Monday, July 21, 2014

Resepi Puding Roti dan Sos Kastard Guna Pemanggang Ajaib

Last week berkesempatan buat puding roti dan sos kastard guna pemanggang ajaib.. buat puding roti tu sebagai pencuci mulut lepas berbuka.. resepi puding roti dan sos kastard senang dan bahan mudah nak dapat.. selalunya bahan dah memang ada kat rumah kita.. nak lagi mudah bila resepi puding roti dan sos kastard ni masak guna pemanggang ajaib.. kejap jer dah siap!

Resepi Puding Roti dan Sos Kastard Guna Pemanggang Ajaib

Since ramai pulak yang tanya resepi, so jomlah kita share resepi mudah ni.. yang paling best ada 2 orang kakak senior masa sekolah yang request resepi ni.. so Kak Nurul dan Kak Salmah, ni Zana dah share yer resepi puding roti dan sos kastard tu.. harap-harap lepas ni dapat bagi baby comel dalam perut tu makan yer.. jangan terliur lagi yer.. hehehe..

Selalunya aku buat puding roti ni bila roti dah nak dekat expired dan rasa tak kan sempat nak habiskan.. maklumlah duduk berdua.. beli roti yang panjang tapi tak habis.. lagi-lagi bulan puasa ni kan.. jarang gak makan roti kecuali kalau rasa tka nak makan nasi waktu sahur barulah makan roti.. buat roti telur atau roti pizza segera jer.. ni pun guna pemanggang ajaib.. hehehe..

Puding roti dan sos kastard ni memang kesukaan Encik Adiey.. kalau hidang dekat dia, sekejap jer boleh habis.. nak2 kalau puding roti tu sejuk2.. lagilah dia suka.. jom tengok bahan untuk resepi puding roti dan sos kastard ni..

Untuk puding roti

Resepi Puding Roti dan Sos Kastard Guna Pemanggang Ajaib

roti (dalam 7-10 keping atau ikut saiz ketebalan yang kita nak)
500 ml susu segar (kalau agak2 roti banyak kena letak lebih lagi)
1 biji telur
5 sudu besar gula halus
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar mentega 
kismis & chocolate rice (boleh ganti dengan choc chips jugak)

Untuk sos kastard 

1 tin susu cair atau 1 1/2 cawan fresh milk (ikut tahap kemanisan dan kepekatan sos yang diinginkan
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula
1/2 cawan air (jika sos kastard terlalu pekat)



Cara membuat puding roti
1) koyak-koyakan atau potong roti.. zana selalu potong roti tu.. susun terus di dalam pemanggang ajaib

Resepi Puding Roti dan Sos Kastard Guna Pemanggang Ajaib

2) taburkan kismis, chcocolate rice atau chocolate chip di atas roti tadi..

3) cairkan butter dalam kuali.. 

4) dalam satu adunan, campurkan gula, telur, esen vanilla dan kacau rata.. masukkan susu segar dan butter yang dah dicairkan ke dalam adunan dan kacau lagi sehingga adunan sebati..

5) bila adunan dah sebati, curahkan ke atas roti yang dah disusun di atas pemanggang ajaib tadi..

Resepi Puding Roti dan Sos Kastard Guna Pemanggang Ajaib

6) tekan-tekan roti bagi padat dan sekata.. tabur lagi kismis kalau suka.. lagi banyak kismis lagi sedap!

Resepi Puding Roti dan Sos Kastard Guna Pemanggang Ajaib

7) terbalikkan pemanggang ajaib jika bahagian bawah dah masak.. tempoh memasak tak lama, dalam 5 minit sahaja dengan api yang kecil.. so, dah agak-agak 3 minit terbalikkan pemanggang ajaib then lepas 2 minit dah boleh padamkan api.. so, dua-dua bahagian pusing roti akan masak sempurna.. 

Resepi Puding Roti dan Sos Kastard Guna Pemanggang Ajaib

*ada jugak yang masukkan terus roti ke dalam aduanan yang dibancuh tadi.. rendam semuanya sekali then baru letak dekat pemanggang ajaib.. cara ni pun boleh jugak yer.. 



Cara buat sos kastard

Resepi Puding Roti dan Sos Kastard Guna Pemanggang Ajaib

1) masukkan susu cair dan gula.. kacau sebentar..

2) masukkan tepung kastard dan kacau sehingga sebati.. kalau rasa sos agak pekat, boleh letak air sikit.. ikut kepekatan yang kita suka.. tak terlalu pekat, tak terlalu cair..

3) sejukkan sos kastard dan tuang sos kastard pada puding roti (dah dipotong) yang dah siap dimasak tadi.. 

*macam aku, suka sejukkan puding roti dan sos kastard tu dulu.. simpan dalam peti sejuk dulu.. then bila nak makan, potong puding roti dan tuang sos kastard tadi.. so dapat makan sejuk2.. lagi sedap!

Resepi Puding Roti dan Sos Kastard Guna Pemanggang Ajaib

Antara tips atau cadangan lain:

- masak puding roti dengan api yang kecil atau sederhana untuk elak puding roti hangus.. masak sekejap jer.. terbalikkan pemanggang ajaib untuk tau bahagian bawah dah masak atau belum.. 

- kacau sebati sos kastard untuk elak tepung kastard daripada berketul-ketul..

- kalau nak buat kelainan, boleh cuba makan puding roti dengan coklat yang dah dicairkan.. sedap jugak!

Selamat mencuba!


Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

6 comments:

  1. terbaiklah resepi....pernah gak buat dulu, masalahnya kita je yg makan, org lain cam takot plk nak makan...sabau je la..huhuhu

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum zana, nanti dah beli pemanggang ajaib bolehlah sheila copy resepi zana ye. hehehe mengiurkan tekak kitaaa ~~~

    ReplyDelete
  3. Saya dah buat. Mudah dan sangat sedap. Terima kasih kongsi resepi :)

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ