Tuesday, June 2, 2015

Pilih Produk Kecantikan Tanpa Silika Gel

 Lambakan produk kat pasaran sekarang menjadikan pelanggan perlu bijak memilih.. cari produk yang selamat, diuji oleh pakar nutrisi/kesihatan yang diiktiraf dan pastikan produk tu semulajadi.. kalau nak tau vitamin tu semulajadi, dalam botol atau kotak produk tu tak ada silika gel.. kalau jumpa silika gel dalam botol atau kotak produk kecantikan atau kesihatan yang kita beli tu, maknanya tu makanan tambahan/vitamin sintetik.. jadi kalau ada yang nak vitamin atau produk yang semulajadi, elakkan daripada memilih produk yang ada silika gel.. 


Silica Gel adah bebutir yang berliang dan berkaca yang dibuat secara sintetik daripada sodium silicate.. apabila adanya kehadiran silika gel, vitamin itu adalah dalam golongan sintetik.. bukan bermakna produk tu tidak bagus, cuma itu yang membezakan vitamin sintetik dan vitamin semulajadi..

Silica gel ni yang selalu ada dalam beg tangan baru, kasut baru dan vitamin sintetik. Bagi yang tak tahu apa itu silica gel atau tak tau benda tu sebenarnye adalah silica gel, ia paket kecik yang mengandungi biji2 halus. Jika dikoyakkan, pasti berterabur biji2 halus.Fungsi Silica Gel?
Silica gel berperanan untuk menyerap lembapan yang terdapat di udara yang mana sekiranya dibiarkan, kelembapan berterusan ini boleh menyebabkan pertumbuhan kulat yang akan merosakkan sesuatu barang tersebut. Dalam produk elektrik pula, lembapan berterusan dikhuatiri boleh menyebabkan ianya gagal berfungsi dan rosak.Apa pula yang dimaksudkan dengan vitamin sintetik?
Vitamin sintetik adalah vitamin tiruan yang dibuat melalui proses kimia di dalam makmal. Sila berhati2 kerana kebanyakan vitamin yang dijual di farmasi tu adalah vitamin sintetik dan ianya jauh lebih murah dari vitamin semulajadi.


Kenapa vitamin yang ada silica gel adalah sintetik?

Sesetengah vitamin yang dihasilkan secara sintetik, hanya mengandungi sedikit saja elemen vitamin,sebaliknya banyak kepada ‘seakan vitamin’. Vitamin tiruan ini adakalanya bertindak secara agresif dengan tubuh. Jadi lepas ni, boleh tau sama ada penjual claim produk tu semulajadi tapi sebenarnya produk dalam golongan sintetik ataupun tidak.. rugilah kan bayar sesuatu yang dikatakan semulajadi sedangkan kandungannya tak semulajadi seperti yang dijanjikan..
Produk Shaklee sememangnya semulajadi yer.. sebab dalam setiap botol vitamin Shaklee tak ada silika gel.. sebab tu ramai yang beli produk Shaklee akan repeat lagi order sebab diaorang tau diaorang bayar harga yang sepatutnya dengan kualiti produk tu.. Jadilah pengguna yang bijak yer.. biar kesannya perlahan tapi selamat dan semulajadi.. kaji sesuatu produk sebelum membelinya :)


***************************************************************************************

Kalau ada sesiapa berminat nak dapatkan produk Shaklee pulak boleh la hubungi Zana seperti maklumat di bawah ni yer..

Page : https://www.facebook.com/Cinta.Sihat.Adieyza
Call/SMS/Whatsapp : 013-6065246
Emel : adieyza_1110@yahoo.com

Photobucket

No comments:

Post a Comment

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..