Tuesday, May 14, 2013

Keburukan dan Kebaikan Minum Ais

Dengan cuaca yang agak panas sekarang ni, hari2 rasa nak minum ais.. dah lama sebenarnya aku cuba kawal daripada minum ais ni.. seminggu limit 2kali jer.. tapi minggu lepas nampaknya dah banyak kali pulak minum ais.. not good.. not good.. not good.. sebenarnya ada banyak keburukan dan kebaikan minum ais ni.. apapun, kena ambik dengan kadar yang berpatutan la kan.. jangan kunyah ais tu setiap jam pulak.. hehehe..



Dulu memang "hantu ais" aku ni.. tengok perut pun boleh tau.. hihihih.. ye lah, orang kata minum ais ni tak elok.. boleh buat perut buncit la, tak baik utk kesihatan, menyebabkan masalah penghadaman & macam2 lagi la..

Tapi, ada jugak yang kata minuman ber"ais" ni elok.. ha, macam mana tu? ada baik & buruknya pulak kan.. jom kita tengok keburukan & kebaikan tu.. 
  • Keburukan Minum Ais Untuk Manusia :
    • Kepada yang gemar minum minuman berais,fakta ini mungkin menyedarkan anda. Air sejuk berais akan membekukan bahan berminyak yang baru saja anda ambil semasa makan.Ianya akan melemahkan penghadaman.
    • Apabila minyak ini bertindakbalas dengan asid,ianya menghentikan dan menyebabkan penyerapan minyak oleh usus berlaku lebih ceapt berbanding dengan makanan pejal yg lain.
    • Ianya akan memenuhi usus kita dan lambat laun boleh menyebabkan kegemukan dan punca kepada kanser.Lebih elok jika anda minum air kosong atau air suam selepas makan.


    Kebaikan Minum Ais Untuk Manusia :
    • Air sejuk yang hening dapat menolong pesakit insomnia yang sukar tidur agar dapat kembali tidur seperti biasa.
    • Orang yang tidur dalam udara yang sejuk dan berselimut untuk memanaskan tubuhnya adalah kombinasi yang baik untuk menjaga kesihatan secara menyeluruh dalam jangka masa pendek apatah lagi jangka panjang.
    • Udara panas lebih memudahkan penyebaran penyakit berjangkit kerana bakteria lebih agresif dan cepat membiak dalam cuaca begini.
    • Ais atau air sejuk dapat mengembalikan memori atau sifat pelupa yang keterlaluan 

Sebenarnya, boleh jer nak minum minuman ber"ais" ni.. tapi, jangan la kerap sangat kot.. maybe sesekali tu oklah kan.. tengok keadaan jugak.. kalau dengan cuaca yang agak panas sekarang ni, kalau boleh nak minum ais jer.. sedap!!

Nota cinta: korang suka minum minuman ber"ais" jugak ke???

Salam sayang untuk semua!!

With love,
~ aDieyZa ~


Photobucket
www.tips-fb.com
Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

24 comments:

  1. uhukss...cuaca panas skrg ni yg menyebabkan ais ini sgt sedappppp :D

    ReplyDelete
  2. anis jarang2 minum ais coz senang berkahak...huhu...tapi tengok milo tabur tu terliuq cheq eh....ngeee

    ReplyDelete
  3. Yani dah lama tak sentuh ais, sejak amalkan Herbalife...kalau ada pun, masukkan air sejuk dari peti ais ke dalam shake Herbalife. Ais ketul tu mmg tak sentuh langsung dan tak rindu langsung nak kunyah ais.

    ReplyDelete
  4. Yani dah lama tak sentuh ais, sejak amalkan Herbalife...kalau ada pun, masukkan air sejuk dari peti ais ke dalam shake Herbalife. Ais ketul tu mmg tak sentuh langsung dan tak rindu langsung nak kunyah ais.

    ReplyDelete
  5. nieyl pun kebiasaan nyer weekend je minum ais...if ari bekerja x minum pun...sbb bawak air tapis botol besar...target nyer abiskan dlm mase sehari...hihihi~

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum zana. thanks for sharing. sheila pun kadang2 je minum air sejuk. hehehhee

    ReplyDelete
  7. kalau mila, mila xboleh minuman yang dicampur susu nanti tetiba pening nape ntah, tapi kalau ais tu memg suka giler pagi-pagi pun ais hahahaha...sangat tak elok kan ?

    ReplyDelete
  8. iyalah cuaca panas sgt sejak akhir² ni .. mesti nak ais huhuhuhu ....

    ReplyDelete
  9. tak boleh la tak minum ais...pepagi mesti tapau milo ais kat mamak..

    ReplyDelete
  10. dok cuba mengurangkannya....slow sloww

    ReplyDelete
  11. hurmmmm tp yg sejuk tuh la yg sedapppppp..soohing je bile lalu tekak nie..canner tuh..ahahaha

    ReplyDelete
  12. saya suka jugak tapi tak selalu tapi sekarang ni dah setiap hari pulak nak minum berais ni...panas sangat cuaca

    ReplyDelete
  13. tak tahan dugaan waktu2 panas sebegini...

    ReplyDelete
  14. memang sadap minum ais.. tapi mengidap dikemudian hati..
    thanks for sharing ;)

    ReplyDelete
  15. anak2 suka sangat order milo tabur ni...
    sekali dapat minum lega rasanya...
    memang mengancam betul milo ais ni...

    ReplyDelete
  16. ai preggy ni lg la kena avoid
    but mmg weather hangat ais la yg d carik khen

    ReplyDelete
  17. time cuaca panas memang sedap kalau minum ais.. huhu

    ReplyDelete
  18. nasib baik ada jugak kebaikan ais untuk menyedapkan hati kan.hehe

    ReplyDelete
  19. Salam zana.Apa kabar?Lama k.atie tak singgah kat sini.Sht?Dlm cuaca panas cam skrg mmg cari air berais jer....nyamannya tekak klu dapatkn..hihihi

    ReplyDelete
  20. Suka2 minum ais! Sebab sejuk dan sedapppp...kat luar pun panas.

    ReplyDelete
  21. aduhhh..bila cakap pasal lemak2 ni rase xmo mnum ais..tapi sehari x dpt minum ais rase x complete..huuuuu... tapi ais dgn air sejuk tu same jelah kan..huhuh

    ReplyDelete
  22. sedapnye tgk milo dinosour ni....eee....zana ni...saja je buat org terliur...

    ReplyDelete
  23. panas skrg ni.. break1st pun ida bantai ais jugak. xtahannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn ;p...

    ReplyDelete
  24. teh ais memang sedap, milo ais, confirm terlena punya

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ