Tuesday, January 22, 2013

Majlis Kahwin - Antara Adat dan Budaya

Sabtu lepas, aku & Encik Adiey attend wedding dekat Sungkai, Perak.. wedding officemate Encik Adiey.. gerak awal pagi seba pergi konvoi.. tau jerlah kalau konvoi x boleh nak bawak laju sangat kan.. takut ada yang terlepas pulak..

Gerak dari Putrajaya pukul 10 pagi.. sampai sana pukul 12 lebih.. tu pun ada berhenti kat beberapa R&R sebab nak tunggu member.. sampai kat khemah makan aku macam ada sedikit rasa janggal.. 

Mula2 tak tau nak ke arah mana sebab tak ada penyambut tetamu perempuan.. penyambut tetamu lelaki ada.. so yang lelaki ni semua meluru terus kat khemah.. yang perempuan dah macam blur2 cikit.. hehehe.. 

Tengok bawah khemah macam ada khemah khas untuk lelaki & perempuan.. tapi khemah perempuan dah penuh.. so nak tunggu ke or duduk jer kat khemah lelaki bertemankan suami/tunang/bf masing2?? konpius!!

But once yg lelaki bagi green light untuk perempuan duduk makan bawah khemah yg sama, so kitaorang rileks jer makan kat khemah yg semuanya ada tetamu lelaki.. tapi masa tu kiri kanan tetamu pandang pelik jer.. hahahaha..

Masa nak balik, x jumpa pulak tuan rumah perempuannya.. kat bahagian penyambut tetamu masih lagi hanya ada penyambut tetamu lelaki.. ah, sudahhhhh.. x kan nak balik macam tu jer kan?? nampak macam kurang sopan jer.. huhuhu..

Tapi dah puas jenguk sana sini x ada wakil perempuan pun so kitaorang pun terus jer balik.. tapi ada gak la rasa macam, "eh, ko pergi makan kenduri tapi tak jumpa tuan rumah??? x sopan langsung!!"

So, kalau ada yang bakal pengantin baca entry ni, nanti masa majlis kenduri kahwin kena make sure ada penyambut tetamu lelaki & perempuan yer.. kena pastikan jugak parents korang berada berhampiran dengan laluan tetamu masuk/keluar.. senang tetamu nak jumpa tuan rumah!

Anyway, lain tempat lain adatnya kan? tapi seronok gak la dapat makan kenduri kat situ.. 


Pergi kenduri x tido dalam kereta sebab kononnya nanti habis shawl berselirat kat muka.. tapi masa balik, baru gerak cikit tak sampai 15minit aku dah bantai tido.. hahahah.. nasib la Encik Adiey!

Ada sesiapa nak share pengalaman yg best/pelik/unik masa pergi kenduri kahwin? 

Salam sayang untuk semua!!

With love,
~aDieyZa~
Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

7 comments:

  1. makin hari makin comel zana nie

    ReplyDelete
  2. mase nieyl tuh...pas je makan beradab..amek gmmbr ngan family...sambill tuh la selang seli turun g jumpe tetamu yg dtg...lepas tuh sambung lagi amek gmbr...cmtu la ulang alik smpai kol4..hahaha~

    ReplyDelete
  3. hurmmm...kenapa asing2 lelaki ngan perempuan..kalau ade anak mcm mana tuh..hurmmm..pelik gak la baru first time dgr..lain tmpt lain cara kan...;)

    ReplyDelete
  4. nasib la husband zana dapat wife yang x leh jd co-pilot , hehehhe...masuk je kete, lena...

    ReplyDelete
  5. knp ye khemah utk pmpn n laki2 asing?mgkin lain tpt lain carenye kot

    ReplyDelete
  6. masa ameh dulu pun kami asingkn muslimat and muslimin tapi dekat tmpt buffet makanan je...tempat duduk pandai2 la kan, kalo yg berkapel² x segan silu duduk la sekali..hehehehe...

    ReplyDelete
  7. Lain orang lain caranya ye dak zana?

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ