Tuesday, July 9, 2013

Jalan-Jalan Cari Makan (JJCM) di Johor Bahru!

Memandangkan esok dah bermulanya bulan Ramadhan, jadi hari ni aku keluarkan dulu entry jalan-jalan cari makan masa bercuti di Johor Bahru (JB) awal bulan hari tu.. ni edisi Jalan-Jalan Cari Makan (JJCM) la kiranya.. 


Since percutian kali ni bersama-sama dengan anak jati JB, jadinya edisi Jalan-Jalan Cari Makan di sekitar JB hari tu lebih meriah, menarik & menguntungkan!!!


3 hari bercuti tu memang banyak tempat makan best2 yang aku dapat pergi.. banyak menu masakan yang pertama kali aku rasa.. serius, semuanya sedap! sebab tu aku boleh katakan yang kebanyakan makanan di Johor ni memang dijamin sedap!!!

Sebelum pergi JB lagi, Cinta dah bagitau nak bawak makan Kacang Pool.. aku memang tak pernah makan pun.. 


Once Kacang Pool terhidang depan mata, terus bau satu aroma yang sungguh sedap! bila dah rasa, serius sedap!!! kombinasi adunan dalam menu ni memang menyelerakan.. makan dengan roti yang super lembut tu lagilah best! memang sedapppppppppp..   *nasib entry ni keluar sebelum puasa.. kalau tak nanti, ada pulak yang kurang pahala puasa.. hehehe..


Kalau dah ke Johor, tak sah rasanya kalau tak cuba Mee Bandung.. kebanyakan Mee Bandung kat Johor ni memang sedap.. lokasi kedai yang aku cuba Mee Bnadung ni area Gelang Patah kalau tak silap.. kedai kecik jer.. tapi menu boleh membuatkan selera bertambah besar! hehehe..


Serius, feel makan Mee Bandung kat JB ni jauh lagi sedap berbanding makan Mee Bandung di Putrajaya.. hahaha.. Mee Bandung ni ada udang yer.. cuma aku awal-awal dah bagi Encik Adiey udang tu sebab aku kan tak makan udang.. hehehe.. 

Kalau ke JB, jangan lupa singgah Medan Selera Kampung Melayu.. dekat situ, berderet kedai makanan yang semuanya sedap2! memang ramai sangat orang sampai ko kena beratur untuk dapatkan tempat duduk.. masa ke sini, aku datang dengan kakak aku yang kat JB tu.. dia datang ambik kami kat hotel untuk bawak jalan2 petang tu..

Menu kat situ terlalu banyak.. tak sempat nak ambik gambar banyak sebab orang terlalu ramai, plus aku teruja giler tengok terlalu banyak menu yang sedap2.. hahaha.. masa aku datang tu, aku cuba Yong Taufu, Bubur Nasi Ayam, Rojak, Nasi Ayam, Laici Kang dan yang paling sedap sampai sekarang tak boleh lupa adalah ABC!!! 





Serius sedappppp sangat ABC kat situ.. beratur panjang nak order tu.. dah la sedap, murah pulak tu.. coklat melimpah-limpah dekat ABC tu.. kalau nak tapau bawak balik pun tak ada masalah sebab diaorang punya packaging memang terbaik.. *sambil taip ni pun dah berapa kali aku terbayang & telan air liur.. sedap sangat sampai susah nak lupa.. hehehe

Waktu lunch hari pertama memang betul-betul best! makan tepi laut.. lokasi lunch pilihan kami adalah Restoran Nelayan di Pendas Laut, Gelang Patah.. jauh tersorok restoran ni.. tapi berbaloi2 datang jauh sebab menu memang sedap!!!





Asam pedas ikan pari tu memang meletop! pekat, pedas, masam & isi ikan yang sedap memang betul-betul menyelerakan.. ditambah pulak, makan tepi laut yang dipenuhi bot-bot nelayan.. siap ada burung helang berterbangan.. angin sepoi-sepoi bahasa.. serius, pengalaman yang cukup indah untuk dikenang!




Malam terakhir tu, kitaorang makan Kupang Sambal.. sedap!!! lokasi kedai aku tak tau.. sebab dalam kereta aku sempat tidur since penat kat USS belum hilang.. sedar2 dah sampai kedai makan.. hehehe.. 




So, cukup la dulu entry makan-makan semasa cuti tu yer.. nanti kita update tentang tempat menarik & pengalaman sehari di Universal Studio Singapore.. aku tak boleh nak update laju-laju sekarang.. tuntutan kerja kat office memang makin bertambah.. kalau lambat update tu harap dimaafkan yer.. *eleh, macam la ramai sangat yang nak baca kan? hehehe..

Ok, bulan puasa ni kena elakkan letak gambar makanan dalam blog.. so entry makan-makan yang lain kita tunggu lepas bulan puasa la yer..

* Kalau lepas makan edisi JJCM ni ada risau berat badan naik tak? boleh click link di bawah untuk rahsia penurunan berat badan dengan kos yang rendah dan hasil yang terbaik.. kalau berminat boleh terus buat pembelian.. barang dihantar terus ke pintu rumah anda.. call/sms/whatsapp Zana (013-6065246) untuk pertanyaan lanjut.. ;)

SET PENURUNAN BERAT BADAN SECARA SIHAT!


- Salam sayang untuk semua -

Zana Adieyza 
"A Miracle is Another Word for Effort"


Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

15 comments:

  1. ABC Mee Bandung Asam pedas wuarghhhh terliur sedap tu.

    ReplyDelete
  2. ai
    saya ida
    newbies blogger
    saya baru je follow blog ni
    jemput ye follow blog saya
    umielman.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Salam zana...Emmm,k.atie tgk gambar pon dah trliur nih!

    ReplyDelete
  4. zana!!!!








    nak abc tu!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  5. huarrgghhh tergugat iman.. nampak makanan tu terus meleleh ayaqlioq hehe

    ReplyDelete
  6. kacang pool? first time nengok and dgr makanan ni.. hurmm.. kan terai ni.. :)

    ReplyDelete
  7. Hi Adieza....kalu datang jb lagi jenguk la dulu blog saya sebab ada banyak review tempat2 makan menarik di JOHOR. Blog saya 100% cakap pasal makan je hehe takde topik lain!
    Jadi singgah yer di www.blogmakanbest.blogspot.com dan kalu minat follow la yer blog saya TQ bebanyak

    ReplyDelete
  8. Hi Adieza....kalu datang jb lagi jenguk la dulu blog saya sebab ada banyak review tempat2 makan menarik di JOHOR. Blog saya 100% cakap pasal makan je hehe takde topik lain!
    Jadi singgah yer di www.blogmakanbest.blogspot.com dan kalu minat follow la yer blog saya TQ bebanyak

    ReplyDelete
  9. Boleh bagi lokasi semua area tempat makan yang kamu katakan nie? Nanti ke Johor...boleh saya cari!

    ReplyDelete
  10. akk,kacang pool tu makan kat mane?

    ReplyDelete
  11. Terima kasih atas perkongsian infonya.
    Good job! Keep it up.
    Jemput singgah ke blog saya http://sihat-cantikmulus.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. banyak lagi tempat makan menarik kat johor tau..

    ReplyDelete
  13. Baru dua kali sampai Johor.... tengok sambal kupang tu... alahai...freshnya!

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ