Monday, June 8, 2015

5 Tips Ringkas Pemilihan Langsir

Ada yang dah mula pening ke pilih atau beli langsir untuk Hari Raya nanti? sekarang ni punya trend langsir memang tak terkejar gak la.. ada jer trend dan design baru.. corak dan warna x payah cakap la.. macam2 ada kan.. jom kita cuba kongsi idea tentang beberapa tips pemilihan langsir yang bersesuaian dengan rumah kita.. 



5 tips ringkas pemilihan langsir

1. Tentukan anggaran bajet

Pilihan bajet berdasarkan kemampuan.. nilah yang paling asas sebenarnya.. tak kisah mahal atau murah yang penting cantik dan kena dengan selera kita.. x perlu nak membazir ikut trend, tapi ikutlah kemampuan.. yang murah tak semestinya tak cantik kan?

2. Padankan corak dan warna langsir dengan kediaman anda

Kena sesuaikan jugak dengan corak dan warna langsir dengan beberapa perabot lain dalam rumah.. kalau sofa warna gelap, boleh cuba cari langsir yang warna terang cikit.. kalau rumah berkonsepkan tradisional, kenalah cari langsir yang lebih kurang konsepnya.. tak kan konsep tradisional kita beli langsir corak inggeris pulak.. hehehe.. 


3. Buat ukuran, dan tentukan bentuk langsir

Ambil ukuran tingkap dan pintu siap2.. lakar bentuk tingkap dan pintu beserta ukuran dekat buku nota.. bawak sekali masa pergi kedai langsir.. peniaga ni memang mahir so diaorang akan bantu kita dapat beli kain langsir yg cukup mengikut ukuran tadi..


4. Langsir siang, langsir malam

Boleh beli atau jahit 2 jenis langsir berbeza.. 1 langsir tebal hanya untuk kegunaan malam.. satu langsir lagi lebih nipis untuk kegunaan siang.. bila siang, anda ikat dan gantung langsir tebal tadi dan biarkan langsir nipis sahaja untuk lebih pencahayaan ke dalam rumah.. 


5. Beli perkakas tambahan yang lain

Bila langsir dah siap dijahit, jangan lupa pastikan beli cangkuk yang bersesuaian dengan jenis palang dan pastikan ianya mencukupi.. beli sekali tali pengikat langsir yang sepadan dengan langsir atau kontra dengan warna langsir untuk menambahkan seri langsir tadi..


Selamat mencuba :)
Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

1 comment:

  1. menarik tips ni.. Baru Ahad lepas dok terkenang dengan mertua nk langsir apa raya ni.. thanx dear..

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ