Thursday, January 30, 2014

Tips Keselamatan Rumah Semasa Cuti Perayaan

Hari ni rasanya ramai yang dah mood bercuti.. kalau still bekerja, otak mesti dah membayangkan nak bercuti.. lagi2 kalau yang stay kat Wilayah Persekutuan.. cuti sampai hari Isnin.. yang budak sekolah pun ada yang cuti sampai Rabu minggu depan.. seronoklah masing2 yer..

InsyaAllah, cuti kali ni akan lebih meriah buat aku sekeluarga.. malam ni aku & keluarga mertua akan bertolak bercuti ke Terengganu.. percutian keluarga.. lebih kepada untuk mengeratkan hubungan.. dan yang paling best, percutian dibelanja sepenuhnya oleh ayah mertua.. hanya tinggal bawak duit shopping jer.. hehehe..

So pada sesiapa yang nak balik bercuti tu, make sure keselamatan rumah terjaga yer.. jom tengok tips menajaga keselamatan rumah semasa hari perayaan.. 



1. Pastikan pintu dan tingkap rumah ditutup dan dikunci dengan ibu kunci (padlock) yang tidak mudah dipecah atau diumpil.

2. Pastikan lampu di sekeliling rumah (depan/belakang) dipasang mulai jam 6.00 petang hingga 7.00 pagi (menggunakan auto timer) setiap hari. Pastikan alat penggera dipasang dan berfungsi dengan baik (jika ada).

3. Pastikan alat keselamatan tambahan seperti rantai dengan ibu kunci (padlock) yang dipasang di tempat yang dianggap mudah dipecah masuk seperti pintu pagar hadapan dan belakang, pintu besi (grill) hadapan dan belakang rumah. Alat tersebut harus dipasang sebelum meninggalkan rumah.

4. Jangan membiarkan binatang peliharaan anda kebuluran semasa anda bercuti.

5. Pastikan jiran sebelah-menyebelah rumah (termasuk jiran di hadapan/belakang rumah) dimaklumkan, serta diberi nombor telefon yang mudah dihubungi dalam jangka masa ketiadaan anda.

6. Pastikan barang-barang kemas seperti emas, wang tunai, jam berharga dan sebagainya dibawa bersama atau disimpan di tempat yang selamat dan bersesuaian.

7. Hentikan langganan suratkhabar bagi mengelakkan penjenayah daripada mengetahui rumah ditinggalkan kosong. Meminta pertolongan jiran untuk menyimpan surat kiriman yang diletakkan di dalam peti surat atau pintu pagar dalam jangka masa ketiadaan anda.

8. Maklumkan kepada pegawai atau anggota bertugas di bilik gerakan polis apabila anda bercuti dengan menghubungi nombor telefon ibu pejabat polis berdekatan dengan tempat tinggal anda dan berikan maklumat seperti berikut:
  • Nama dan alamat
  • Nombor telefon yang mudah dihubungi
  • Tarikh berlepas dan balik
  • Nombor dan jenis kenderaan yang ditinggalkan semasa cuti
9. Anda juga dinasihatkan melindungi harta benda rumah anda dengan polisi insurans untuk meringankan beban kerugian sekiranya rumah dipecah masuk.

Selamat bercuti semua!!!

- Salam sayang untuk semua -

Zana Adieyza 
"A Miracle is Another Word for Effort"



Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

4 comments:

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ