Monday, May 25, 2015

Bercuti di Krabi - Pemandangan Cantik dan Tom Yam Sedap

Sambung entry pengalaman bercuti di Krabi .. bukan tak nak update, tapi terlalu banyak kekangan yang perlu dihadapi.. so entry percutian ke Krabi pun tak sambung2 sampai sekarang.. tapi sebab ramai yang suruh update pengalaman dan tips percutian ke Krabi jadi kena kuatkan hati untuk update.. so entry kali ni tentang pengalaman hari pertama menjejakkan kaki ke Krabi.. tu pun kena buat 2 atau 3 bahagian la yer sebab kalau 1 entry sumbat semua lambat lak siapnya.. hihihi..



Since flight pukul 7.15 pagi, so kitaorang decide naik ERL dari Putrajaya Sentral untuk ke KLIA2.. ambik train paling awal iaitu pukul 4.52 pagi dan dijadualkan sampai di KLIA2 pada 5.12 pagi.. tiket ERL dari Putrajaya Sentral ke KLIA2 adalah RM6.20 seorang.. parking kereta dekat dalam bangunan parking berbumbung di Putrajaya Sentral dengan kadar sehari RM4 sahaja.. jimat banyak daripada parking dekat KLIA2 atau naik teksi ke sana.. 


Untuk yang tak biasa naik flight dari KLIA2, dinasihatkan pergilah awal yer.. kalau nasib baik dapatlah gate yang dekat.. kalau dapat gate yang nun hujung sekali memang menapak jauh.. so kalau yg bercadang nak ke luar negara tu, dinasihatkan berada di KLIA 2 jam sebelum waktunya.. Alhamdulillah, hari tu flight ikut jadual, x delay.. kali ni agak risau sebab teringat kes MH370 dan MH17.. just berdoa dipermudahkan segala urusan..


Atas flight tak sempat nak tidur walaupun mata mengantuk sangat.. Kena isi Borang Imigresen.. Borang ni nanti akan diperiksa dan diserahkan dekat kaunter Imigresen masa sampai Krabi nanti.. make sure korang isi borang tu betul2 yer.. kalau nak kepastian tanya jer pramugari kat situ.. 

Ada 2 borang yang kena isi.. satu nak bagi masa sampai Krabi.. satu lagi nak serahkan masa nak balik Malaysia nanti.. so make sure isi betul2 sebab 2 borang ni.. sebab ada kes orang depan kitaorang tu salah isi borang tapi diaorang perasan masa dah kat kaunter Imigresen so kena isi balik dan beratur balik.. lambat la kan.. so make sure isi betul2 tau..


Alhamdulillah, kitaorang selamat sampai dekat airport Krabi pukul 7.20 pagi.. Rasanya ramai yang tau kan waktu Krabi sejam lewat daripada waktu Malaysia.. masa turun flight tu memang kitaorang dah cepat2 turun sebab nak kejar waktu.. plan nak sampai dekat hotel 8.30 pagi sebab nak buat aktiviti pagi tu.. 

Dah turun awal pun still kena beratur panjang.. masa tu ada 1 kaunter jer buka.. pasrah walaupun hati gelisah.. dah la janji dengan driver hotel yang ambik pukul 7.30 pagi.. tapi pukul 7.30 pagi tu masih panjang lagi barisan.. so tips kepada sesiapa yang nak Krabi dan naik flight awal pagi sila pilih seat depan2 dan bila boleh turun cepat2 turun sebab awal pagi tak semua kaunter bukak.. kitaorang settle kat kaunter Imigresen pukul 7.55 pagi.. huwaaarghhhhhh...


Turun jer daripada kaunter Imigresen dah nampak driver yang tungu kitaorang..  terpampanglah nama aku.. nasib baik la dia tunggu.. dah la lama kan.. aku pun tanya dia sempat ke sampai hotel sebelum 8.30 pagi, dia kata maybe sempat if jalan tak sesak.. 



Dalam kereta asyik pandang jam jer.. berharap cepatlah sampai.. tapi jalan sangatlah jem.. awal pagi dengan orang nak gie kerja dan sekolah.. sampai2 hotel dah pukul 8.30 pagi.. selesaikan urusan check in then tanya sempat tak nak buat pakej yang macam aku call sebelum ni.. sebab plan aku nak ke Emerald Pool, Hot Spring dan Elephant Treeking hari pertama tu.. tapi tak sompek! kalau nak semua tu kena pergi sebelum 8.30 pagi.. so kitaorang just booked untuk aktiviti petang iaitu Elephant Trekking.. yang ni next entry la yer.. 



Makanya sampai2 check in dan terus jalan2 cuci mata sepanjang jalan Ao Nang tu.. banyak kedai dah bukak.. jalan slow2 dari hotel sampai dekat pantai dalam 10 minit.. bila sampai pantai terus lidah ni tak berhenti memuji2 keindahan alam ciptaan Allah.. cantik.. sangat cantik.. tenang.. sangat tenang.. lama gak lepak tepi pantai.. tengok suasana pagi kat sana..

Balik bilik rest jap.. then pukul 11 pagi kitaorang keluar makan.. lapar.. tanya dekat hotel kedai mana yang Halal dan paling dekat sebab malas naik tuktuk atau jalan jauh.. hotel cadangkan makan dekat Lemon Restaurant.. tak sampai 5 minit jalan kaki daripada hotel dah sampai.. 


Order nasi putih dan tomyam jer.. sorang ambik tomyam seafood, sorang lagi order tomyam ayam.. nak rasa perbezaan tomyam lagi, aku pilih tomyam kung (kuah warna putih) dan encik adiey pilih spicy tomyam (kuah warna merah macam kat Malaysia)..


Rasa? Tomyam Thailand kot.. haruslah sedappppp.. dah la perut masing-masing tengah lapar.. haruslah makan sampai licin.. both order ice lemon tea.. dah la kat kedai masa tu tak ada orang, sebab baru 11 pagi kot.. siapalah nak makan nasi time2 macam tu kan.. hahaha.. 

Lepas makan balik hotel untuk rehat sebab aktivit seterusnya mula pukul 2 petang..  part hotel dan aktiviti petang pada hari pertama kita sambung entry lain yer.. 

Tips :

- sila datang awal ke KLIA2.. sebaiknya 2 jam awal
- isi borang Imigresen dengan betul. jika tak pasti, tanya pramugari yang ada.
- turun awal daripada flight jika dpat flight pagi untuk elak beratur lama di kaunter Imigresen

So, stop sini dulu.. nanti sambung lagi untuk entry berikutnya.. :)
Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

9 comments:

  1. fuhhh..bestnye bercuti..

    http://kucenmaster.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. tomyam tu dah buat keliur nih :p

    ReplyDelete
  3. lom sampai pun krabi tu kak.hrrmmmm

    ReplyDelete
  4. tomyam kat krabi sy pernah try mmg terbaik lahh sedapppp

    ReplyDelete
  5. Bestnya krabi. Teringin nak ke sana jugak.

    ReplyDelete
  6. teringin nak g krabi..dah lama study pasal ni..huhu

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ