Monday, October 28, 2013

Kenangan Syawal 2013

Memandangkan Hari Raya Aidilfitri dah 2 bulan lebih berlalu, makanya kita x payah la nak sibuk citer panjang2 tentang raya tu yer.. kita letak gambar jer sebagai kenagan kat blog sendiri.. inilah padahnya bila tak reti nak update blog sendiri.. ampunkan saya blog tersayang.. hehehe..


Gambar family di pagi raya.. lengkap abah, mak, 5 adik beradik, 5 menantu & 15 cucu.. tahun ni extra special sebab semua ada pagi raya...


Family kak long memang tiap kali raya kat rumah abah mak.. sebab mak & ayah abang long dah lama meninggal dunia.. adik beradik jauh kat sabah & singapore..


Family kak ngah beraya sakan tahun ni.. maklumlah kak ngah ni susah nak dapat cuti raya.. dah 5 tahun rasanya tak dapat balik raya.. so, bila dapat cuti terus dia merayu2 kat abang ngah nak balik rumah abah mak.. hehehe.. 


Family kak uda memang tahun ni turn kat rumah abah mak.. family terbesar dalam adik beradik kitaorang.. anak lelaki sulung kak uda dah sama tinggi dengan ayah dia sendiri.. berdiri sebelah aku buat pandang2 bawah.. perli acu dia rendah la tu!!!


Family ateh tahun ni ngada2 tukar turn beraya.. tapi dia x heran pun tukar2 jadual balik raya.. sebab rumah mertua dia belakang rumah abah mak jer.. hahahha.. rumah dia sendiri jalan kaki 10 minit dari rumah mak dah boleh sampai.. apa ada hal tukar2 turn beraya.. hehehe..


Aku tahun ni memang turn rumah abah mak.. kitaorang memang follow betul turn2 ni.. tak boleh tukar2.. siap bahagikan berapa malam rumah abah mak, berapa malam rumah mertua.. kena adil! hehehe.. tahun ni puas hati aihhh.. dapat beraya tema warna pink!!!
  
Dah jadi acara wajib tiap tahun mesti nak ada gambar semua family.. nak lagi best, tiap tahun la bergambar berlatar belakangkan bendera.. maklumlah abah kan anak merdeka.. hehehe..
  

Beratur untuk salam-salam.. ada yang kata macam x ikhlas jer nak kena beratur utk mintak maaf.. macam kena paksa..
 

Tapi tradisi keluarga aku memang akan mintak maaf ikut turn.. bukan soal ikhlas tak ikhlas atau terpaksa.. tapi soal mengajar utk lebih meminta maaf & memaafkan.. bukan time raya jer kena mintak maaf kan..



Memang ikut turn.. drpd anak sulung, menantu sulung, sampailah cucu bongsu.. mengajar tentang budaya hormot yang mana lebih berusia.. part ni anak2 buah beratur ikut sape patut salam dulu ikut pangkat masing2.. dari sini boleh nampak yg diaorang tau mana yang patut diaorang panggil kakak dan mana yg patut dipanggil abang dan adik..

 
Beratur untuk duit raya.. masa ni lah abah kata aku yang paling untung.. padahal kalau ikutkan aku hanya beri 15 sampul duit raya tanpa dapat sampul duit raya untuk anak sendiri sebab belum ada anak.. tapi abah kata, tangan yang memberi lebih baik drpd tangan yg menerima.. sgt2 tersentuh..
   
Bergambar dekat rumah mertua pulak petang tu.. tak semua ada.. sebab ramai turn rumah mertua.. so siapa yang ada jer.. time ni sebenarnya dah kekenyangan sangat2.. terus rasa semua gambar nampak besar.. *alasan x logic padahal memang masa puasa tu memang berat naik bukannya berat turun.. hahaha..

 

Tahun ni sempat buat giliran beraya kat rumah member2 TTC.. seronok jugak dapat buat giliran ni.. selain dapat luang lebih banyak masa untuk berborak, dapat rasa banyak menu makan.. hahahha.. makan ajerlah yang diingatkan.. tahun ni kurang pergi open house.. tak tau kenapa sibuk sangat bulan tu...tu yang aku pelik naoe sejak lepas raya hari tu memang aku rasa macam pengurusan masa aku sangat2lah teruk! huhuhu...
 

Raya tahun ni kurang soalan tentang isu anak.. agak lega jugaklah.. kalau ada yang tanya pun, aku pandang Encik Adiey & dia yang tolong jawabkan.. malas la aku nak jawab2.. sebab takut aku terover emosi pulak.. bukan boleh caya sangat emosi aku kalau berkaitan isu anak ni...
 
Tak payah citer banyak sangat la eh.. ni sekadar nak ada cerita & kenangan dalam blog jer.. hahaha.. biarlah lambat drpd tak ada langsung kan?? hahaha... nanti kita buat edisi kenangan Hari Raya Aidiladha pulak eh..
 
Salam saying untuk semua!
 
With love,
~ aDieyZa ~

 
Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

7 comments:

  1. wah..meriah nyer....
    salam singgah ye =)

    ReplyDelete
  2. biar lambat janji ada cerita kenangan tu.. ramai jugak adik beradik zana yer.. meriah masing² bertema .. paling suka tgk wana biru tu.. lain dr yang lain.. nampak mcm biu tua.. tp cantik .. idaklah gelap sangat.. zana pink sentiasa dihati yer...

    ReplyDelete
  3. Warna baju raya kemain satu malaysia =)

    ReplyDelete
  4. Bileeeee ida nk raye dgn tema pink nii.. huwaaaaa.... hukhuk

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ