Monday, December 31, 2012

Entry Penutup Di Tahun 2012

Tinggal beberapa jam sebelum meninggalkan hari terakhir di tahun 2012.. sekajap sungguh masa berlalu.. banyak kenangan dan memori di tahun 2012.. 

Memori pahit harus dilupakan segera!! memori sedih harus dilupuskan segera!! memori menyakitkan hari harus dipadam segera!! memori indah harus dikenang sampai bila-bila..

Impian yang dah kesampaian harus dipelihara dan dijadikan kenangan indah selamanya..impian yang masih belum kesampaian harus ditambah usaha dan doa..

Kejayaan yang diraih perlu dikekalkan agar terus mencapai kejayaan di masa hadapan.. kegagalan yang menimpa perlu diperbaiki dan dijadikan pengajaran..

Secara peribadinya, tahun 2012 banyak mencatatkan sejarah peribadi aku yang tersendiri.. terlalu banyak pengalaman kali pertama yang berlaku di tahun 2012.. pengalaman manis dan pahit silih berganti.. itulah adat dan lumrah kehidupan..

Tahun 2012 bakal menjadi sejarah.. tahun 2013 bakal mencipta sejarah.. semoga tahun 2013 lebih baik daripada tahun 2012.. semoga lebih banyak kegembiraan, kebahagiaan, kejayaan, keberkatan dan kesyukuran buat kita semua..


Sesungguhnya, terlalu banyak impian dan harapan yang dinantikan untuk tahun 2013.. 

"Ya Allah, permudahkanlah segala urusan kami.. berkatilah segala usaha kami.. lindungi kesejahteraan kami.. murahkanlah rezeki kami.. panjangkanlah umur kami dalam ketaqwaan dan keimanan kepada Mu Ya Allah.." 

Salam sayang buat semua!! 

With love,
~aDieyZa~

Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Friday, December 28, 2012

Terapi Perkahwinan Suami Isteri

Semalam dengar motivasi pagi tajuk "Terapi Perkahwinan".. penceramah x ingat siapa.. tapi ustaz tu memang selalu keluar tv.. nanti kalau kalau tetiba ingat, aku edit balik entry ni.. hehehe..

So, aku tulis point2 penting dalam isi ceramah tu yer.. nak tulis panjang2 pun aku  x berapa ingat sebab masa tu aku tengah bersiap nak gie kerja, so sempat buat notes dalam phone.. sebelah tangan pegang maskara, sebelah tangan pegang phone sebab nak salin notes.. hihihi..


Punca paling kerap berlaku pergaduhan/penceraian 
di kalangan suami isteri:

~ Orang ketiga : masalah ni bukan sahaja melibatkan suami yg curang, tapi ada banyak jugak kes isteri yang curang!

~ Kewangan : kesempitan hidup, hutang piutang keliling pinggang dan boros.. pengurusan kewangan yg kurang bijak dalam sesebuah perkahwinan boleh menjadi punca suami isteri bertengkar!

~Keluarga mertua : campur tangan keluarga mertua dalam perkahwinan amat tidak digalakkan.. keluarga mertua atau biras boleh menjadi punca pergaduhan suami isteri jika timbul isu berat sebelah!

~Tekanan hidup : tekanan di tempat kerja dan di rumah boleh beri kesan negatif dalam perkahwinan.. tekanan menjadi lebih serius bila wujudnya tekanan dimarahi boss di pejabat dan ditambah buruk dengan tekanan isteri yang membebel/merungut-rungut di rumah!

~ Kelakuan seperti bujang : berlagak seperti orang belum kahwin sampai lupa tanggungjawab pada keluarga.. keluar shopping sampai berjam-jam dengan kawan sedangkan rumah macam tongkang pecah dan suami makan di luar! ataupun keluar melepak dengan kawan sampai tengah malam sedangkan isteri berhempas pulas jaga anak di rumah! 

Hubungan seksual : hubungan suami isteri makin kurang "mengancam" seperti awal perkahwinan.. bila penampilan lupa dijaga dengan alasan "dah kahwin, so xperlu berhias2 dan smart2" adalah kesilapan besar! bila ada rasa dingin untuk bersama boleh jadi punca pasangan cari orang lain! 



Antara terapi perkahwinan yang boleh diamalkan:

~ Kejujuran : kejujuran adalah kunci perhubungan yang berkekalan.. jangan pernah terfikir untuk curang kepada pasangan kerana yakinlah bahawa pasangan itu adalah jodoh terbaik daripada Allah untuk kita.. jangan cemburu buta tapi amalkan cemburu yg mesra dan berpada-pada..

~ Perancangan kewangan : saling membantu dalam perancangan keluarga.. kurangkan sikap boros tapi lebihkan membuat simpanan.. jangan terlalu mengikut nafsu sedangkan hakikatnya kita tidak mampu.. belanja berhemah dan elakkan amalan berhutang..

~ Kurang campur tangan keluarga : elakkan diri daripada bercerita masalah suami isteri kepada keluarga sendiri.. secara logiknya, setiap keluarga pasti akan menangkan anak dan adik beradik sendiri kan? jadi, biarlah masalah suami isteri disimpan dari pengetahuan keluarga dan keluarga mertua..

Saling membantu : isteri kena kurangkan tekanan suami di rumah dan bukannya tambah tekanan suami dengan sikap suka membebel.. suami pula kena rajin membantu isteri di rumah kerana bantuan suami dapat meredakan tekanan isteri.. jadikan rumah sebagai sumber ketenangan dan bukannya tekanan..

~ Luangkan masa bersama keluarga : boleh bergaul dengan kawan-kawan tapi ingat pada tanggungjawab kita sebagai isteri dan suami.. jangan pernah abaikan keluarga demi menjaga hati kawan.. keluarga adalah segala-galanya dan merekalah yang sanggup berada di sisi kita bila susah dan senang..

~ Berbincang : jangan tunggu masalah menjadi besar baru nak luahkan.. bila ada masalah, terus ajak pasangan berbincang.. jangan pendam masalah terlalu lama.. kalau ada yang tak puas hati, bagitau pasangan supaya masalah dapat selesai cepat..




Amalan yang perlu sentiasa diamalkan setiap hari:

~ Ulang selalu ucapan dan kata-kata cinta pada pasangan.. jangan pernah tinggalkan ucapan "sayang", "cinta" & "rindu" dalam kehidupan suami isteri.. ucapkan kata-kata manis pada pasangan.. panggil pasangan dengan gelaran yang manja!

~ Sentuhan pada pasangan jangan pernah ditinggalkan.. setiap hari pastikan kita memeluk pasangan sekurang-kurangnya 7 kali (bangun tido, setiap kali lepas solat & sebelum tido).. pelukan orang yang dicintai akan membuatkan seluruh jiwa raga kita tenang dan bahagia!

Nota cinta: jadikan pasangan kita seperti "raja" dan "permaisuri"..
Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Thursday, December 27, 2012

Spontaneous Thursday - Pertolongan Allah

Sumber : Rileks Santai

Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik buat hamba-Nya.. yakinlah bahawa Allah mempunyai sebaik-baik perancangan untuk semua hamba-Nya..

"Kadang-kadang kita terlalu bercerita mengenai hujan yang turun.. tapi kadang-kadang kita lupa bahawa ada pelangi indah yang akan muncul selepas hujan.."
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Wednesday, December 26, 2012

WordLess Wednesday - Wallpaper PC


Suka letak wallpaper gambar kahwin atau gambar romantik-romantik.. bersemangat nak buat kerja!! Kalau tengah merajuk, tengok gambar tu terus hilang rasa merajuk tu.. nak rasa marah jauh sekali.. hihihi.. 

Lain orang, lain citarasanya kan?? Wallpaper PC kerja korang pulak macam mana?


Nota cinta : lama x update sebab tuntutan kerja yang banyak di hujung tahun.. orang lain sibuk urusakan anak sekolah, jadi kita yang belum ada anak ni mengalah la x payah bercuti.. hohoho..


Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Friday, December 21, 2012

Buku Celik Mata & Jiwa Bersama Dr Muhaya Mohamad


Buku motivasi "Celik Mata & Jiwa" yang baru mula dibaca malam tadi.. buku yang banyak memberikan kita kesedaran tentang tujuan kehidupan kita di muka bumi Allah ni.. 


Banyak kata-kata renungan yang membuatkan aku tersedar bahawa selama ni banyak perkara yang aku "tak celik".. mungkin sebab tu kadang-kadang masih ada perasaan kecewa dan sedih dalam diri aku apabila berlaku sesuatu perkara yang aku tak duga dan minta..

Ada jugak contoh-contoh cerita yang membuatkan aku tersentak.. terkena batang hidung sendiri!! lepas tu mula berfikir kebenarannya.. hakikatnya, tiada manusia yang sempurna.. tapi, x salah kalau kita cuba untuk menjadi yang lebih baik dari hari ke hari..

Antara perkongsian yang hebat dan menarik untuk dihayati serta diamalkan adalah tentang "senarai kebahagiaan".. rupanya, masih banyak "kebahagiaan" yang belum aku cuba miliki.. 
InsyaAllah nanti aku kongsikan beberapa kata-kata motivasi dan inspirasi yang ada dalam buku ni.. semoga kita sentiasa berusaha untuk 'celik" dalam melalui hari-hari mendatang.. semoga kita dapat mencari kebahagiaan hidup dengan mencari kasih sayang Allah kerana InsyaAllah kita akan mendapat kebahagiaan di dunia dan akhirat..
Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Thursday, December 20, 2012

Wanita - Insan Teristimewa Buat Seorang Lelaki

Semalam antara hari yang pack.. 

~ petang keluar office awal sebab ada urusan.. 
~ lepas tu terkejar2 hantar vitamin yang customer order.. 
~ balik COD barang customer, balik rumah mandi dan solat..
 ~ lepas Maghrib jumpa geng Shaklee untuk pass barang dia.. 
~ lepas tu terus ke Alamanda nak pos barang customer.. 
~ balik dari Alamanda terus pergi SR nak beli kek untuk birthday officemate.. 
~balik rumah dah pukul 10..

penat?? penat cikit tapi happy!! Encik Adiey lagi penat kot sebab merata-rata tempat dia kena drive.. hehehe.. sokongan suami dalam apa pun yang kita lakukan sangat penting kan? 

Suami isteri memang kena saling menyokong kan? suami kena sokong isteri untuk menjadi isteri yang lebih baik.. isteri pulak kena sokong suami untuk memimpin keluarga.. selalu kan dengar pepatah, "di sebalik kejayaan seorang lelaki, pasti ada wanita di belakangnya"..

Hari tu Encik Adiey ada suruh aku dengar lagu Wanita nyanyian kumpulan KRU.. laju-laju cari lagu tu kat youtube.. tapi x sempat cari lagi Encik Adiey dah bagi link lagu tu kat FB.. oh, indahnya rasa.. *sorry, mood gatal di hari Khamis malam Jumaat dah tiba.. hihihi..

Jom hayati lirik lagu Wanita ni.. bagi aku lirik lagu tu memang sangat2 sweet! memang lagu tu menggambarkan tentang perasaan dan naluri seorang wanita.. memang apa yang wanita selalu harapkan ada di dalam bait-bait lagu tu..


 
Lirik Lagu Wanita - KRU

Di sebalik semua lelaki di dunia
Pastinya didukung seorang wanita
Dia berkorban untuk
Memberi yang mampu 
Demi insan yang disanjung dalam hidup

Tatang hatinya bagai permata
Luangkan masa untuk bersama
Bilang padanya kau sayangkan dia
Sepenuh jiwamu

Tenangkan hatinya bila resah 
Setia didalam ceria dan gundah 
Itulah saja balasan diminta
Seorang wanita

Senyumannya mampu mengubati pilu
Ketika dunia tak kelihatan indah
Wajahnya yang ayu 
Menenangkan kalbu
Jangan kau hampakan cintanya yang tulus

Itulah dia seperti dia menyelimutmu
Itulah saja balasan diminta
Seorang Wanita



Untuk kaum lelaki, hargailah perasaan 2 wanita yang paling terpenting dalam hidup anda iaitu ibu dan isteri.. sayangilah wanita tersebut sepenuh jiwa dan raga.. belailah mereka selagi mereka ada di sisi anda.. 

Untuk kaum wanita, semoga kita semua akan terus menjadi wanita yang terbaik di sisi lelaki yang kita cintai.. hargai diri kita sendiri kerana Allah menciptakan kita sebagai wanita yang terlalu istimewa.. 

Nota cinta: semoga aku dapat melengkapkan diri aku sebagai wanita yang lebih sempurna sebagai anak, isteri dan ibu.. insyaAllah..
Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Wednesday, December 19, 2012

Testimoni Pengguna Shaklee - Breastfeeding Mommy!

 
Walaupun aku belum ada anak, tapi masih ada mommy di luar sana yang percaya untuk beli Vitamin Shaklee dengan aku dalam usaha menyusukan anak mereka.. terharu dengan kepercayaan yang diberi.. yelah, bukan senang nak yakinkan orang untuk beli Vitamin yang kesannya kita belum pernah rasai..
 
Happy bila tau customer puas hati dengan Vitamin Shaklee.. happy bila customer bagitau yang ada masalah dia yang dapat diatasi dengan pengambilan konsisten Vitamin Shaklee..  Syukur Alhamdulillah..

Bila akk ni cakap pasal rambut gugur tu, baru aku perasan.. patutlah rambut aku sekarang kurang gugur.. kalau sebelum ni, kat rumah aku bukannya sapu habuk tapi sapu rambut gugur.. hihihi.. now, masalah dah berkurangan.. happy!!
 
Untuk maklumat lanjut, boleh PM Zana di page Cinta.Sihat.Adieyza 
[ http://www.facebook.com/Cinta.Sihat.Adieyza ] atau 
direct emel, [ adieyza_1110@yahoo.com ].. 
pasti ada sesuatu yang istimewa untuk rakan blog adieyza.blogspot.com!!
 
 
Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Syukur Alhamdulillah - 8A Dalam PMR

Syukur Alhamdulillah
Syukur Alhamdulillah
Syukur Alhamdulillah

Hari ni merupakan antara hari yang paling bahagia bagi kami seisi keluarga.. linangan air mata kegembiraan mengalir tanpa diundang.. senyuman seikhlas hati dilemparkan tanpa henti.. 

Debaran kami sekeluarga sejak semalam telah berkahir.. berakhir dengan kegembiran dan senyuman.. hanya Allah yang tahu betapa gembiranya aku sekarang.. *sambil taip entry sambil menangis...

Anak buah sulung aku ambik PMR tahun ni.. so hari ni result PMR keluar.. awal2 dah pesan dekat kakak aku yang kalau dia berjaya dapat 8A, terus call aku.. tapi kalau dapat 7A ke bawah, just sms jer.. *dari pagi berharap akk aku call dan berharap x de 1 pun sms daripada akk aku pagi ni..

Pukul 10.45pagi ni, tiba2 handphone bunyi.. keluar nama & gambar kak long aku.. perasaan masa tu???????? berdebar tapi hati dah menangis!!!!!!! masa tu menggeletar angkat phone.. jawab jer call dengar kak long tengah nangis.. *masa tu terfikir kak long nangis sebab happy ke sebab sedih?? perrrggghh, takut beb!!

Dengar jer kak long kata, "Dik, Alhamdulillah.. Syukur Alhamdulillah".. dengar jer macam tu, air mata pun cepat jer nak turun.. terharu sangat2.. 

Syukur Alhamdulillah, 8A milik anak buah aku...

Masa tu x dapat cakap dengan anak buah lagi sebab dia kat atas pentas.. letak jer call kak long tu, aku menderu2 call keluarga terdekat.. happy beb! dekat officemate pun aku bagitau!! happy!!!

Selang 10minit, dapat lagi call dari kak long.. tapi anak buah yang call.. dengar suara dia, terus nangissssssss.. *giler meroyan mak su dia ni.. emosi sungguh!! 

Mana x gembira, dialah anak buah sulung aku.. dialah yang paling rapat dengan aku.. terlalu sayangkan dia sampaikan rasa kalau dia nak kahwin nanti aku mesti over emosi!!! *budak tu baru PMR tapi mak su dia dah fikir dia nak kahwin?? overrrrrr mak su dia!!

So, nampak gayanya sebahagian besar duit bonus semalam akan digunakan untuk beli something special untuk anak buah tersayang.. sesekali melabur lebih cikit untuk dia.. bukan memanjakan dia dengan material atau wang ringgit, tapi sebagai tanda penghargaan atas usaha dia selama ni..  



Untuk Intan Farhana, 

"ketahuilah bahawa Mak Su sangat2 gembira dengan kejayaan kamu.. Mak Su sangat2 bangga dengan usaha kamu selama ni.. kejayaan kamu akan menjadi pendorong pada sepupu2 kamu yang lain untuk sama berjaya macam kamu..kamu sememangnya "INTAN" yang amat berharga dan istimewa di hati Mak Su dan seluruh ahli keluarga kita.. MAK SU SAYANG INTAN..." 


Ya Allah, kami sekeluarga bersyukur di atas rasa kebahagiaan ini.. kami sekeluarga memanjatkan kesyukuran di atas nikmat kejayaan yang diberikan kepada anak/anak buah/cucu sulung dalam keluarga kami..


Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

WordLess Wednesday - 3 Anak Buah 3 Kakak


3 anak buah yang lahir tahun 2012.. gambar diambil semasa majlis cukur jambul diaorang bulan lepas.. entri penuh majlis entah bilanya boleh update.. hihihihi..

Muka diaorang sama dengan muka mama diaorang kan?? tomeyyyy!!

Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Tuesday, December 18, 2012

Perancangan Waktu Shopping: Sebelum, Pada atau Selepas Hari Gaji

Hari ni muka penjawat awam banyak happy yer.. penuh la shopping complex minggu ni.. gaji sekali dengan bonus masuk mestilah double happy kan? rezeki Allah, Alhamdulillah...

Semalam aku & Encik Adiey dah pergi beli keperluan rumah dan diri masing2.. plan mula2 nak hantar barang customer jer kat IOI Mall Puchong tu.. tapi alang2 dah sampai sana, belilah barangan keperluan sekali.. seronok membeli sehari sebelum gaji.. tak ramai orang!!!


Aku memang dari dulu suka membeli barangan rumah sehari atau beberapa hari sebelum penjawat awam gaji.. hehehe.. sebab masa tu situasi agak terkawal.. x sesak sangat dan x perlu beratur panjang.. hihihi.. 

Pernah sekali masuk shopping complex pada hari gaji.. masa tu bukan nak membeli tapi nak hantar barang dekat member.. keadaan dalam Alamanda masa tu giler sesak!! sampai nak sesak jugaklah nafas aku ni.. luar dalam kedai penuh! 

Tapi x boleh nak salahkan diaorang yang pergi shopping time gaji sebabnya ada jugak yang memang kebiasannya belaja keluarga pada hari gaji.. makan sama2, shopping sama2.. reward pada diri sendiri dan keluarga setelah penat bekerja.. normal la tu kan? 

Kalau kita dah memang jenis x suka bersesak2, senang jer.. x payah la nak masuk shopping complex time gaji macam hari ni.. beli barangan keperluan awal2 ataupun beli seminggu dua lepas orang dapat gaji.. sebab masa tu orang dah settle shopping.. kalau ada yang nak shopping pun x ramai.. hihihi..

Pada yang dapat gaji dengan bonus tu, selamat berbelanja dengan berhemah.. jangan lupa untuk buat tabungan sekali yer.. reward untuk diri sendiri pun seronok jugak.. x perlu beli barangan mahal, benda yang murah tapi kalau kita memang idamkan dan suka pun boleh beli.. pergi makan dekat tempat makan yang sedap2 pun di kira reward jugak.. :)

Nota cinta : yang dah dapat reward kasut baru semalam.. tapi pakai duit Encik Adiey.. hahaha..jadinya tu bukan reward sebenar kan?? jadi, marilah kita mencari alasan supaya suami bawak kita ke shopping complex untuk kita beli something sempena bonus kali ni.. hihihi..
Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Doa Suami Isteri Saling Mengasihi

Ya Allah, peliharakanlah hubungan kami suami isteri dan penuhilah rasa kasih sayang antara kami hingga ke syurga-Mu Ya Allah..


“Sesungguhnya apabila suami menatap isterinya
dan isterinya membalas pandangan (dengan cinta dan kasih)
Maka Allah menatap mereka dengan pandangan kasih sayang
dan jika suami membelai tangan isterinya,
maka dosa mereka jatuh berguguran di sela-sela jari tangan mereka”

~Diriwayatkan oleh Maisaran Bin Ali dari Abu Said Al-Khudri~
Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Monday, December 17, 2012

Fanpage Tips Sihat dan Bahagia

Weekend hari tu, berhempas pulas buat page untuk business Vitamin Shaklee.. kalau sebelum ni selit2 pasal Vitamin Shaklee dekat personal FB, tapi rasa macam x best jer.. maklumlah, personal FB mestilah cerita personal jer kan? x kan nak campur dengan business pulak.. risau ada pulak yang hide FB personal aku tu sebab asyik share pasal Vitamin Shaklee dan info kesihatan..

Fanpage Tips Sihat dan Bahagia

 
So, sebelum orang lain rasa x selesa, aku pun gigih la buat page.. mula2 ingatkan senang jer buat page, tapi sekali dah buat boleh tahan jugak lecehnya.. hehehe.. tapi since banyak masa terluang, so memang fokus la buat page tu..
 
Mula2 rasa segan nak bagitau orang pasal page tu.. sebab page tu baru buat.. gambar & info pun x banyak lagi.. tapi terfikir, sampai bila nak simpan jer kan.. cikit2 lama2 nanti banyaklah kan? so dengan beraninya, promote la page tu dekat FB.. :)
 
So, pada sesiapa yang nak tau tentang Vitamin Shaklee atau info kesihatan, boleh la singgah page CintaSihat [http://www.facebook.com/Cinta.Sihat.Adieyza]..
 
Page ni baru lagi, tapi aku akan update dari masa ke semasa.. doakan niat aku untuk bantu kawan2 untuk menikmati kehidupan yang lebih sihat disamping orang tersayang dipermudahkan Allah yer..  
 
Untuk maklumat lanjut, boleh PM Zana di page Cinta.Sihat.Adieyza 
[ http://www.facebook.com/Cinta.Sihat.Adieyza ] atau 
direct emel, [ adieyza_1110@yahoo.com ].. 
pasti ada sesuatu yang istimewa untuk rakan blog adieyza.blogspot.com!!
 
 
 
Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Blog Adieyza ~ 1000 Post

Ini adalah entry ke 1000 daripada adieyza.blogspot.com!!!
 
Wah, x sangka sungguh blog picisan ni dah cecah 1000 post! mungkin orang lain dah beribu-ribu post dan mungkin jugak ada yang dah berbelas-belas ribu post.. tapi aku tetap happy bila dapat post entry ke 1000 hari ni.. mood sangat2 happy!!
 
Kalau diikutkan, aku start blogging memang tahun 2009.. tapi aku senyap balik start Julai 2010 hingga Disember 2010.. dekat 6 bulan aku senyapkan diri dari dunia blog.. masa tu baru-baru kahwin.. memang masa tu hati berbelah bahagi sama ada nak teruskan blogging atau terus delete blog ni..
 
Tapi, walaupun x tulis entry selama hampir 6 bulan, hari-hari aku blogwalking ok!! masa tu rasa menggila nak menulis dekat blog.. tapi hati berbelah bahagi.. masih ragu-ragu nak menulis tentang diri dan kehidupan selepas berkahwin dekat blog.. kejap-kejap rasa tak ada yang salah nak berblogging lepas kahwin asalkan kita tau batasan ceritanya.. kadang-kadang rasa salah nak berblogging dengan share cerita tentang diri dan suami.. sungguh x best perasaan masa tu.. hehehe..
 
Lepas bincang dengan Encik Adiey pasal hal ni, dia kata x salah nak teruskan blogging asalkan tau jaga batasannya.. kena fikir maruah diri dan terutamanya maruah suami sebelum post sesuatu entry.. Encik Adiey jugak bagitau, kalau kita share sesuatu yang baik, InsyaAllah kita akan dapat lebih banyak kebaikan.. :)
 
Start 21 Disember 2010 aku start menulis balik dekat blog ni.. masa tu rasa happy bila ada yang komen entry aku tu.. 12 komen daripada rakan blogger masa tu yang membuatkan aku makin bersemangat nak menulis..
 
Dari hari ke hari, makin seronok menulis dekat blog ni.. walaupun aku ni tak rajin update blog, tapi aku tetap sayangkan blog ni.. walaupun setiap entry tak dapat banyak komen daripada blogger lain, tapi aku tak kisah sebab aku pun bukan blogwalking setiap hari.. walaupun blog ni tak ramai followers, tapi aku tak kisah dan akan terus berblogging..
 
So, dikesempatan ni aku nak ucapkan terima kasih yang tidak terhingga pada sesiapa sahaja yang sudi baca blog ni.. tak kiralah korang ni followers ke, silent readers ke atau stalker sekali pun, terima kasih sebab sudi baca blog aDieyZa ni.. InsyaAllah aku akan tetap berblogging selagi aku terdaya..
 
Hakikatnya, aku terlalu sayangkan blog ni!!
 
 
Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Friday, December 14, 2012

Semanis Kurma: Anak Adalah Rezeki & Impian Bergelar Ibu & Ayah

Semalam rancangan Semanis Kurma bincang tentang topik "Wanita Tanpa Rahim".. so kat bawah ni serba ringkas tentang isu perbincangan topik tu..  

Topik ni sebenarnya berkisar tentang isu ZURIAT.. setiap wanita pasti mendambakan gelaran seorang IBU! wanita mana yang sanggup bertemankan air mata setiap kali melihat wanita lain bercerita tentang soal anak2.. wanita mana yang tidak kecewa bila tidak mampu memberikan zuriat kepada lelaki yang dicintainya..

Isteri mana yang sanggup membiarkan suami sekadar mampu melihat lelaki lain ada zuriat sendiri.. isteri mana yang sanggup membiarkan suami terus mengimpikan gelaran seorang AYAH!


Tapi, semuanya itu adalah UJIAN ALLAH! siapalah kita untuk menolak setiap ujian daripada-Nya.. tapi, ingatlah bahawa "ALLAH MENGUJI MENGIKUT KEMAMPUAN KITA" dan percayalah bahawa "ALLAH BERI APA YANG KITA PERLU DAN BUKAN APA YANG KITA INGINKAN"..

Antara tips yang hebat untuk dicuba adalah amalan 4S iaitu:

SABAR - sabar dengan setiap apa yang telah ditentukan.. sabar dengan segala kata2 daripada orang sekeliling.. sabar dengan semua yang berlaku..

SYUKUR - bersyukur walaupun kita belum memiliki zuriat, tapi kita masih bernyawa di muka bumi Allah ini untuk kita terus beribadat kepada-Nya.. bersyukur kerana kita masih ada suami yang sentiasa bersama kita di kala senang & susah..

SANGKA BAIK - sentiasa bersangka baik dengan Allah.. yakin bahawa Allah merancang yang terbaik untuk kita.. percaya bahawa perancangan Allah adalah sebaik-baik perancangan.. 

SENYUM - sentiasa hulurkan senyuman walaupun kita diuji dengan pelbagai ujian.. jangan stress sebab stress boleh membuatkan hormon kita menjadi tidak stabil.. elakkan stress dan dekatkan diri dengan segala bentuk kegembiraan..


Antara amalan yang boleh suami isteri lakukan adalah:

- Suami meletakkan tangan kanan pada ubun2 isteri sambil berdoa agar dipermudahkan segala urusan dan dimurahkan rezeki untuk memperoleh zuriat..

- Berdoa sebelum bersama dan menjaga adab ketika bersama..

- Jangan cepat putus asa dan mengalah.. teruskan berusaha untuk mendapatkan apa yang kita hajatkan..

- Jika ditakdirkan memang kita tak akan memiliki zuriat, REDHA KEPADA ALLAH.. redha itu  besar ganjarannya.. redha itu pasti mendapat balasan yang lebih baik..

Nota cinta: kadang-kadang Allah turunkan hujan.. tetapi siapa sangka ada pelangi indah yang sedang menanti selepas hujan reda.. 

Ya Allah, sesungguhnya kami suami isteri menerima ujian daripada Mu ini dengan seikhlas hati dan kami bermohon agar ada sinar kebahagiaan dipenghujung penantian kami.. Amin Amin Amin Ya Rabbal Alamin...
Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Harimau Malaya Tewas, Gajah Puas!

Hari pertama bekerja setelah 4 hari bercuti.. nak selesaikan kerja dulu.. malam tadi dah siap2 tulis entry autopublish untuk hari ni.. mula2 layan bola, tapi baru tengok 10minit aku dah bosan! so masuk bilik tengok tv kat bilik sambil karang entry untuk hari ni.. 

Status FB malam tadi semuanya bercakap tentang game Malaysia vs Thailand.. macam2 status yang keluar.. kebanyakannya cakap nak boikot x makan tom yam la, x nak pergi thailand spa massage la, boikot k-pop la & macam2 lagilah.. tu x termasuk yang kutuk player kita sendiri.. yang marah2 pengadil lagilah ramai! semuanya hanya kerana sebiji bola!!!! hohoho...

Aku bukan x semangat untuk tengok bola.. tapi aku kalau tengok memang emosi sungguh.. bola jauh lagi dari tiang gol tapi aku dah kecoh2 macam nak gol.. orang tu jatuh cikit jer aku dah kecoh2 macam orang tu patah riuk.. so daripada aku emosi tak tentu pasal & mengganggu tumpuan Encik Adiey nak tengok bola, baik aku buat benda lain.. hehehe..

So, game semalam Malaysia kalah.. ramai yang kata permainan semalam kurang menyerlah.. lagi2 main 10 orang kan.. ada jugak yang kata strategi Datuk K.Rajagopal tak sesuai.. ada jugak yang kata padang x cantik.. tapi majoriti kata pengadil x adil!! x pelah, x de rezeki kita masuk final tahun ni.. cuba 2 tahun lagilah..

Eh, x pernah2 blog ni cerita pasal bola tetiba hari ni cerita tentang bola.. dah ko ni kenapa Zana??? 

Nota cinta: semalam x layan bola tapi layan Semanis Kurma TV9... topik besttttt!! nanti ada masa aku share k..
Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Thursday, December 13, 2012

Anak Buah Tersayang & Artis K-Pop

3 hari x update blog.. betul2 bercuti.. betul2 padat dengan aktiviti dan perkara yang perlu diuruskan..
 
Ni baru lepas menangis.. anak buah yang stay kat rumah aku selama 3 minggu dah balik ke rumah dia semula sebab dia nak kena ambik result PMR minggu depan.. meleleh2 air mata masa salam dia tadi.. emosi sungguh mak cik dia ni.. hahahaha..
 
Selaku mak cik yang paling rapat dengan dia, memang semua family tau yang kitaorang berdua terlalu rapat.. beza jarak umur 11 tahun jer.. bawak pergi jalan diaorang kata aku ni kakak dia & encik adiey tu abang dia.. bermakna orang sangka kami adik beradik! bermakna jugak orang ingat aku & encik adiey adik beradik.. *tetiba rasa mudanya saya... hihihi..
 
Walaupun aku selalu bising kat dia sebab dia banyak pasang lagu korea, cerita korea & baca majalah artis korea, tapi aku marah sayang jer sebenarnya.. selagi dia x abaikan pelajaran, aku ok jer.. aku faham perasan budak remaja sebab aku pun pernah remaja kan.. cuma bezanya dulu x ada K-Pop segala ni.. dan tambah lagi aku dulu just fanatik dan obses sangat bercinta dengan encik adiey jer.. hehehehe... 
 
Nanti ada masa aku update lagi eh.. nak sambung nangis jap.. hehehe.. take care guys!!
 
Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Monday, December 10, 2012

Lagu Andai Ku Bercinta Lagi vs Suami Kahwin 2

Pagi tadi dekat Hot FM ada topik pasal "lagu dan anda".. Hot FM tanya lagu apa yang kita tak boleh dengar dan kalau dengar pasti ada kisah disebaliknya..
 
Terus aku laju2 komen.. tapi komen pendek jer lah sebab macam la Hot FM nak baca sangat komen yang panjang2 tu kan.. hehehe..
 
Aku komen macam ni,
 
"Lagu Andai Ku Bercinta Lagi - Mojo.. sebab lagu tu OST drama Ameera dekat TV3 tentang husband kahwin 2 since 1st wife tak boleh pregnant.. *terus takut drama jadi realiti..
 
Tak pernah2 komen dekat FB Hot FM sekali aku terus komen.. nampak sangat aku memang tak boleh dengar lagu tu.. hehehe..
 
 
 
Tapi sebenarnya, aku suka lagu tu! suka tapi setiap kali keluar lagu tu aku terus teringat cerita Ameera tu.. adoiiiiii.. tak suka sungguh perasan -ve tu!!
 
Lepas tu aku macam confuse dengan diri aku.. aku ni x suka lagu tu ke atau x suka drama Ameera tu??? hahahaha...
 
Kalau dengar lagu tu dalam kereta dengan Encik Adiey, terus aku pandang muka Encik Adiey sebab nak make sure dia x menyanyi lagu tu..boleh?? Encik Adiey pun jadi pelik nape aku x bagi dia nyanyi lagu tu..
 
Lepas tu dia suka sakat aku dengan buat-buat aksi macam dia tengah menyanyi lagu tu dalam hati dengan cara dia gerak-gerakkan jari2 dia kat stereng kereta sambil tersenyum2... mencikkkkkkkkkk!! sajer nak buat aku merajuk tau.. tapi sebenarnya aku tau dia sajer nak bergurau jer.. sebab time lagu tu keluar kat radio/TV & dia buat2 nyanyi then aku aku pulak buat2 merajuk, sebenarnya akan ada insiden2 romantik akan berlaku seterusnya.. hehehe...
 
Sebenarnya lagu tu x bersalah apa pun.. dan sebenarnya lagu tu sangat2 sedap ok!!! tapi setiap kali keluar lagu tu kat radio atau TV mesti aku teringat kisah suami kahwin 2.. serius menyampah dengan perasaan time tu..
 
Korang ada x lagu yang x boleh didengar? kalau ada, boleh share yer.. mana tau ada lagu yang korang dengar rasa nak menangis ke, rasa nak muntah ke, rasa nak jerit ke..
 
 
 
Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Cuti 4 Hari - Indahnya!

Selamat pagi Isnin semua..
 
Hari ni tuan blog bercuti.. sajer ambik cuti sebab nak rehat & uruskan beberapa perkara penting.. memang bukan cuti untuk bersuka ria semata-mata.. *ada jugak yang kata aku cuti sebab nak bersantai, relaks2, makan angin & bersuka ria semata2.. benci lah!!! kalau aku cuti semata2 untuk bersua ria pun kenapa?? aku guna cuti aku kot, bukan guna cuti korang.. adoiiiiiiiiiii...
 
 Cuti daripada hari Isnin sampai hari Khamis.. oh, indahnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... walaupun bukan bercuti sebab nak gie jalan2, tapi tetap happy!
 
Jadi lepas dah ambik cuti 4 hari ni, so baki cuti aku tinggal 16 hari sahaja.. so, pada semua yang kata aku ni banyak sangat cuti, x perlulah jeles2.. lagi beberapa hari pun cuti kita semua akan jadi banyak sebab dah masuk tahun baru 2013 kan... hihihi.. *untuk Eida, xmo jeles2 sebab baki cuti aku sekarang bukan tinggal 20 hari tapi tinggal 16 hari jer.. hihihi
 
Nanti ada masa aku update lagi yer.. kalau x sempat, aku buat entry auto publish jer la yer.. hehehe.. alah, korang pun bukannya kisah aku update ke x kan? hehehe.. take care guys!
 
 
Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Friday, December 7, 2012

Friday - Smell of Weekend!!


Seronok sungguh bila muncul hari Jumaat kan?? hehehe..

Nota Cinta: Hari ni ada lawatan daripada pihak luar.. so x sempat nak buat entry.. take care guys!

Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Thursday, December 6, 2012

Spontaneous Thursday - Beautiful Dream!



"we talk like best friends, play like kids & protect each other like siblings"


www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

BE Ke 14 Nuffnang : Sunway University Open Day

BE baru!

Syukur Alhamdulillah.. dah 4 hari tak jenguk akaun Nuffnang, sekali bukak pagi ni nampak ada BE baru.. seronok!!!!


BE ke 14 daripada Sunway University!!

Menarilah sepuas-puasnya wahai BE baru.. menarilah serancak-rancaknya kerana hanya kamu jer BE yang tinggal sekarang.. harapan saya agar kamu dapat memberikan lebih banyak earning pada blog saya.. hehehehe..

Baru plan nak cash out hujung bulan ni.. tapi sebab dapat BE baru ni, so nak tunggu dululah.. tapi kalau BE ni menari kejap jer kat blog aku ni, terus cash out jer lah.. dah plan nak beli apa dengan duit Nuffnang kali ni.. over sungguh kan?? belum cash out dah berangan.. *berangan itu indah!!

Nota cinta: TQ semua yang sudi singgah blog x seberapa ni

Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Wednesday, December 5, 2012

Entry Bergambar : Tambah Limit Gambar Dalam Blog

Yeaaaayyyyyy!! dah boleh upload gambar dekat blog.. rupanya senang jer cara nak tambah limit letak gambar dalam blog tu.. tapi aku jer yang tak ada banyak masa nak buat.. 

Seronoknya dah boleh letak gambar dalam blog!!!! sebagai tanda happy, kita letak gambar baby Alya dengan Acu dia yang tengah happy tu.. comel kan Alya & Acu dia.. hehehe..


Nota cinta: memang x bermakna sesebuah blog bila update entry tanpa gambar.. 
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Suami Borek Isteri Rintik - Pengaruh Suami Isteri Dalam Perkahwinan

Pernah dengar pepatah "bapa borek anak rintik"? Selalu dengar kan.. tapi pernah dengar tak pepatah "suami borek isteri rintik"??? Siapa pernah dengar sila angkat tangan tinggi-tinggi.. 

Aku pun x pernah dengar pepatah tu.. sesuka hati aku jer letak pepatah tu.. hahaha.. sebenarnya nak cerita tentang pengaruh suami dekat isteri.. ambik contoh pengaruh yang Encik Adiey bawak dekat aku jer lah yer.. dah kata ni blog aku kan..  mestilah ambik contoh aku, x kan nak ambik contoh suami/isteri orang lain.. hehehe..


Ada pengaruh yang terpaksa dirahsiakan daripada family aku terutamanya mak aku.. *mak aku x baca blog aku ni,so x perlu risau rahsia tu pecah.. tapi aku sanggup jer berahsia sebab aku suka dengan pengaruh tu! hahaha..

Mandi malam
Sebelum kahwin, aku memang x berani nak mandi malam.. sebabnya mak aku memang pantang sungguh kalau ada antara kitaorang adik beradik mandi lepas pukul 7 malam! dia kata nanti dah berumur badan cepat sakit2.. kalau korang tahan nak dengar mak aku membebel dari pukul 7 malam hari ni sampai 7 malam esoknya, silakan mandi malam.. hihihihi..

Tapi lepas aku kahwin, Encik Adiey memang suka mandi malam terutamanya sebelum tidur.. petang balik kerja dah mandi, tapi nak tidur mandi lagi.. mula2 aku pelikkkk gak apasal dia suka sangat mandi malam lagi2 mandi dengan water heater.. tapi bila sekali aku dah cuba, hari2 rasa nak buat!! sebabnya, aku rasa selesa sangat nak tidur! 

Ni kalau mak aku tau perangai mandi malam ni, ada yang Encik Adiey kena dengar mak mertua dia bebel 7 malam berturut2.. sebabnya, kalau balik kampung, kitaorang x kan buat perangai ni.. cari nahasssssssss kalau kitaorang buat macam tu! 

Eh, tapi kan, mandi malam sebenarnya elok jer.. kalau x percaya, baca artikel tentang mandi malam ni.. dalam artikel tu ada bagitau tentang:

  "Mandi dengan air hangat boleh mengurangkan sakit otot dan membantu usus berfungsi dengan baik. Tapi kalau anda sedang mengalami stres, mandi dengan air sejuk boleh membantu"

"“Mandi juga membuatkan anda dapat tidur dengan lena dan membantu mengurangkan insomnia (susah untuk tidur),.Seseorang itu bukan hanya dapat tidur lena tetapi juga tidur dengan lebih lama jika beliau mandi sebelum tidur ” 

So, sebenarnya boleh jer mandi malam.. dan amalan mandi sebelum tidur rupanya boleh diamalkan!! 

Ni mesti kes mak aku terpengaruh dengan atok aku yang kata x elok mandi malam ni.. padahal atok aku x bagi mandi malam sebab zaman dulu nak pergi bilik mandi kan kat luar rumah, so agak bahaya la kan kalau keluar waktu malam untuk mandi.. tu yang keluar teori kata x elok mandi malam tu.. huhuhu..


Ada jugak pengaruh bab makanan yang Encik Adiey bawak dekat diri aku.. kadang2 macam x percaya jer aku banyak terikut perangai dia sedangkan aku x pernah buat pun perkara tu sejak aku membesar dengan family sendiri ..

Makan roti telur dengan sos
Sebelum aku kahwin, family aku suka makan roti telur dengan gula.. sambil makan roti telur, sambil cicah cikit dengan gula.. maybe ada yang kata pelik! tapi dah family aku suka cara makan macam tu, so dah jadi x pelik.. 

Tapi lepas aku kahwin, family aku pulak yang pelik tengok aku sebab makan roti telur dengan sos cili! tapi aku faham perasaan family aku time tu.. sebab masa mula2 kahwin aku pelik bila Encik Adiey makan roti telur dengan sos cili! tapi bila aku dah start rasa makan roti telur dengan sos cili, aku jadi sukaaaaaaaaa.. terus x mo makan dengan gula.. hehehe.. semuanya kerana pengaruh suami kan??

Sebenarnya banyak cara makan dan menu masakan yang aku dah terpengaruh dengan Encik Adiey dan keluarga mertua.. hehehe.. tetiba boleh buat pepatah "mertua borek menantu rintik".. boleh?? hahaha..

Banyak lagi pengaruh yang aku terikut sebenarnya.. tapi sebabnya nanti entry ni jadi panjang sangat, so lain kali la aku sambung.. tu pun kalau sambung.. hehehe.. biasalah, aku kan suka tangguh entry.. lalalala..

Nota cinta : siapa ada kes terpengaruh dengan suami?? meh story cikit bab "suami borek isteri rintik" ni.. mana tau korang punya story lagi best! 
Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Tuesday, December 4, 2012

Setahun Tanpa MC - Syukur Alhamdulillah

Minggu ni sampai minggu depan ada audit 5S.. stress?? dah malas nak stress.. hehehe.. semalam siapkan fail sampai kepala aku pening sesangat.. tapi yang peliknya, hari ni x siapkan fail pun pening jugak.. sekadar pening tapi x penat, x letih, x demam, x stress, x serabut tapi bertambah happy jer ada lah.. pelikkkkkkk.... 

Kebelakangan ni aku memang jarang sungguh online.. x tau kenapa.. kalau dulu, semua benda nak di "google".. sekarang ni macam malas nak menghadap internet.. orang kata kalau asyik menghadap komputer boleh jadi pening, tapi aku ni x menghadap komputer pun asyik pening.. 

Aku rasa ni semua gara2 aku dah lama x ambik cuti agaknya.. last cuti masa raya haji.. tu pun cuti sehari.. dah lama jugak x pergi holiday.. last holiday bulan 7, tu pun setakat ke Bukit Tinggi *tu pun entry gie Bukit Tinggi x buat2 jugak!!!!.. agaknya kena ambik cuti panjang baru pening aku hilang kot.. boleh gitu?? hihihihi..

Cuti tahunan aku ada lagi 20 hari.. ni semua kes tahun ni banyak kerja sampai x sanggup nak ambik cuti lama2.. *budget pekerja contoh konon.. hahaha.. tahun ni jugak aku belum pernah MC sehari pun! Alhamdulillah kesihatan agak baik tahun ni.. setakat selsema dan batuk biasa.. *tapi biasalah aku kalau selsema memang berminggu2 baru elok.. 

Last demam pun aku x ingat bila.. syukur Alhamdulillah.. *maybe jugak sebab tahun ni aku amalkan vitamin Shaklee, so kesihatan agak baik.. tapi manalah tau kalau baki cuti aku yang boleh dikatakan agak banyak tu akan digunakan dengan banyaknya tahun depan.. tetiba ada "gud news" ke kan.. time tu lah cuti rehat sangat2 berguna!!!

So maybe nak ambik cuti cikit hujung tahun ni.. bukan nak bercuti sangat pun, cuma nak rehatkan badan dan uruskan rawatan "kesihatan" dekat Hospital Putrajaya.. tu pun kalau permohonan cuti lepas.. dengan ada audit 5S lagi.. dengan hujung tahun nak selesaikan LNPT semua.. agak2 boleh lulus ke permohonan cuti aku eh?? 

Baki cuti korang banyak lagi x? Tak ada plan nak cuti ke hujung2 tahun ni? 
Nota cinta: maaf sebab lama x buat entry bergambar.. belum ada masa untuk tambah limit gambar dalam blog.. maaf sebab lama x tinggal komen kat blog korang, tapi aku baca jer blog korang waktu malam..
Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Monday, December 3, 2012

Disember - Yang Terindah dan Terpahit

Disember!!

- Sedar tak sedar dah masuk bulan terakhir tahun 2012.. 

- Sedar tak sedar, ada beberapa azam yang masih belum tertunai.. 

- Sedar tak sedar, dah banyak perancangan dan azam untuk tahun baru 2013..

- Sedar tak sedar, terlalu banyak perkara yang indah dan pahit yang telah dilalui sepanjang tahun 2012..

- Sedar tak sedar, IMPIAN yang paling diharapkan tiba untuk tahun 2012 masih belum kesampaian.. adakah impian itu akan dapat dicapai dalam baki beberapa hari lagi??

Nota cinta : Disember korang macam mana pulak? 


Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Friday, November 30, 2012

Bila Anak Dara Makin Membesar Dan Pandai Melaram

Semalam sempat bawak anak dara (anak buah) kat rumah tu keluar pergi The Mines.. niat di hati nak hilangkan rasa boring anak dara tu la.. kesian dia dah 3 malam aku x bawak dia jalan.. 

Masa masuk Watsons, macam-macam anak dara ni cari.. macam-macam jugak yang dia beli..  kebanyakan barang yang dia beli, adalah barang yang aku mula beli masa kerja dulu.. maknanya, dia lagi advance daripada aku.. dia baru Tingkatan 3, tapi barang penjagaan diri dia dah macam orang bekerja!! adoiiiii anak dara sekarang.. maintenance tinggi sungguh!!!

Aku pakai pencuci muka Olay masa kat zaman Universiti.. tapi dia sekarang dah pakai barangan Olay! pencuci Olay, krim muka Olay!! adoiiii anak dara aku tu.. terasa cepatnya masa berlalu.. sedar2 dah makin membesar anak buah aku yang sorang tu..

Aku ni start belajar pakai foundation pun masa zaman Universiti.. tu pun sebab terpengaruh dengan kawan2 asrama.. masa zaman sekolah x ada maknanya aku nak tepek segala macam jenis produk kat muka aku ni.. tapi dia baru Tingkatan 3 dah pandai pakai BB cream, foundation dan compact powder segala.. 

Nampak sangat mak cu dia masa zaman sekolah dulu x pandai jaga kecantikan kan?? hahahhaha.. eleh, x jaga pun pak cu tetap sayang tau!! daripada sekolah bercinta, walaupun dulu mak cu x pakai segala mak nenek pencuci muka mahal dan segala macam BB cream, pak cu tetap sayang jer sampai sekarang.. hehehehe..

Nota cinta: bila anak dara membesar, belanja pun makin besar kan?? lagi2 kalau dapat yang jenis suka melaram!! hehehe..


Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Thursday, November 29, 2012

Allah Maha Mengetahui - Motivasi Indah Menghadapi Ujian

Tertarik dengan satu perkongsian ayat motivasi dalam entry blog rakan TTC.. 

"Allah bukan tidak menjawab segala doa, segala solat hajat, segala aduan, segala permintaan. Dia Maha Mendengar, dan tiada tempat pengaduan yang lebih baik daripada Dia. Tinggal, Dia itu juga bukan sekadar Maha Mendengar, bukan sekadar Maha Pemakbul Doa, tetapi Dia juga adalah Yang Maha Tahu Atas Segala-galanya. 

Dia Maha Tahu bilakah waktu yang sesuai untuk menjawab doa kita, untuk memakbulkan permintaan kita. Dia Maha Tahu kemampuan kita, sampai bilakah kita mampu bertahan. Dia Maha Tahu, apakah manfaatnya ujian yang Dia turunkan kepada kita."

Setiap ujian yang datang pasti ada hikmah yang tersirat.. siapalah kita untuk mempertikaikan tentang ujian yang diberikan? bersyukurlah kerana ujian itu menjadikan kita lebih menghargai setiap apa yang berlaku disekeliling kita.. kerana ujian itu menjadikan kita lebih dekat pada-Nya.. 

Nota cinta: kadang2 lemah dalam menghadapinya.. kadang2 luluh hati bila melihat "impian" kita menjadi realiti kepada orang lain.. tapi perlu beringat bahawa segala yang berlaku pasti ada sebabnya.. kadang2 yang kita rasa baik untuk kita bukanlah terbaik untuk kita.. :)


Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Kisah Tidur Awal Di Musim Hujan

2 hari lepas, mata aku ni terlebih manja.. sebabnya, belum pukul 9 malam tapi mata aku dah terlelap.. sungguh manja mata ni sebab asyik rasa nak terlelap jer.. 

Hari Isnin boleh bertahan sampai pukul 12 malam sebab first time terpengaruh tengok cerita korea dengan anak buah.. 

Hari Selasa pukul 9 aku terbaring atas sofa sambil tengok tv.. last2 aku sedar pukul 10.30 malam sebab Encik Adiey suruh tidur dalam bilik.. 

Semalam lagi teruk!!! pukul 8.30 aku dah terlelap depan TV sambil duduk.. gilerrrr sungguh!!! tengah sedap2 duduk tengok TV boleh tertido!! sedar2 Encik Adiey jerit "gol!!!!".. tengok jam dah pukul 10 malam.. game bola sepak pun dah dekat nak habis masa tu.. parah sungguh mata aku 2 hari ni..

Yang peliknya, dekat office x ada pulak aku rasa mengantuk! balik kerja x ada pulak aku rasa letih! sebelum pukul 8 malam tu, bukan main segar lagi mata aku.. tapi masuk pukul 8 malam jer, automatik mata ni macam kena gam.. pelik sungguh!!! ke tido awal ni sebab musim hujan eh??

Kesian dekat anak buah aku yang baru 3 hari stay kat rumah aku.. dah la siang aku keje.. petang jer boleh manja2 dengan dia..*still manja2 walaupun umur dia dah 15 tahun! hari Isnin jer dapat luangkan masa dengan dia.. so nekad hari ni mesti keluar rumah!! mesti jalan2!! 

Hari Selasa kononnya memang nak keluar, tapi Encik Adiey ada hal pulak.. lagipun time tu hujan renyai2, so better lepak kat rumah jer.. semalam nak keluar jugak, tapi sebab hujan lebat sangat so mood malas tu menjadi2 pulak.. 

So hari ni, kalau hujan pun aku tetap nak keluar!! takut kalau x keluar, belum sempat Buletin Utama bersiaran, aku dah tertido lagi agaknya.. nasib baik tengah "bendera jepun", kalau x risau jugak Isya' aku terlajak sampai 12 malam! hihihi..

Aku tanya anak buah dia bosan x duduk rumah jer? dia kata "x bosan langsung! sebab Internet ada 24 jam!!!".. tu lah budak2 sekarang kan.. internet manjang! sanggup x makan sebab sibuk dengan internet.. pelik sungguh aku dengan budak2 remaja sekarang ni.. *terasa macam dewasa sangat jer bila bercerita ttg anak2 remaja sekarang.. hehehe...

Nota cinta: x seronoknya entry x bergambar.. masih x ada masa untuk tambah limit gambar nak letak dalam blog.. hujung tahun banyak kerja!! 


Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ