Monday, May 9, 2011

Yong Tau Foo Buatan Zana


Lama dah x buat entry makan2.. maybe sebab kebelakangan ni aku & encik suami x berapa sihat so selera makan adalah ke laut.. bila selera dah ok, so mood nak masuk dapur tu agak lebih cikit la kan..

Minggu lepas aku cuba buat yong tau foo sendiri.. tapi xdelah 100% resepi aku.. hahahaha.. macamne tu??


Kisahnya, aku just beli bahan untuk buat yong tau foo.. balik rumah tinggal rebus & masak jer.. konon rajin nak buat sendiri & x nak beli yong tau foo kat kedai la kan.. beli segala macam bahan untuk yong tau foo.. encik suami kata aku beli bahan macam nak makan ramai jer, padahal makan berdua jer.. hihihi

Then beli 2 jenis sos untuk makan dengan yong tau foo.. senang betul zaman sekarang ni kan, sos untuk kuah yong tau foo pun ada jual..

Balik keje terus rebus bahan tu.. rebus agak lama jugak sebab nak pastikan semua bahan tu masak.. lepas tu masak 2 campuran sos tadi.. masa ni bau yong tau foo memenuhi ruang dapur.. terus rasa lapar.. hihihihi..



First time buat sendiri mestilah ada kekurangannya kan.. kuah tu agak pedas cikit.. kali kedua aku masak dah ok sebab aku dah lebihkan sos yong tau foo yg manis tu.. lepas ni kalau teringin nak makan yong tau foo boleh la buat sendiri jer kan..

P/S: sbb ada yg tanya beli sos ni kat mana, meh aku bagitau.. aku beli sos ni kat pasar yang jual bahan basah kat Presint 8 yer.. senang nak cari sebab kedai yg jual sos ni paling depan & tengah sekali..


www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

26 comments:

  1. akak!!!!!saye tak makan lagi nie!!
    eeee
    tak leh jadi nie..
    byebye,,
    nak g bukak periuk jap makan..
    heee

    ReplyDelete
  2. Rajen..klau zaza..kim slm..hehe

    ReplyDelete
  3. suke gak makan yong tau fu ni..

    kat pasar presint 8 rasenyer ade jual peket2 gini..
    zana beli kat ner??

    ReplyDelete
  4. eerrr errr bagi alamat rumah boleh?? akekekeke

    ReplyDelete
  5. kenapa saya tak pernah jumpe pun yong tau foo ni kt kedai ekkk..
    adoiiiii..sadissss sungguh..

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum..

    salam ziarah dan folo blog ini..

    kenal blog ini dr blog faiz farish..semoga tuan belog ceria2 selalu ya :-)

    ReplyDelete
  7. isk,isk,isk...td kenyang...ni lapo blk...huwaaaa....len kali tlng kurier kt tingkat 4 ek...hahaha...

    ReplyDelete
  8. kat ner ade jual sos yong tau fu tu zana?..parents akak suka yong tau fu...kalau wat sdiri lebih berbaloi n bleh mkn sepuas ati kan...hope zana bleh bgtau zana bli sos tu kat ner ek..tqvm

    ReplyDelete
  9. ala, rajinya dia... ooo... ada jual ek sos mcm tu. senang la camtu, campak2 utk rebus, sos pun senang je nak buat, dah siap... kalu kat pasar malam mesti cecah 10 hengget kan.

    ReplyDelete
  10. sedap tak sos tu...tak tau plak ada sos yg dah siap mcm tu...senang je kan skang ni?

    ReplyDelete
  11. salam kak .

    wah , yong tau fu ni fav qlah ni .
    hehe .

    p/s: nanti kalau jumpa , bolehla akak masakkan untuk qlah kan ? hehe ;)
    p/s: moga akak sentiasa bahagia ;)

    ReplyDelete
  12. sedapppnya yong tau foo...

    ila suka sesangat yong tau foo....uwawawwa..

    kalau kt umah abah selalu beli...nyum3..

    ReplyDelete
  13. aqmal, makan jgn lupa baca doa..

    ReplyDelete
  14. zaza, sesekali jer terover rajin.. hihihihi..

    ReplyDelete
  15. mama dhia, zana beli kat pasar presint 8..

    ReplyDelete
  16. mappiau, nak alamat kg ke putrajaya?? hahhahahahaha..

    ReplyDelete
  17. dakcik, meh datang rumah zana.. hihihi

    ReplyDelete
  18. as leenda, ada dear.. cuba cari, mesti ada..

    ReplyDelete
  19. cik marry, rasanya pun sedap.. huhuhu

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ