Wednesday, August 20, 2014

Kisah Beraya Di Kampung Johor - Hari Raya Kedua

Pagi hari Raya Kedua dapat telefon daripada kakak ajak balik kampung kat Johor.. so terus tanya Encik Adiey if dia ada plan nak ke tempat lain.. since dia kata belum ada plan nak ke tempat lain, so aku terus ajak dia balik kampung Johor.. balik pagi dan petang balik semula ke Negeri Sembilan..


Hari Raya Kedua tu kitaorang pakai baju kurung cotton.. mak, kak long dan Intan pakai tema English.. sajer la tu nak jeleskan kita.. kalau tau kita pun pakai baju English cotton kita tau! nape tak bagitau? hahaha.. 

Balik kali ni bawak mak abah naik kereta kitaorang.. sajer tak nak suruh abah drive dengan kereta dia, nak bagi dia rehat.. anak buah sulung ikut sekali, biasalah dia tu memang manja dengan aku & mak.. tu yang mengikut jer.. hehehe..


Dalam kereta sibuk la posing anak dara sorang tu.. pegang phone aku kejap2 ambik gambar, kejap2 ambik gambar.. pening mak menengok perangai dia.. hahaha.. tapi nasib baik dia ikut sekali, bertambah meriah la dalam kereta tu kan.. 

Beraya rumah sedara mak abah.. sedara dekat2 jer sebab masa suntuk kan.. balik kali ni memang sebab adik beradik nak jumpa mak atok (nenek) dan bapak atok (atok).. nanti mak abah balik kampung lagi untuk beraya lebih banyak rumah sedara.. kitaorang adik beradik balik tujuan utama memang sebab nak jenguk mak atok dengan bapak atok jer.. dah rindu sangat!


Sampai rumah atok mana boleh rehat sangat.. sentiasalah ada orang datang.. maklumlah anak2 buah atok semuanya datang beraya.. baisalah kan, yang muda mesti nak ziarah orang yang lebih tua.. dan semua pun tau kalau balik rumah atok time raya jangan mimpi nak lepak2 yer.. sila bersedia untuk menerima rombongan yang ramai! 



Tapi dalam ramai-ramai orang datang tu, sempat jer masing-masing berposing.. hahaha.. mak atok dan bapak atok memang duduk jer sebab semua kerja cucu-cucu buat.. so, ada masa tu kitaorang ngelat suruh cucu-cucu lain buat kerja, kitaorang bergambar.. hehehe.. lagipun kitaorang antara cucu yang lagi berumur, yang lain muda lagi.. so bagi peluang cucu lama ni berehat lebih, cucu2 muda dan masih baru nak meningkat dewasa tu buat keje lebih cikit la yer.. hahhahaha..



Dalam sibuk melayan, kitaorang sempat lari pergi beraya rumah dua orang makcik kat area kampung tu jugak.. rumah pertama rumah kakak emak.. nikmatnya makan kuih raya yang sepupu buat sendiri.. masing-masing nak habiskan kuih raya sebab sedap sangat.. hehehe.. 


Balik kali ni kami berempat beradik jer.. kak ngah tak dapat balik sebab kerja.. tapi kitaorang dah biasa dia tak balik sebab memang dia jarang sangat dapat cuti raya.. mula2 dulu sedih la, lama2 dah boleh terima.. nanti dia cuti raya time raya dah nak habis, mak masak rendang lagi.. so berayalah kami sekeluarga sekali lagi.. hahahahha..


Budak kecik ni kuat makan.. reben dah lagi besar daripada kepala.. handbag kehulu kehilir dia bawak.. pergi pasar pun nak dibawaknya.. beraya tahun ni dia makin besar, dah kenal orang.. suka buat orang geram sebab dia pantang orang puji cakap dia comel mesti dia buat muka manja2 tu.. sama perangai macam anak buah aku yang sulung time kecik2 dulu.. manja, kuat merajuk dan suka pakai pink!

Then rumah terakhir beraya rumah mak ngah.. time ni dah kenyang sangat tapi sebab kena paksa, so makan jugaklah.. dalam kena paksa makan, banyak jugak yang kitaorang makan.. hahaha.. sebelum balik, bergambar kenangan dengan mak ngah dan pak ngah.. 


Balik dari Johor pukul 6 petang, sampai rumah mak abah pukul 8 malam.. turunkan mak abah then kitaorang terus balik rumah mertua.. nasib baik jalan tak jem sangat, so tak adalah penat tersangkut dalam jem kan..

Balik dari Johor aku & Encik Adiey banyak cerita tentang atok.. kitaorang sebak sebenarnya tengok mak atok dan bapak atok duduk berdua kat kampung tu.. walaupun pakcik aku seminggu sekali mesti balik sebab rumah dekat, tapi tetap sebak.. bila mak abah ajak diaorang ikut balik dan stay dengan mak abah diaorang tak nak.. orang tua, fikirkan rumah sendiri jer.. katanya nanti tak ada orang jaga rumah.. 

Masa salam mak atok aku dah menangis cikit.. sedih bila dia cakap jangan lupakan dia, jangan marah bila dia kadang2 tak ingat nama kitaorang.. sebakkkkk sangattttt.. memang kadang tu dia tersasul2 nama cucu cicit sebab dah makin berusia plus anak cucu cicit dia pun memang ramai.. then bila salam bapak atok, makin aku kuat nangissssss... dengan bapak atok aku mesti kalah, dia tak banyak sangat cakap tapi sekali dia cakap, memang sebak... suruh jaga suami baik2, dengar cakap suami dan jangan pernah lupa dekat dia kat kampung.. dengar suara bapak atok pesan cukup buatkan air mata mengalir laju, lagi2 bila dia peluk kita kuat2.. Ya Allah, serius sebak.. menaip ni pun dah rasa nak menangis..

Semoga Allah memberkati usia mereka yang aku sayang.. aku berdoa agar Allah permudahkan segala urusan dunia dan akhirat mereka yang aku sayang.. hanya kepada Allah aku mampu memohon agar Allah menjaga orang yang aku sayang selalu.. :) 

InsyaAllah ada masa nanti kita update cerita raya seterusnya.. 

Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

2 comments:

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ