Wednesday, May 4, 2011

Gigi Bongsu Tumbuh


Dah 4 hari menderita sakit gigi.. sangat x selesa tapi cuba berlagak biasa.. apakah??

Sabtu hari tu aku start rasa sakit gigi.. puas fikir gigi mana yg buatkan aku rasa sakit.. yg pasti gigi kat bahagian belakang, berdenyut2 jer rasanya.. sekali tengok kat cermin, gusi tengah membengkak.. rupanya gigi geraham yg bahagian belakang nak tumbuh.. kebanyakkan kita panggil gigi tu gigi bongsu.. memang gigi ni adalah gigi yg last tumbuh..


Bila search tadi, dapat tau yg gigi bongsu ni memang akan tumbuh lingkungan umur kita 17 tahun hingga 35 tahun.. tapi ada jugak kes yg gigi bongsu tu x tumbuh2.. huhuhu


Kebanyakan kes yg aku baca memang bila gigi bongsu ni nak tumbuh, sakitnya agak lebih cikit.. sakit tu lebih cikit dari sakit nak tumbuh gigi yg lain sebab ruang untuk gigi tu tumbuh agak terbatas.. siap ada kes yg kena operation.. adoi!!!!!!!!! xmo la sampai operation, takut!!!


P/S: siapa ada pengalaman tentang gigi bongsu ni??


42 comments:

  1. su dulu samapi demam..sebab xde space gigi tu nk tumbuh

    ReplyDelete
  2. ada ofismate skang tengah nak buat operation buang gigi bongsu tu, sakit katanya, huhu

    ReplyDelete
  3. sakit ek? tak pernah lagi ni..

    ReplyDelete
  4. jemput join http://suhaidasupalio.blogspot.com/2011/05/susuegooddays-1st-contest.html

    ReplyDelete
  5. zana, zaza pun ngah menderita sakit tumbuh gigi bongsu nie..huhu..ble nak mkn sakit..uishh dugaan tol la..huhu

    ReplyDelete
  6. Dua gigi bongsu BE dah kene cabut sbb BE guna braces tp cabut belah kanan atas bwh je.. Yang belah kiri BE x cabut sbb dh fobia.. BE x dtg pun nxt apponitment tu..HAHA.. tp mmg sakit sgt bila kene cabut walaupun ia gigi bongsu tp gigi geraham last tu paling besar.. Sampai terasa kat rahang kite bila doc tu cabut.. Sowi klau kata2 BE ni menakutkan aDieyZa.. Bykkan minum air suam atau leh letak ais kt area rahang kurang skit sakitnye tu..

    ReplyDelete
  7. akak...gigi tu mintak jumpa doktor kowt!! agaknye laa :D

    ReplyDelete
  8. sayaaaa..sayaaaaaaaaaa..zana nk tau..ari tu sy setaun lbey tahan..tkt pnye psl nk cabut..mmg kte kne wat minor surgery pun klu nk cbut wisdom tooth nie..xbley nk watpe..so..ari tu operate sbb da xtahan sgt..smpai 3 ari xbley tdo..kne bius smpai 20x..operate 2 jam lbey..tp skang..ok..mula2 mmg tkt..tp da wat tu..rileks je..hahaha..~

    ReplyDelete
  9. saya nak cabut gg bungsu tu... tak selesa... tp sampai skrg tak p lagi... tetiba takut nak jumpa doktor...

    ReplyDelete
  10. hehehhehe memanglah sakit. ada yang sampai demam kan

    ReplyDelete
  11. aik..baru tumbuh???
    tp mmg seksa kalo gigi bongsu nak tumbuh..sampai bengkak2 gusi..

    ReplyDelete
  12. mcm baby lak yu ni. tumbuh gigi lagi... hehehe... cumel tau

    ReplyDelete
  13. ila xtumbuh2 lagi...

    tapi tengok kawan mmg merana sakitnya...

    ReplyDelete
  14. zana, beberapa tahun dulu dd kene belah gusi untuk kasi buang gigi susu dd yang tumbuh menyenget. heheee sakit gak selepas bius abes..

    tp sakit hari tu je laaa, seminggu kene kawal makan sbb benang jahitan gusi tu ada lg hok2

    ReplyDelete
  15. eh, ada lagi ke gigi yang akan tumbuh ? aduh ! miza ada buasa rasa kak. sakit sangat. rasa nak maah semua orang. hihi :D

    ReplyDelete
  16. me pon baru nak tumbuh jugak gg susu...sakitttttnye..huu T_T

    ReplyDelete
  17. seram gak nak jumpa doktor nii..gigi bongsu ni mmg kena cabut sebab tumbuh senget...huhu...

    aduiiii....sabo jelaaa...

    ReplyDelete
  18. alahai sakitnya tak dpt bygkan huhu...

    ReplyDelete
  19. nita dh rasa baru je pas kena..ya allah mmg sakit sgt2..xmkn apa pun susah...menderita..dh la mengandung p klinik doc pun xberani sgt nk bg ubat..sakit..xnk dh rasa sakit cmne

    ReplyDelete
  20. mizz sue, zana pun demam.. kejap demam kejap ok..

    ReplyDelete
  21. axie, sakit dear.. rasa sakit seluruh badan..

    ReplyDelete
  22. zaza, mmg dugaan yg hebat kan.. sakit tapi kena tahan jer la.. hope cepat elok..

    ReplyDelete
  23. BE, rasa nak gugur jantung ni bila baca komen BE.. takut!!

    ReplyDelete
  24. hunny B, seram jer baca komen u dear.. takut!!

    ReplyDelete
  25. dwaty, kalau dgr jer doktor gigi mmg takut kan..

    ReplyDelete
  26. etiey, zana dah demam pun kak.. x tahan sakit!!

    ReplyDelete
  27. mama dhia, baru tumbuh kak.. sakit lak tu.. x selesa!!

    ReplyDelete
  28. NM02, semua kata zana mcm baby.. adoi, tetiba nak merengek lah.. hahahah

    ReplyDelete
  29. honeybunny, mmg merana dear.. sampai demam2..

    ReplyDelete
  30. dd, takut la baca komen dd.. xmo la operate.. takut!!!

    ReplyDelete
  31. miza, ada dear.. gigi yg hujung sekali..

    ReplyDelete
  32. miey anna, sakit kan dear..

    ReplyDelete
  33. qaseh ila, cian doktor gigi sbb semua x nak jumpa dia kan.. hihihi..

    ReplyDelete
  34. zoey zau yah, mmg sakit sampai demam dear..

    ReplyDelete
  35. anita, zana yg makan ubt ni pun still sakit inikan pulak u yg x boleh makan ubat.. adoi, ciannya..

    ReplyDelete
  36. sy,bru je 2-3 ari lpas,,mmg trasa sakitnye

    ReplyDelete
  37. Saya bru smlm kne.aduhhh sakitt.terasa berdenyut2.smpi x leh tdo mlm

    ReplyDelete
  38. Sekarang aku tgh sakit giler graham bongsu kanan bawah.. kepala mcm nk pecah!! lagi 2 hari nak raya ni..

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Selamat Datang 2016

Assalamualaikum.. Selamat datang 2016.. Semoga tahun 2016 ni akan membawa lebih banyak berita gembira buat kita semua.. 5 bulan menyep...