masalah dapat dikurangkan?

Jom kita cuba tengok beberapa tips dan petua untuk merawat tumit kaki merekah dan pecah2 ni.. manalah tau ada yang berkesan untuk diamalkan.. 

Tips Merawat Tumit Kaki Merekah dan Kering


  ASAM JAWA


Lumur sedikit asam jawa di tumit kaki kemudian rendam kaki dalam air suam berisi garam (seelok-eloknya gunagaram bukit). Lakukan selalu sehingga tumit kaki licin.


BAWANG PUTIH


Tumbuk bawang putih dan campurkan dengan perahan air limau nipis. Kemudian sapukan pada tumit yang pecah. Amalkan selalu sehingga menampakkan hasilnya.


RUMPUT


Geselkan tapak kaki pada rumput yang berembun pada waktu awal pagi. Lakukan setiap hari dan anda akan merasa perubahannya.


BELIMBING BULUH


Gosok buah belimbing buluh pada tumit setiap kali sebelum mandi. Biarkan seketika dan gosok dengan kain untuk hilangkan kulit kasar.


BETIK


Gosok getah betik muda pada tumit kaki. Biarkan kering selama 10 minit dan bilas dengan air bersih. Amalkan 2 kali seminggu.


RENDAM KAKI


Rendamkan kaki dalam air suam selama 10 – 15 minit. Selepas itu, gosokkan bahagian tumit yang pecah dengan batu asah pisau


NASI


Lenyekkan beberap butir nasi dan tempek pada bahagian yang merekah. Ulang beberapa kali sehari setiap hari.



KEDONDONG


Hiris 5 biji buah kedondong dan tumbuk bersama 2cm kunyit hidup hingga hancur. Letakkan bahan yang telah ditumbuk di  atas daun sirih dan lipatkan. Layur lipatan daun tersebut atas api perlahan. Apabila suam-suam panas, tampalkan pada tumit kaki dan balut dengan kain. Amalkan seminggu sekali.


HERBAL BLEND CREAM

Tips Merawat Tumit Kaki Merekah dan Kering

Tapi kalau nak mudah, boleh cuba cara moden.. sapu jer Herbal Blend Multi-Purpose Cream daripada Shaklee.. cream ni sesuai untuk masalah tumit kaki pecah-pecah atau kasar, gatal-gatal digigit nyamuk atau serangga, kulit kering, sakit dan lenguh anggota badan dan macam2 lagi..


Tips Merawat Tumit Kaki Merekah dan Kering

Berdasarkan pengalaman aku sendiri guna Herbal Blend Cream ni: 

- kalau gatal2 kena gigit nyamuk or semut, aku sapu jer krim tu.. kejap jer dah surut gatal & bengkak tu..
 
- kalau balik shopping, once masuk dalam kereta jer terus sapu krim tu kat tapak kaki, terus rasa lega sangat.. hilang rasa penat shopping tu.. 

- kat office kalau rasa kulit kering sebab aircond, sapu jer krim tu.. terus rasa nyaman sebab ada kandungan 'menthole'... sejukkkkk jer rasanya... x melekit sebab krim ni cepat meresap.. 

- tumit kaki kalau rasa macam keras or pecah-pecah, rajinlah sapu krim ni.. dapat kurangkan kasar2 kat tapak kaki tu.. best! terus feeling2 kaki baby..hihihi

So, siapa yang ada masalah tumit kaki merekah, pecah-pecah atau kering tu boleh la cuba tips2 kat atas ni yer.. mana tau ada yang berkesan.. 


*********************************************************************************************************************

Kalau ada sesiapa berminat nak dapatkan produk Herbal Blend Cream daripada Shaklee ni, boleh la hubungi Zana seperti maklumat di bawah ni yer..

Page : https://www.facebook.com/Cinta.Sihat.Adieyza
Call/SMS/Whatsapp : 013-6065246
Emel : adieyza_1110@yahoo.com


Salam sayang untuk semua :)

~ Zana Adieyza ~
Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Kata-Kata Motivasi Pagi Hari Jumaat

Kata-kata motivasi pagi ni sebenarnya penting untuk kita rasa lebih bersemangat sepanjang hari.. macam aku sendiri suka share kata-kata motivasi pagi dekat Facebook.. sebab aku rasa kata-kata motivasi pagi tu akan buatkan aku lebih berfikiran positif sepanjang hari.. 


Bila kita berkongsi kata-kata motivasi pagi ni bukanlah bermakna kita ni terlalu hebat untuk memotivasikan orang lain.. anggap bila kita berkongsi tu untuk peringatan diri kita sendiri.. kalau ada kawan2 yang baca tu suka dengan apa yang kita kongsi dan terus rasa bersemangat lepas baca tu kan lebih baik.. secara tak langsung mungkin kita boleh bantu orang lain lebih bersemangat dan ceria sepanjang hari..



Bila awal pagi kita dah bersemangat dan baca sesuatu yang positif, insyaAllah kita akan lalui hari tersebut dengan lebih baik dan bahagia.. so kali ni ada beberapa ayat atau kata-kata motivasi pagi yang pernah aku kongsikan dekat Facebook dan InsyaAllah lepas ni akan cuba buat entry setiap minggu untuk himpunan kata-kata motivasi pagi yang aku dah kongsikan dekat Facebook dan letak kat blog ni..









Kalau dulu hari Jumaat jer kita akan nampak ramai yang berkongsi kata-kata hikmah yang positif.. tapi sekarang, dah ramai pakar motivasi, ustazah/ustaz, penceramah agama atau orang biasa yang berkongsi kata-kata motivasi pagi terutamanya pada hari Jumaat...





Selamat pagi dan salam Jumaat untuk semua..

Salam sayang untuk semua :)

~ Zana Adieyza ~
Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Thursday, May 28, 2015

Tudung Bawal Aidijuma Pelbagai Gaya

Tudung bawal Aidijuma memang boleh digayakan dengan pelbagai gaya.. walaupun tudung bawal, tapi tudung bawal Aidijuma ni selalunya boleh dijadikan macam shawal jugak.. kadang tu memang tak nampak macam kita pakai tudung bawal Aidijuma tu pun.. dengan harga tudung bawal Aidijuma yang berpatutan dan design yang menarik, penggemar tudung bawal Adijuma sekarang nampaknya semakin bertambah..  




Bagi penggemar tudung bawal Aidijuma yang lebih mesra dipanggil AJrians ni, kebanyakannya suka pakai dengan pelbagai gaya berbeza.. kalau masuk dekat group FB AJrians ni, macam2 gaya yang ada.. kadang tu sampai tak terfikir pun boleh pakai tudung bawal Aidjuma sampai jadi macam tu sekali.. kalau aku, memang pakai gaya yang senang jer.. 




Tapi bestnya tudung bawal Aidijuma ni, kain tudung bawal Aidjuma ni memang mudah sangat dibentuk.. serius! pakailah label apa sekalipun, memang senang nak pakai.. nak pakai tudung bawal jadi gaya biasa lagilah senang, nak jadikan shawl pun senang.. pusing macam mana pun boleh..




Mula2 beli tudung bawal Aidijuma ni memang aku pakai gaya tudung bawal biasa jer.. sebab rasa tak berani nak mencuba.. tapi bila dah tengok macam2 gaya AJrians buat dengan tudung bawal Aidijuma tu terus belajar cikit2.. tapi still tak pandai nak gayakan dengan banyak gaya.. setakat cuba 3,4 style jer la.. jadilah kan.. janji selesa.. 




Paling basic, pakai jer tudung bawal Aidijuma ni macam tudung bawal biasa dan tak perlu selempangkan hujung tudung tu.. ikat jer hujung tudung tu! ni style yang paling asas tapi digemari oleh ramai AJrians sebab Datin Juma pun memang akan buat style ni untuk setiap kali gambar promosi tudung bawal Aidijuma baru yang akan keluar.. nak lagi nampak menarik, cuba tambah kerongsang kat tengah2 tudung sebagai penambah seri..




Style tudung lipat dua pun senang gak.. lipat jer tudung bawal Aidijuma kepada 2 bahagian.. pakai macam tudung bawal biasa, jadikan bahagian tengah kain tu dekat bahagian muka.. lepas tu jadikan sebelah panjang dan sebelah lagi pendek.. yang panjang bawak ke atas dan kemas kat bahagian tepi.. bahagian pendek tu pin dekat bahu.. style ni selalunya akan nampak tudung macam terpenyek cikit.. tak jadi muncung sangat la bagi muka aku yang sedia bulat ni.. tapi nilah yang nampak lain kan..




Style tudung bawal Aidijuma nampak macam shawl lagi aku suka.. serius kalau pergi kenduri memang aku prefer pakai style ni.. nampak lain.. eh, ke bagi korang sama jer? hahaha.. style ni korang lipat tudung jadi dua gak.. tapi, jangan lipat dua sama rata.. lebihkan 1 bahagian tu dalam 1 inci.. then jadikan bahagian tepi tudung yang lebih 1 inci tadi tu dekat muka.. tepi tudung kan nipis, so bila pakai nampaklah macam shawl.. 1 bahagian panjang, 1 bahagian pendek.. yang panjang tarik ke atas, yang pendek pin kat bahu.. siap!





Ni contoh macam mana 1 tudung yang sama boleh dijadikan pelbagai gaya.. gambar aku pakai seluar bergambar dengan kak long tu aku pakai tudung bawal Aidjuma tu macam biasa jer.. cara yang paling mudah dan asas.. 1 lagi bergambar dengan mak mertua yang mana aku jadikan tudung bawal Aidijuma tu nampak macam shawl.. 

Since tudung bawal Aidijuma ni ada yang coraknya berbeza dekat 1 helai tudung, so bila pakai pelbagai gaya, tak nampak macam tudung yang sama pun.. macam yang pakai jadi shawl tu, dekat kepala nampak tudung ni lebih kepada peach kan.. yang pakai gaya biasa lebih kepada warna pink.. nampak macam 2 tudung berbeza tapi sebenarnya tudung yang sama.. 

Sampai bila nak follow trend tudung bawal Aidijuma ni? Aku just beli mana yang aku suka.. takdelah semua design ada.. design hot2 pun tak ada.. just beli mana yang nampak cantik.. then kalau ada warna pink yang memang menarik selalunya memang akan beli.. tak perlu beli semua, ikut minat dan poket jugak.. hehehe :)

Salam sayang untuk semua :)

~ Zana Adieyza ~
Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Tips Kuatkan Daya Ingatan

Sesekali mengimbas kenangan lama memang seronok.. tapi kadang tu bila ada yang tanya perkara-perkara lama tapi kita lupa, rasa sesak jugak la otak nak memikirkannya.. bila agak2 cepat lupa tu, jangan ambil mudah.. kena usahakan sesuatu untuk bantu kita kuatkan daya ingatan lebih2 lagi bila dah meningkat umur.. kena ambik tau jugak tips untuk kuatkan daya ingatan yang mungkin semakin lemah..




Kalau isteri tanya suami tarikh mula2 berkenalan tapi suami lupa pun boleh jadi merajuk kan.. ingat tarikh perkenalan ok lagi, tetiba isteri tanya dia pakai baju warna apa masa first dating, haaaaa lagi susah nak ingat.. kalau student pulak dah tentu2 perlu banyak menghafal dan mengingat apa yang diaorang belajar.. So hari ni jom kita berkongsi tentang beberapa tips kuatkan daya ingatan.. 



1. Makan sayuran hijau





Kekurangan folate akan meninggikan risiko nyanyuk. Dari mana nak dapat sumber folate ni? Sayuran hijau antara cara termudah! Makan sayuran hijau contohnya sayur salad, bayam, asparagus, brokoli dan sayur kacang bagi mengurangkan risiko nyanyuk. 


2. Permainan latih otak


Apa kata kita cuba permainan latih otak seperti soduko, silang kata, dan lain-lain sebab permainan ni sebenarnya dapat membantu menguatkan daya ingatan dan melambatkan kita daripada penyakit nyanyuk.



3. Berhenti merokok



 Selain membahayakan kesihatan, merokok juga menjadi penyumbang terbesar masalah cepat lupa terutama di kalangan warga emas. Perokok mempunyai risiko tinggi mendapat penyakit Alzheimer lebih awal daripada bukan perokok. 



4. Makan coklat hitam




Coklat hitam yang mengandungi sebatian epicatechin yang dapat memberi kesan peningkatan daya ingatan seseorang kerana ia membantu pembinaan salur darah. Jadi boleh la makan coklat hitam untuk bantu kita lebih kuat ingatan.



5. Tukar rutin harian



Sebenarnya bila kita buat rutin harian atau tengok perkara yang sama setiap hati boleh buatkan otak kita kurang aktif berfungsi secara maksimum sebab tak perlu fikir banyak. Bila otak kurang aktif, tu lah punca kemerosotan daya ingatan. Cuba kita tukar cat dinding rumah, ikut jalan berbeza bila pergi tempat kerja, banyakkan berjalan kaki/bersenam atau ubah jadual harian supaya otak lebih banyak berfikir.



6. Tidur sekejap waktu siang


Tidur sekejap waktu siang, sebaik-baiknya sebelum waktu zohor, sebenarnya dah lama jadi sunnah Rasulullah SAW sejak lebih daripada 1430 tahun dahulu. Pakar kesihatan hari ni juga sebenarnya mengakui kelebihan tidur sekejap waktu siang dapat mempercepatkan proses yang membantu otak menguat dan menyimpan ingatan bagi tempoh yang lebih lama.



7. Minyak Ikan


Sumber makanan yang kaya akan kandungan Omega-3 terletak pada ikan, terutama ikan yang ada di perairan laut seperti ikan mackarel, sarden dan ikan salmon. Omega-3 adalah asam lemak yang bertugas membantu pengangkutan nutrisi untuk dibawa ke otak. Kalau nak cara yang mudah dapatkan minyak ikan berkhasiat, boleh amalkan Omega Guard Shaklee..  Bagus untuk perkembangan minda yang boleh bantu kuatkan daya ingatan.


Selamat mencuba tips2 untuk kuatkan daya ingatan ni yer.. tak salah mencuba lagi2 kalau yang masih muda.. yang mana ada anak2 tu boleh gunakan tips ni sebaik mungkin untuk perkembangan minda anak2 yer.. 



*****************************************************************************************************


Untuk maklumat lanjut tentang Omega Guard Shaklee, boleh PM Zana. Untuk fast reply boleh sms/whatsapp Zana 013-6065246.

Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ