Tuesday, August 19, 2014

Kisah Hari Raya Pertama - Syawal 2014

Baru berkesempatan untuk update tentang kisah Hari Raya pertama Syawal tahun 2014.. Syawal 2014 merupakan tahun kelima aku beraya sebagai seorang isteri.. tahun ni turn beraya rumah mertua.. 


Tahun ketiga beraya dirumah mertua pada pagi Syawal.. dah boleh faham adat dan tradisi keluarga ni.. mula2 agak kekok sebab ada beberapa perkara yang berbeza antara rumah sendiri dan rumah mertua tapi lama kelamaan perbezaan tu dah boleh diterima.. lain keluarga, lain ragamnya.. melalui perkahwinan la kita dapat belajar tentang keluarga orang lain kan?


Pagi raya dimulakan dengan bergambar berdua.. sebab kitaorang dah siap awal, so better bergambar berdua sebelum terlupa dan tak sempat.. kitaorang siap awal sebab masing2 siapkan diri sendiri jer.. tak kena siapkan anak sebab belum ada anak, sebab tu cepat jer kami bersiap.. hehehe..


Lepas dah bergambar berdua, susun kerusi untuk sesi bersalaman dan bagi duit raya.. lepas tu terus jer sesi bergambar bersama keluarga mertua.. tahun ni agak meriah jugak sebab dah makin bertambah anak buah Encik Adiey.. masa aku kahwin dulu ada sorang jer.. now dah bertambah nak masuk 9 orang.. :)



Tema kitaorang tahun ni last minute baru nak pilih.. pilih dekat kedai.. sebab sejak couple sampai sekarang baju mesti nak sama warna sampai Encik Adiey dah tak tau nak pilih warna apa since baju melayu dia dah banyak warna.. hehehe.. sebelum pergi kedai pilih warna coklat, sekali sampai sana warna coklat semua tak cun.. so, ambik jer warna navy blue.. 


Lepas bersalaman dan bergambar terus beraya ke rumah sedara mara mertua.. sedara belah ayah mertua dekat-dekat situ jer so senag jer nak gie ziarah diaorang.. gambar memang tak ada sebab aku sibuk makan.. hahaha.. entah la, masa ni bawak jer DSLR, tapi malasnya nak keluarkan.. phone pun dalam handbag jer.. hahaha..

Petang lepas zuhur tu gerak balik rumah sendiri.. tak sabar nak jumpa mak abah.. kali ni balik bawak family mertua sekali.. so memang meriah la kan.. walaupun dah rumah kelima tapi diaorang boleh jer makan rendang mak bertambah2.. 



Sementara diaorang makan, aku ambik kesempatan salam dan bergambar dengan mak abah.. as usual kalau salam mak mesti emo, tapi bila part nak salam abah mesti gelak.. sebab nanti abah akan buat lawak sambil perli apa kesalahan yang kita pernah buat.. kalau tak ada salah pun nanti dia kata, "oooo, ni budak yang mengada banyak sangat tu, cepat mintak maaf".. orang dah ready nak syahdu2 dia buat lawak pulak.. ngada tau abah ni..



Sempat la jugak posing2 sekejap dengan anak buah dan kakak2.. nasib baik keluarga mertua memahami dan boleh tunggu aku bergambar.. bergambar mana yang sempat jer.. bagi duit raya kat anak buah pun dekat luar rumah.. sempoiii lak aih!


Mak dan abah pun sempat la bergambar dengan besan diaorang di petang Syawal tu.. seronok tengok gambar ni.. rasa macam "mahal" sangat gambar ni.. terasa beruntung masih diberikan peluang oleh Allah untuk melihat mereka berempat sehingga ke saat ni.. 



Tak lepas peluang bergambar dengan anak2 dara yang makin cantik ni.. Intan dah makin besar.. tahun ni dah nak ambik SPM.. sekejap masa berlalu.. Alya pulak dah makin bijak.. dah mula becok asyik nak bercakap.. dah pandai pilih baju sendiri nak pakai  setiap hari.. semoga mereka membesar dengan baik dan berjasa kepada keluarga dan agama hendaknya..



Sebelum balik. posing dengan keluarga mertua dekat rumah mak abah.. seronok sangat bila keluarga sendiri dan keluarga mertua dekat2.. dalam sehari, boleh bahagiakan dua belah keluarga serentak.. rezeki yang Allah bagi kan.. jodoh dekat, rezeki daripada Allah.. :)



InsyaAllah, nanti bersambung untuk kisah raya seterusnya.. gambar lepas raya kedua pun tak banyak.. mana yang ada dalam DSLR tu kita update la yer.. :)

Nota Cinta: Syawal kelima sebagai suami isteri dan masih berdua.. Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk kami berdua.. Alhamdulillah..

Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

5 comments:

  1. seronoknye tgk gmbr 2 keluarga skali dlm ry pertama..mmg rezeki...jimat masa pun yea jugak kan...heheh

    DIA sebaik2 perancang...alhamdulillahhh~

    ReplyDelete
  2. sweet nye uols...tahun ni takde gambar bersalam dgn husband.. sebab handbag kiri kana zana oi... tak kasi can mama papanye nak romance2, heee~

    ReplyDelete
  3. besar jugak family za...nampak kemeriahan nyer...mesti riuh rumah bile berkumpul raye ni kan...pic pagi raye pun cantik n clear ajek...

    ReplyDelete
  4. Selamat Hari Raya..
    wah!meriah..besar keluarga akak...

    ReplyDelete
  5. Selamat Hari Raya kak.. hehehe bila lah dapat beraya dengan suami sendiri... ahaks..

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ