Monday, April 25, 2011

No Plastic!! No Polystyrene!!


Pagi tadi ada jamuan kat office ni.. sambutan hari lahir untuk pegawai & kakitangan yg lahir pada April.. makanan sangat banyakkkkkkkkkk.. rasanya sampai petang ni xhabis.. semua sibuk nak bawak macam2 jenis makanan.. bau makanan di sana sini.. hihihi

Menu utama nasi lemak, mee goreng & laksa.. macam2 kuih ada.. popia, koci, roti jala, pulut panggang.. pencuci mulut pun ada termasuk jelly kelapa.. semuanya sedap2!!! tengahari semua pegawai dan staff xpayah risau nak cari makanan untuk lunch.. maybe petang ni pun boleh bungkus bawak balik..


Eh, dah terlebih cerita pasal makanan pulak.. padahal niat di hati nak citer tentang benda lain.. hihihi..


Just nak share yg bermula next week office aku ni akan mulakan Polisi Hijau.. apa tu Polisi Hijau?

Ha, ni la yg dimaksudkan dengan Polisi Hijau.. idea dari sorang pegawai kat office ni sempena amalan 5S.. lepas ni kalau nak beli makanan kat cafe, kena bawak bekas sendiri.. sape yg guna plastic atau polystyrene akan didenda!! duit denda tu kumpul untuk aktiviti kelab..

Mula2 ramai yg kata agak leceh nak amalkan Polisi Hijau ni.. tapi bila fikir tentang alam sekitar, so rasanya ok jugak idea ni kan.. mula2 jer malu nak bawak bekal sendiri tapi lama2 nanti ok la kot kan.. diaorang kata boleh mintak discount dari cafe sebab kita guna bekas kita sendiri.. walaupun discount 0.20sen, tapi cuba kira penjimatan setahun?? banyak jugak kan??

Walaupun ada yg kata usaha ni xbawak impak yg besar sangat tapi bagi aku kalau kita x mulakan dari sekarang bila lagi kan?? biarlah sikit daripada xde apa2 kan?? dulu masa mula2 nak implement hari Sabtu tanpa plastic bag pun ramai yg bising2.. tapi sekarang ok jer kan.. hope usaha yg sikit ni akan bagi kebaikan yg lebih bermakna..


Reduce, Reuse, Recycle!!

p/s: korang x nak cuba praktikkan polisi ni ke??


www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

28 comments:

  1. byk jugak ek org smbt bday in april...hehehe

    ReplyDelete
  2. Its a good idea klau kite wat 3R ni.. lebih jimat.. tapi klau wat kat ofis BE xtau la dorang agree ke x..Huhu.. Thumbs Up for ur office..

    ReplyDelete
  3. saya ade tag awak....http://qaseh-ziera.blogspot.com/2011/04/siapa-nak-join-bloglist.html

    ReplyDelete
  4. sama-samalha kita menyambutnya.. hihi

    ReplyDelete
  5. Dah ade yg bawak erk kak...ika nampak pg td ramai gk yg bawak bekas sendiri hehe

    ReplyDelete
  6. sedang usaha nak buat mcm ni jugak...

    ReplyDelete
  7. saya sokong bumi ijau..! saya benci penebangan utan,plastik bag dan lain2 yg merosakkan bumi.serius tau,kalau nmpk utan ditebang saya leh beleter sorang2 haha

    ReplyDelete
  8. untuk sendiri boleh le kot dipraktikkan... tapi tuk di office... tak kot... semua lain kepala... tapi tak taula kalau bos yang arahkan...

    ReplyDelete
  9. hermmm..cam best je! nak apply jgak la kat ofis kite!

    ReplyDelete
  10. dah lame gak amalkan bawak tupperware tapau kat cafe... x mo gune polistrene slalu sangat...kalo boleh elakkan, elakkan..gi kedai pun bawak beg sendiri..

    ReplyDelete
  11. tupperware la yg the best...non toxid ...kualiti n jangka hayat yg lama...berbaloi2...kalau rosak ade sparepart...kalau kna caranya..leh dpt free lak sparepart tu...hehehh

    ReplyDelete
  12. sgt jarang sopim skrg..ntah la..sopim pun brg iman jek..

    ReplyDelete
  13. sy sgt sokong polisi ni..dari dulu lagi..tp x pnh joint earth hour..sbb dulu duk sorg2, penakut la sikit nak bergelap 1 jam..hehe

    ReplyDelete
  14. faiz, april fool pun ada.. hihihi..

    ReplyDelete
  15. BE, office zana pun mcm susah but kalau Datuk dah setuju & suruh buat haruslah buat kan..

    ReplyDelete
  16. etiey, jom sama2 kita sambut..

    ReplyDelete
  17. afikah, dah ada yg bawak sbb datuk dah arahkan.. huhuhu..

    ReplyDelete
  18. wahida, jom sama2 kita usahakan demi kebaikan bersama..

    ReplyDelete
  19. mizz sue, zana pun sokong sgt!!

    ReplyDelete
  20. zoey zau yah, environmental friendly la u dear.. bagus.. kalau kita x sayangkan bumi ni siapa lagi nak sayangkan bumi kita kan??

    ReplyDelete
  21. dwaty, kalau bos dah arahkan, suka x suka tetap kena buat.. huhuhu..

    ReplyDelete
  22. zaa, jom sama2 apply.. usaha yg sikit lama2 bawak kebaikan utk semua kan..

    ReplyDelete
  23. mama dhia, wah bagusnya akk.. patut dicontohi.. mesra alam gitu..

    ReplyDelete
  24. intan morsalin, zana ada jugak beli brand tupperware tu.. cuma lum banyak koleksi la.. beli yg mana perlu je dulu.. hihihi

    ReplyDelete
  25. zaza, ada anak mestilah lebihkan anak kan..

    ReplyDelete
  26. izyansyazwani, zana pernah join earth hour tu 2 kali.. tahun ni jer x dapat join sbb ada tetamu yg ramai kat rumah waktu tu.. hihihi

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ