Thursday, August 21, 2014

Kisah Hari Raya Ketiga dan Keempat

Petang Hari Raya Ketiga Encik Adiey ajak beray arumah makcik dia dekat Serting Hilir.. dekat jer dengan rumah mak abah.. memang dah call dulu nak datang, so sampai terus makan... hahahahha.. memang dasar tak malu punya anak buah menantu ni tau.. 

Setiap tahun wajib pergi beraya rumah Mak Teh ni.. Encik Adiey ni kiranya anak buah kesayangan Mak Teh sebab masa kecik2 dulu Mak Teh yang jaga dia.. Mak Teh jaga sebab time Encik Adiey belum setahun mak dia dah mengandungkan adik dia yang nombor tiga.. so, since jarak yang dekat so Mak Teh cadang jaga Encik Adiey kat kampung.. duduk sekali dengan arwah nenek dan atok Encik Adiey since time tu Mak Teh tak kahwin lagi.. 


Mak Teh hari tu cerita tentang Encik Adiey pun nangis.. sebab katanya tu anak buah kesayangan dia.. siap cakap, "Zana jaga Angah baik2 tau, ni anak buah kesayangan Mak Teh ni.. Angah ni tak banyak ragam masa kecik, senang nak jaga dia..".. yelah Mak Teh, Zana jaga Angah baik2 yer.. bukan masa kecik jer dia senang dijaga, dah besar ni pun senang nak dijaga.. tak banyak karenah sangat.. Alhamdulillah.. 

Raya keempat dah turn beraya rumah mak abah.. so tengahari balik rumah mak abah.. petang tu bawak mak abah beraya rumah kawan rapat abah.. abg zul dan kak eton ni memang rapat dengan kitaorang.. masa aku belajar kat UiTM dulu, dia selalu ambik aku daripada UiTM time habis semester.. part paling tak boleh lupa, 3 tahun aku ambik Diploma buat keje guna PC besar.. PC tu dari zaman aku Tingkatan 3.. tima baru2 nak bercinta dengan Encik Adiey la kiranya.. hahaha.. then masa nak sambung Ijazah, dia bagi laptop dekat aku.. tapi mak aku tak terima, mak aku bayar duit laptop tu dekat dia.. ye lah, kitaorang sekeluarga selagi mampu tak nak susahkan orang lain.. 


Sampai sekarang ni, aku tak lupa jasa baik abang zul dekat aku.. sebab masa aku belajar banyak kali dia datang sana dengan mak abah, bawak kitaorang makan2.. sampai aku dah kahwin, dia memang suka bawak kitoarang makan2.. sebab tu aku sekeluarga dah anggap macam keluarga sendiri.. 

Petang tu beraya lagi 3 buah rumah kawan mak abah.. kenyang perut aku.. dah la melantak mee bandung rumah abang zul tadi kemain banyak.. hahaha.. beraya lak rumah kawan mak abah yang jawa.. tercengang la aku & Encik Adiey mendengarnya.. hahahaha.. diaorang gelak, kitaorang gelak.. macam faham sangattttttt!



Rumah terakhir pergi sekali dengan kakak aku.. time ni balun kuih popia simpul banyak2 sebab tuan rumah jual popia simpul sedap.. Alya pun kemain la suka ngada2 kejap pangku dengan Pakcu, kejap dengan papa, kejap dengan atok.. kemain budak manja sorang tu tau..  balik rumah masing-masing kekenyangan.. tapi kenyang-kenyang pun malam makan lagi.. jawabnya berat ni makin susah nak turun time raya.. hahahah..

Nanti update kisah petang raya keempat.. operasi pokok rambutan!!! yummy2!!

Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

3 comments:

  1. wahh serting hilir berjiran la kite ye.. saya serting ulu :)

    ReplyDelete
  2. wahh.. serting hilir berjiran la kite ye..saya serting ulu

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ