Monday, January 11, 2010

Tips Mudah Mencuci Rumah dan Bilik Mandi

Penat rupanya jd cleaner ni.. berpeluh2 aku dibuatnya.. kalau kita nak jd cleaner ni, kita mesti tau barang2 utk mencuci plus jenis2 sabun pencuci yg sesuai.. jgn la guna sabun basuh baju utk cuci lantai rumah kita lak ye.. takut nnti ada yg jatuh terduduk lak sbb tergelincir.. so kali ni jom kita baca beberapa tips mudah mencuci rumah dan bilik mandi :)




Apa kena mengena cleaner ni dgn aku?? sebenarnya aku nak story yg weekend hr tu aku & cik adiey gie cuci rumah baru, LoVeLyHoMe.. aku & cik adiey cuci LoVeLyHoMe tu bersama2.. mmg penat ooo.. sakit seluruh badan aku ni..

Even rumah baru, tp byk gak kena cuci sbb org yg pasang elektrik & paip air tu pakai kasut time buat kerja tu.. adoiiii.. macam2 jenis pencuci cik adiey beli.. meh kita share info skit..

Cuci toilet mmg x blh tahan.. lg2 nak bagi bowl toilet tu berkilat2.. better guna Harpic Power Plus.. mmg hebat hasilnya!!



Lap tingkap pun lenguh tangan.. nak kena make sure bila lap tingkap tu guna pencuci khas utk tingkap sahaja.. tak boleh la guna pencuci yg utk cuci lantai or toilet.. so better guna Kiwi Kleen Glass Cleaner.. hasilnya mmg superb!!



Mop lantai pun sakit pinggang tau.. mula2 kena mop guna sabun pencuci lantai.. then nak lg berkilat & wangi, kena mop lg sekali dgn pewangi pencuci lantai.. so better beli Ajax.. hasilnya lantai lbh bersih, berkilat & harum semerbak!!



So kalau nak membasuh atau mencuci barangan rumah kenalah tau fungsi sesuatu barangan tu dulu..pastikan jugak kita gunakan sarung tangan kalau mencuci bahagian yang kotor yer.. lagi2 bila mencuci tandas tu.. 

Selamat mengemas semua :)

Photobucket

5 comments:

  1. Ala zana..nk tgk uma bawu..beshnye ade uma sendirik..hehhee..

    ReplyDelete
  2. marry, nnti i capture gmbr lps dh masuk brg ye..

    ReplyDelete
  3. N, meh tlg zana mengemas.. huhu

    furniture beli yg biasa2 jer yunk.. nak gempak mcm deko eric xmampu lah.. hehehe

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Selamat Datang 2016

Assalamualaikum.. Selamat datang 2016.. Semoga tahun 2016 ni akan membawa lebih banyak berita gembira buat kita semua.. 5 bulan menyep...