Wednesday, July 10, 2013

Pengalaman Berpuasa Sebagai Isteri



Syukur Alhamdulillah... masih bernafas di bumi Allah hari ni.. masih berpeluang untuk merasai nikmat berpuasa di bulan Ramadhan.. masih diberi kesempatan waktu untuk menunaikan Rukun Islam Ketiga..

Tahun ni merupakan tahun keempat berpuasa sebagai seorang isteri.. bulan pertama berkahwin & bergelar isteri dah bertemu bulan Ramadhan.. kebetulan pulak, hari pertama berpuasa tahun 2010 tu adalah ulangtahun kelahiran aku yang ke 24 tahun.. memang perasaan yang indah ketika tu..

Tahun pertama berpuasa sebagai isteri agak mendebarkan! memandangkan sebulan berkahwin dah menempuhi bulan Ramadhan, so masa tu memang kekok jugak la.. kalau sebelum ni just tolong mak untuk siapkan hidangan bersahur, kali ni aku pulak yang kena uruskan semuanya sendiri sorang2.. bangun pagi tak ada masalah.. maybe aku memang jenis yang bunyi alarm terus bangun.. tapi part nak memasak di awal pagi tu yang aku bermasalah.. gabranya!!!

Time nak berbuka lagi gabra tak ingat.. balik kerja tunggang langgang dapur tu.. risau tak sempat masak la kononnya kan.. sebab masa tu mestilah nak tunjuk skill terhebat dekat suami kan.. baru berkahwin la katakan.. hehehe.. tapi separuh daripada waktu berbuka tahun pertama tu aku banyak pergi bazar Ramadhan sebab masih tak berapa rajin nak ke dapur.. hehehe..

Tahun kedua berpuasa sebagai isteri, dah mula pandai budget masa.. dah tau jugak menu kesukaan suami bila bersahur & berbuka.. paling penting nasi & lauk mesti panas.. masa berbuka pun dah mula pandai budget masa.. cuma macam biasa, still rasa macam tergopoh-gopohnya buat kerja kat dapur.. tahun kedua boleh dikatakan 30% membeli di bazar Ramadhan.. kurang ke bazar sebab rasa masak kat rumah lagi sedap dan jimat!

Tahun ketiga berpuasa sebagai isteri dah makin matang.. dah makin bijak uruskan persiapan bersahur dan berbuka untuk suami.. dah siap sediakan bahan memasak untuk bersahur sebelum tidur malam.. dah siapkan sediakan bahan memasak untuk berbuka selepas bersahur..  so senang balik petang tu nanti tinggal masuk jer semua bahan dalam kuali.. jimat masa!!! plus tahun ketiga berpuasa aku dah mula rasa yang skill memasak tanpa merasa makanan terlebih dahulu dah bertambah baik.. hahaha.. kalau tak kan, asyik la tak yakin memasak tanpa merasa terlebih dahulu..  dan pada tahun ketiga ni aku ke bazar Ramadhan hanya 2 kali sahaja.. itupun sebab nak beli murtabak.. selebihnya, hanya bersederhana dengan masakan yang dimasak di rumah.. 

Since aku ni tak adalah pandai sangat memasak, so menu masakan memang banyak berulang.. tapi, nasib baik Encik Adiey jenis yang menyokong.. dia kata janji ada nasi & lauk yang panas.. kadang tu ada jugak la dia request nak menu apa.. kalau menu yang aku tau kira oklah.. kalau menu yang aku pernah makan tapi tak pernah masak memang rasa macam "arrggghhh, napelah aku tak pandai masak lauk tu??".. tapi nasib baik "encik google" ada.. hahaha.. dan nasib baik jugak selalunya menjadi.. hehehe..  

Tahun keempat ni aku harapkan yang lebih baik untuk kami sekeluarga.. sahur pagi tadi ada orang tu terlebih baik hati bangun waktu yang sama.. bila kita tanya nak gie mana dia jawab, "nak masak nasi".. oh, kenapa tetiba nak sweet sangat ni??? tapi aku tak sampai hati.. aku suruh jer dia tido dulu & dah settle nanti aku kejut.. 

Maybe semuanya nampak biasa sebab kitaorang masih berdua.. tak ada anak yang perlu dijaga di waktu tengah sibuk memasak.. tak ada anak yang perlu dijaga di meja makan sewaktu bersahur dan berbuka puasa.. tapi, sebenarnya jauh di sudut hati kami mengharapkan agar kami merasai pengalaman manis itu.. semoga ianya termakbul suatu hari nanti..

Salam 1 Ramadhan untuk semua!!!

With love,
~ aDieyZa ~
Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

19 comments:

  1. amin...
    moga diawal ramadhan ini doa kalian dimakbulkan oleh allah...

    ReplyDelete
  2. HEHEHE...... SELAMAT BERPUASA AKAK SAYANGGGGGG :D

    ReplyDelete
  3. salam ramadhan...
    amin moga2 thn depan beraya bertiga pulak :)

    ReplyDelete
  4. amin....semoga doa dimakbulkan Allah SWT..

    ReplyDelete
  5. insyallah.. amin... doa zana akan dikabulkan....

    satu pengalaman yg indahkan bila besahur dgn suami dan dapat berbuka bersama² .. lalui saat² berdua dan hargailah saat² indah ini ...

    ReplyDelete
  6. Assalamulamualaikum zana, selamat berpuasa ya.. sheila pun macam zana gak. kena masak tanpa merasa baru sedap kalau tak jenuh nak tambah rasa. hahahaha. semoga kita sama2 dimurahkan rezeki ya zana.. kuatkan hati yangg :)

    ReplyDelete
  7. insha Allah..pasti akan rasai time tu..
    salam ramadhan :)

    ReplyDelete
  8. hehehehe indahnya kan.tunggang langgang tu yg best tu.hehehe

    ReplyDelete
  9. Insya'Allah kak....
    bulan ramadhan nie...berdoa byk2..
    semoga Allah makbulkan doa kite bersama yea...:)
    Love u kak...

    ReplyDelete
  10. salam ramadhan utk diza & husband...

    ReplyDelete
  11. selamat berpuasa zana...
    moga dipermudah segalanya...

    ReplyDelete
  12. salam ramadan jugak..macam Sal ada giliran siapa bangun dan siapkan untuk sahur..

    ReplyDelete
  13. Salam Ramadhan and..Selamat berpuasa u guys suami isteri..Moga di berkati ALLAH hidup kalian..aminn.

    ReplyDelete
  14. Salam Zana.Slmt menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak & slmt berpuasa utk zana sekluarga.


    p/s:K.Atie ada menjual kuih btg buruk & mini popia..Lapang2 jemputlh singgh ya.TQ

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ