Wednesday, December 16, 2009

Dah Kerja Boleh Kahwin??

Lama dh rasanya xupdate blog.. time update blog ni pun, not felling well sgt.. ntah la, mcm2 bnda nak difikirkan.. but, aku untung sbb masih de family, cik adiey & kwn2 yang take care ttg aku.. thanks to all of u..

Sejak kebelakangan ni, dh ramai member2 aku yg dh dpt kerja yg sesuai dgn kelayakan masing2.. kebanyakannya keje private.. aku tumpang happy sbb at least kitaorg x lah menganggur lama sgt..

My best fren ierin dh jd lecturer.. bangga aku beb sbb dulu aku yg beria nak jd lecturer tp xkesampaian.. huhu.. ina lak dh keje dgn JPJ kat s'ban.. ex-classmate mcm june & maher keje OCBC & Bank Islam.. cumie, aliff & mira keje sama jwtn mcm aku.. yg lain2 pun semua dh keje tnpa perlu menunggu lama.. alhamdulillah, rezeki kami..

Masing2 skrg dh mula rasa duit gaji sendiri.. bila dh de keje & duit sendiri, mcm2 dh dirancangkan.. de yg nak beli kereta sndiri, de yg nak shopping stp mggu (aku la tu), de yg nak melancong & de yg plan nak kahwin (aku lg la tu.. hehehe)...

Bulan ni je, dh 3 org member aku akn kahwin.. wah, meriahnya!!! knduri khwin umh acom xtaulah dpt gie ke x, sbb jauh sgt.. kenduri tasha, mmg nak gie sbb dia rapat gak dgn aku.. kenduri bella, insyaAllah aku akn gie gak.. kalau leh nak gie semua sbb nak ambik berkat.. huhuhu..

pic masa Hajar, my coursemate kahwin.. terorr Hajar ni sbb tgh bljr pun leh kahwin & mengandung..


Betul la ramai yg ckp, lps dh kerja blh kumpul duit byk2 then blh kahwin!! tp sebenarnya lbh sesuai utk lelaki kot ayat ni.. sbb lelaki kena byk cr duit utk nak kahwin.. duit hantaran, duit kenduri & duit utk kelengkapan umh lps kahwin nnti.. semestinya lelaki akn lbh pening memikirkan soal duit ni..

Perancangan kewangan yg bijak sgt pntg dlm hal ni.. mmg la semua org nak buat meriah time majlis kahwin masing2.. tp semuanya msti la dlm kemampuan.. xnaklh majlis kahwin gempak tp persiapan umh lps kahwin xde.. kena balance be4 & after kahwin.. perancngan kewangan ni semua bg nak elakkn kes berhutang & pnjaman peribadi..

Semua yg aku citer ni brdasarkn pengalaman & nasihat dari org2 yg dh berkahwin.. aku suka mntk nasihat & pndgn org yg lebih berusia & pengalaman dr aku.. sbb akn buat aku lbh matang & berfikiran terbuka..
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

2 comments:

  1. mesti boley pnye keje...
    tulaa..rezeki msg2 kan..
    blaja pastu mesti r keje..

    ReplyDelete
  2. btl yunk..L lg banyak kne kumpul duit....mcm2 kne bayo..cian L itu...huhuhuhu..

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ