Thursday, July 9, 2015

Kisah Ramadhan dan Persiapan Raya 2015

Lama senyap.. sibuk sikit nak siapkan kerja-kerja sebelum cuti hari raya.. nampaknya misi untuk update 2 cerita cuti2 terpaksa ditangguhkan selepas hari raya nanti.. ada jugak draf beberapa entry cuti2 tu tapi sebab gambar tak habis transfer lagi so kita terpaksa simpan dulu.. 

Puasa tahun ni rasanya paling berjaya untuk bangun sahur.. tak pernah lagi lewat bangun sahur.. set jam pukul 4 pagi, pukul 4 pagi terbangun.. ada masanya set lebih awal, dan Alhamdulillah berjaya jugak bangun awal.. walaupun hanya panaskan lauk2 tapi still bangun awal sebab curi2 masa mengemas rumah sekali..

Baru 3 kali ke bazaar Ramadhan.. kali pertama just beli air tebu dan kuih karipap.. kali kedua beli murtabak.. kali ketiga beli roti john masa balik kampung.. dan setiap hari berjaya masak walaupun simple2 jer..

Puasa tahun ni Alhamdulillah rasa ada banyak perubahan positif yang aku cuba buat.. walaupun tak banyak, sekurang-kurangnya ada penambahbaikan daripada tahun sebelumnya.. ujian bulan Ramadhan kali ni hebat dari segi "hati".. diuji dengan perkara yang melibatkan hati, susah nak digambarkan.. hanya Allah yang mengerti.. nasib baik ada Encik Adiey.. nasihat dia setiap perkataan masuk ke dalam hati ni.. Allah hadirkan dia dalam hidup aku bukan semata2 sebagai pelindung tapi juga sebagai penenang di saat2 hati diuji..  

Persiapan raya kali ni lebih pada untuk keluarga.. tahun ni memang rasanya lebih fikir pasal rumah mak abah daripada rumah sendiri.. baju raya, kuih raya, tudung raya, keperluan rumah ke semua lebihkan pada keluarga sendiri dan mertua.. rasanya bila lebih pada orang yang kita sayang lebih bermakna..

Since memang aku dan Encik Adiey jenis suka beli baju raya awal, so memang awal2 dah siap semuanya.. x kisah harga dan design, konsep baju raya pertama hanyalah mesti warna sama.. design, corak, harga, jenis kain tolak tepi.. janji warna sama.. hahaha..

Baju melayu Encik Adiey tempah kat tempat biasa kat kampung.. sejak bujang memang tempah situ jer.. awal2 dulu RM70 jer sepasang baju melayu sekarang naik RM120.. tu harga dekat kampung.. dekat bandar mesti lagi mahal.. baju raya aku tempah dekat akak sendiri jer.. buat baju kurung moden jer then hantar jahit manik cikit.. baju raya kedua ketiga dan seterusnya pun akak aku yang jahit.. tapi baju tu pun bukan pakai raya semuanya, nanti pakai ke jamuan raya dan ke pejabat jer.. hehehe..

Cuti raya tahun ni pun ambik 4 hari jer.. nak simpan cuti.. insyaAllah nak guna untuk perkara yang lebih baik nanti.. jadual giliran tidur dekat kampung pun tak buat lagi.. kena ada jadual walaupun dekat jer rumah mak dan mertua tu.. supaya adil dan dapat gembirakan hati kedua keluarga.. 

Tahun lepas tak dapat buat BBQ raya dengan family sebab ramai yang raya rumah mertua dan tak ramai dapat cuti lama.. tapi tahun ni akan teruskan balik aktiviti BBQ raya dengan keluarga ni.. siap aku dah belikan semua yang perempuan tudung Aidijuma sama warna.. sedondon la semua malam tu nanti.. hehehe.. tak sabar nak berkumpul ramai2.. anak sedara makin bertambah.. maka, Acu ni pun makin pening nak melayan.. nasib baik ramai jugak yang dah masuk sekolah menengah so bolehlah tolong jagakan askar2 kecik yang lain.. hahahah..

Ada seminggu lagi sebelum Hari Raya.. insyaAllah cuba update beberapa entry sebelum hari raya.. lepas raya nanti kita marathon cerita raya dan cerita cuti2 sebelum pergi bercuti ke destinasi lain tak lama lagi.. hehehe.. 

Salam Ramadhan untuk semua.. :)
Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

3 comments:

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ