Thursday, August 2, 2012

Jadual Kerja Isteri Semasa Ramadhan

Makin dekat nak raya, makin banyak la pulak kerja yang masuk.. banyak jugak yang dateline sebelum raya.. dengan meeting pagi petangnya.. so, minggu ni memang agak sibuk.. balik rumah terus sediakan juadah berbuka.. setakat ni, baru 2 kali x memasak.. tu pun sebab encik adiey beria nak belanja makan kat luar.. katanya kesian kat isteri dia kena masak setiap pagi & petang.. 

Walaupun untuk sahur, memang aku akan masak nasi & lauk baru.. setakat ni, baru 2 hari jer panaskan lauk berbuka untuk makan sahur, tu pun sebab masak lebih untuk habiskan bahan basah.. 

Selalunya memang masak untuk berbuka ngam2 jer untuk berbuka.. so, sahur akan masak lagi.. tapi, masak yang simple2 jer la, setakat 1 lauk & kena berkuah.. ni untuk elak dari rasa jemu makan menu yang sama waktu berbuka & bersahur. hihihi.. tapi memang bercinta gak la nak bangun masak untuk sahur tu..

Since office dengan rumah x jauh & x perlu redah traffic jam, so setiap hari pukul 4.50 dah boleh sampai rumah.. memang banyak masa sebelum berbuka tu.. sampai rumah mandi, solat then sempat berehat2 depan tv.. pukul 6 petang baru masuk dapur untuk sediakan bahan masak.. pukul 6.30 masak nasi & baru start memasak.. lambat gak kan.. sebabnya, aku nak make sure lauk semua masih panas masa nak makan.. tapi kalau masak yang remeh2 macam masak lemak, kari atau tom yam, awal la aku masak.. kalau setakat masak kicap, sambal atau goreng2 biasa memang pukul 6.30 baru start masak.. 

Sahur lak, pukul 4 pagi bangun.. settle masak terus clearkan dapur & kemas rumah.. dah settle semua, pukul 5 baru kejut encik adiey untuk makan.. lepas sahur, terus bersiap untuk  gie keje.. 

Semalam pukul 6.50 dah selesai memasak.. *bekas hijau tu bukan isi kuih raya, tapi isi kurma & manisan.. 

So, tu la jadual aku untuk puasa ni.. biasa2 jer.. maybe sebab dah masuk tahun ke 3 berpuasa sebagai isteri, so makin lama makin pandai uruskan jadual kat rumah.. belajar daripada pengalaman.. kalau masa tahun pertama kahwin, memang kelam kabut cikit nak atur jadual kat rumah masa berpuasa.. sekarang ni, dah makin teratur & x buat kerja rumah macam lipas kudung lagi.. hihihi

So, meh kongsi jadual korang pulak.. masak sendiri atau bazar ramadhan? 


www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

16 comments:

  1. anum plak sahur dan berbuka memang hari2 masak
    hehe

    ReplyDelete
  2. sama la macam anum...masak hari2 dan belum pernah ke bazar ramadhan setakat 13 hari berpuasa ni....

    ReplyDelete
  3. waa awalnyee zana bangun kul 4 pagi. x ngantuk ke ;p

    ReplyDelete
  4. selalu lauk berbuka panaskan lauk jer bila bersahur... rajin zana ek.. pastu sue plak tinggal ng mak n bapa hu3.. so balik mak dh siap msk.. tapi kalu menu sue mak akan suruh sue yg masak.. mcm sayur ke sue masak pon start kul 6.30 hu3... kalu bab bazar rasanye baru 2 kali kot beli lauk bazaar.. yg lain masak

    ReplyDelete
  5. nory boleh kata hari2 berbuka umah mak, spnjang 13 hari kite bpuasa ni,rasenya baru 2 kali nory masak...hehehe...byk ngelat je lbih..hehhehe

    ReplyDelete
  6. bestnya kalau dapat jd zana..nana tak larat!! hehe

    ReplyDelete
  7. Aaaa...masak ke sahur?? akak tgh tabik spring kat Zana ni. Akak tak buleh bukak mata Zana nak bangun pagi ni.. tatau la naper.

    Tapi, berbuka mmg akak usaha masak gak walo smpai lambat. Dlm kul 6 camtu la smpai. Takat ni, ada sekali kut akak tak smpat smpai kul 6. Jadi, terpaksa beli, tp mmg stress la kalo kena beli sbb tatau nak beli apa. bila dah tau, hangin lagi sbb mahal nya. Terpikir kalo kita beli, siap dpt melambak. Ni nak beli sambal udang RM3 pun menggigil tangan. Heh!

    Masak la kalo ada kesempatan. Byk hikmahnya.. utk kita suami isteri :)

    ReplyDelete
  8. ya Allah kak, gigih akk bangun pepagi tuk masak..fadh nnt da kawen tatau la cm ne rupe..hikhik..silap2, laki yg kejutkan bangun sahur..hahaha

    ReplyDelete
  9. Bile dh duduk u,ah sendri baru leh merasa wat mcm tuh ngan hubby..heheh

    ReplyDelete
  10. Lebih kurang je jadual kita Zana. Yan membeza pun, I nak balik rumah tu take time juga lah nak sampai. tp 6-6.30 dah start masak dah.

    =)

    ReplyDelete
  11. kerja umah tak pernah free...bln posa kurang tido dibuatnya sbb bangun awal...
    mcm akak hubby tak suka makan luar...penat sikit badan hi..hi

    ReplyDelete
  12. Kak Mirror pun masak hari2, hari minggu je "cuti"..
    Sahur pun mcm tu.. tp kalau letih sgt, makanan dlm tin pun byk hubby supply sejak bln2 posa ni utk sahur. :D

    ReplyDelete
  13. zana punya cara sama mcm sy, mesti nak lauk pauk dlm keadaan panas bila nk makan nti. Sbb tue xkisah kalo sahur pun kena masak ag sekali, baru berselera..xde yg perangat2..

    ReplyDelete
  14. Ida? Hmm... ada beberapa hari tak masak, pergi bazaar.. tapi mostly masak.. huhu.. penat! Tapi zana hebakk ah ! Sahur pun masak!!! huhuhuhu.......... Tu yang adiey sayang lebihhhhhh..... =)

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ