Monday, July 15, 2013

Iftar Bersama Keluarga Mertua

Sabtu hari tu terasa betul meriahnya Ramadhan.. 3 hari berbuka berdua-duaan, tapi Sabtu hari tu dapat buka beramai-ramai dengan in law.. seronok!

Pagi Sabtu dah pergi ke pasar nak beli barang2 nak memasak.. gabra! sebab aku tak pernah beli barang memasak untuk sekali banyak untuk lebih 10 orang.. yang datang berbuka dalam 14 orang.. masa nak beli asyik la terfikir, cukup ke tak, cukup ke tak.. nampak sangat tak pandai nak manage dapur kan.. hahahaha..

Nasib baik jugak la aku ada 2 orang biras yang sangat2 membantu.. tengahari tu ambik diaorang kat Klang sebab suami diaorang kerja Sabtu tu.. diaorang la banyak bantu kat dapur petang tu.. kalau harap aku sorang, mau terbalik dapur tu.. hahaha.. Thank you so much Nurul & Fairuz!

Dah la puasa kan.. tak boleh nak merasa2 makanan.. lepas tu masak sekali banyak.. memang aku risau sangat.. risau makanan tak cukup.. risau rasa tak sedap.. macam2 aku fikir kat dapur tu.. dengan nak make sure pinggan, mangkuk, cawan, senduk, sudu & segala peralatan nak makan nanti cukup.. ohoiiiiii, gabra babe! nampak sangat jarang ke dapur ni sampai skill nak uruskan jemputan makan2 kat rumah pun tak pandai.. 

Mak mertua datang dah pukul 6 lebih.. masa tu tinggal nak goreng popia & buat kuah popia jer.. yang lain dah siap.. tinggal nak hidang kat bawah jer.. sebab ramai sangat kan, so makan kat bawah jer la hari tu.. dah tu mana nak sumbat semua dekat meja makan yang muat 6 orang tu jer kan? hehehe.. 


Menu berbuka hari tu, 

- ayam masak sambal
- sambal goreng tempe (Jawa Version)
- kobis masak lemak putih
- siput sedut masak lemak
- sayur campur
- telur dadar
- sambal belacan
- ulam raja
- homemade popia & sos
- karipap
- tembikai susu
- jus buah


Time berbuka semua makan senyap jer.. tak tau senyap sebab sedap ke sebab tak sedap ke atau sebab lapar berpuasa.. hehehe.. tapi diaorang makan bertambah & lauk habis memang lega la.. dan nasib baik jugak mak mertua bagitau sedap.. oh, leganyaaaa rasa.. 


Lepas solat Maghrib semua, sambut birthday adik ipar bongsu.. since semua dah ada kan, so boleh la makan kek sama2.. sekejap jer kek boleh habis sebab ramai yang makan.. 


Memang meriah sangat bila dapat berkumpul ramai2.. riuh rendah dengan suara anak2 buah yang comel.. masing2 berlari tak reti duduk diam.. yang adik beradik sibuk citer tentang game Candy Crush.. hahaha.. serius tak boleh bla.. mak & ayah buat muka pelik apa lah yang anak menantu borak kan.. hehehe..


So, happy sangat weekend hari tu.. walaupun rumah aku kecik, rumah kuarters jer pulak tu diaorang masih sudi nak berbuka sama2 kat rumah aku.. maybe salah satu sebab nak buka rumah aku sebab aku tak ada anak lagi kot.. so, nak bagi peluang lebih kat aku untuk memasak tanpa gangguan anak kecik.. hehehe.. 

Nota cinta: pengalaman menerima tetamu yang ramai untuk tumpang tidur di rumah dah pernah merasa.. pengalaman menerima tetamu yang ramai untuk berbuka puasa di rumah pun dah merasa.. pengalaman yang berharga!

 Salam sayang untuk semua!!!

With love,
~ aDieyZa ~


Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

14 comments:

  1. meriahnya!!! menu semuanya menyelerakan..yummy :)

    jom join my 1st GA

    http://thegreatlittlesummercrafts.blogspot.com/2013/07/1st-mini-giveaway-2013.html

    ReplyDelete
  2. memang teruja kalau ada tetamu nak dtg rumah lg² keluarga mertua kan.. mahu tak cuak ...

    ReplyDelete
  3. rumah akak lagi besar dari rumah mila...memang kita gabra kalau orang datang serbu rumah kita.

    ReplyDelete
  4. wah!best nyer....untung laaa...
    nieyl nie sebab umah mertua dekat bebeno..slalu nyer menantu je ke sane...

    ReplyDelete
  5. meriahnya....pandai masak tu...best kan berbuka ramai-ramai ni... :)

    ReplyDelete
  6. seronok berbuka ramai2, nak2 plak mertua puji masak sedap.hehehe

    ReplyDelete
  7. meriah...akak tak pernah terima tetamu yang ramai...

    ReplyDelete
  8. menyelerakan sangat nampak menu berbuka puasa tu..

    ReplyDelete
  9. biasa berdua saja...
    makan ramai-ramai seronoknya zana...

    ReplyDelete
  10. Bestnye dpt mkn ramai2 tak terasa kalau mkn byk kan..hihi

    ReplyDelete
  11. Aslkm,

    meriahnye...nampak sedap je lauk pauk yang terhidang..nyum..nyum.

    ReplyDelete
  12. bes buka puasa reramai yer.. hikhik

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ