Monday, August 13, 2012

Cerita Adieyza Sepanjang Puasa dan Persiapan Raya



Cerita sepanjang puasa:

- setakat ni baru 3 kali makan luar.. tu pun sebab encik adiey nak belanja.. baru 3 kali beli makanan kat bazar.. beli pun sekadar kuih2 & makanan selain nasi, sebab encik adiey beria2 x nak makan nasi, katanya berat dia naik bulan puasa ni.. selebihnya masak sendiri kat rumah.. pencapaian yang lebih baik berbanding tahun lepas..

- x pernah lagi miss sahur.. hari2 bangun pukul 4 pagi masak untuk bersahur.. sambil masak sambil kemas2 rumah sebab tu jer masa yang ada untuk kemas rumah.. ada sekali jer x masak sebab malam tu sakit perut teruk.. masa nak bangun masak tu encik adiey suruh sambung tido then dia yang tolong prepare untuk sahur.. 



Cerita persiapan raya:

- setakat ni, semuanya dah siap..  tahun ni memang persiapan kena buat lebih cikit sebab ada majlis kenduri kahwin adik ipar raya ke-6 nanti.. baju, tudung & seluar memang beli lebih cikit, budget duit raya pun naikkan cikit, budget kuih raya pun naikkan jugak.. 

- untuk rumah jer x banyak bertukar.. maybe sebab semuanya masih elok lagi.. tahun depan rasanya banyak yang kena tukar.. sediakan sajer lah duitnya.. huhuhu..

- Ahad adalah hari mengemas rumah.. basuh bunga, bersihkan peti ais, kemas stor, cuci kipas, servis aircond, kemas dapur, menyapu & mop seluruh rumah... penat?? x penat pun sebab encik adiey buat separuh daripada kerja2 tu.. hihihi.. 



Cerita balik kampung dan cuti raya:

- balik kampung hari Jumaat lepas habis keje.. kampung dokek yo, Noghori Sombilan tu ha.. tapi dekat pun mesti akan tempuh jem jugak.. selalunya sejam setengah dah sampai, ni nak raya selalunya dekat 3 jam baru sampai.. jadinya sediakan kurma dan air dalam kereta, takut terbuka kat dalam kereta lak..

- cuti raya sampai 27 Ogos (Isnin).. kena ambik cuti lama sebab majlis kenduri adik ipar habis hari Ahad.. jadinya macam x seronok pulak nak terus balik kan.. so stay sehari untuk tolong mengemas apa yang patut..

So korang pulak macam mana? mood raya sudah datang? keje kat office pun hati melayang.. hihihi

Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

12 comments:

  1. bestnya nak balik kmpung, yg kitorg nie nak balik KL sob..sob...sunyi sepila kat bandar tue

    ReplyDelete
  2. wah!balik kg ari jumaat mesti jem kan...:) selamat bercuti :)

    ReplyDelete
  3. Wah sonoknya dia raya.. Ros posa tahun ni alhamdulillah ok wlaupun ttgal sahur.. Eekek... Byk masak jugak dr tahun lepas.. Moga raya n ibadah puasa kita dirahmati allah :)

    ReplyDelete
  4. nana pulak memang terabai rumah tahun ni..tak larat nak mengemas..balik dari raya la nampaknya mengemas..tu pun rasanya en.hubby je yang buat...hehe

    ReplyDelete
  5. bestnyeeee...ade jugak buka kat luar ngan husband..falsya xberkesempatan pun nak buka skali berdua..hehehe..

    ReplyDelete
  6. bagusnya....tak pernah miss sahur lagi..
    aku pulak ada la dlm 5x terlepas sahur...huhu...

    ReplyDelete
  7. kak nnt raya jgn lupe singgah rumah fadh tau..no. hp sumer ade kan..harus tau tau ;)

    ReplyDelete
  8. bestnya blk kmpg tempuh jem pun takpe sbb br dpt feel raya kan.. lia kmpg dekat aja jerit pun dgr.. kekeke :)

    ReplyDelete
  9. Tahun ni plak dapat balik raya pertama dekat kampung di Tanah Merah, Kelantan. Mula-mula ingat raya dekat Johor lagi tahun ni tapi alhamudlilah parents dapat cuti, jadi boleh la beraya kat kampung.

    ReplyDelete
  10. dah takde mood nak kerja...harap2 ari jumaat ni dapatlah half day mcam tahun2 sebelumnye kan...Selamat Hari Raya to zana

    ReplyDelete
  11. Hati ida dah ada kat kg melaka.. Tapi tahun ni raya jengka dulu.. ha.. acena tu johan? HAHHAHAHa

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ