Thursday, February 18, 2010

E-Day aDieyZa - Rewang

Majlis pertunangan aku berlangsung kat rumah parents aku.. since umh parents aku ni kwsn kampung, so xdelah pakai catering.. jiran tetangga je lah yg masak..

Parents aku just beli barang2 then bgtau menu apa jer.. yg lain akn diuruskan oleh jiran tetangga aku.. time ni parents aku xleh dh nak masuk kat bhgian masak tu sbb nnti jiran2 akn rasa mcm parents aku x percaya lak diaorg buat kerja.. dh mmg adatnya gitu.. nnti time jiran aku buat kenduri, diaorg lak yg xleh ddk kat bhgian masak tu, turn parents aku lak yg masak..

Kiranya adat rewang (gotong royong) tu masih kuat lg la kat kwsn umh parents aku ni..

Menu majlis pertunangan aku simple jer.. tp sorry sbb x sempat nak snap gmbr sbb lupa nak suruh org tlg snapkan.. menu majlis pertunangan aku:

Ayam masak kicap
Daging masak lemak cili padi (org n9 la katakan)
Kerabu meranti
Sayur kobis (goreng2 jer)
Umbut masak lemak putih (ni mmg stail kg punya menu)
Ulam-ulaman
Ikan kering
Sambal belacan
Manisan cupcake
Buah tembikai
Air sirap orange (bila cmpur sirap n orange, sodap rupanya)

Lps majlis selesai, salam dgn mak cik2 & pak cik2 yg dtg rewang tu.. bungkuskan mknan utk dioarg & bg cenderahati sbgai tanda kenangan & terima kasih sbb sudi dtg tolong utk pastikan majlis pertunangan aku berjalan lancar.. time ni pun xde pic sbb masing2 mcm dh penat.. hehehe

Layan beberapa pic yg sempat anak buah aku snap pagi tu..










Cik Zali x rewang sbb dia jaga karaoke.. dr malam be4 majlis, sesi karaoke dh mula.. sajer nak bg org terhibur sambil siapkan apa2 yg x siap lagi..

Then, pagi tu semua org sekali lagi sambung karaoke.. aku yg kat dlm bilik punyalah gabra, diaorg boleh sedap2 karaoke x ajak aku.. hehehehe..


4 comments:

  1. yup, betul tu.. sbb skrg ni org bandar dh x amalkan rewang2 ni.. semua pakai catering jer..

    ReplyDelete
  2. hehe..pndai x kakak amik gambr??haa..ni kena bagi upah ni..hehe..popular org kmpg kat serting..

    ReplyDelete
  3. yo lah kakak.. tp sepatutnya kakak kena ambik pic lg banyak.. hehehe

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Selamat Datang 2016

Assalamualaikum.. Selamat datang 2016.. Semoga tahun 2016 ni akan membawa lebih banyak berita gembira buat kita semua.. 5 bulan menyep...