Tuesday, December 18, 2012

Perancangan Waktu Shopping: Sebelum, Pada atau Selepas Hari Gaji

Hari ni muka penjawat awam banyak happy yer.. penuh la shopping complex minggu ni.. gaji sekali dengan bonus masuk mestilah double happy kan? rezeki Allah, Alhamdulillah...

Semalam aku & Encik Adiey dah pergi beli keperluan rumah dan diri masing2.. plan mula2 nak hantar barang customer jer kat IOI Mall Puchong tu.. tapi alang2 dah sampai sana, belilah barangan keperluan sekali.. seronok membeli sehari sebelum gaji.. tak ramai orang!!!


Aku memang dari dulu suka membeli barangan rumah sehari atau beberapa hari sebelum penjawat awam gaji.. hehehe.. sebab masa tu situasi agak terkawal.. x sesak sangat dan x perlu beratur panjang.. hihihi.. 

Pernah sekali masuk shopping complex pada hari gaji.. masa tu bukan nak membeli tapi nak hantar barang dekat member.. keadaan dalam Alamanda masa tu giler sesak!! sampai nak sesak jugaklah nafas aku ni.. luar dalam kedai penuh! 

Tapi x boleh nak salahkan diaorang yang pergi shopping time gaji sebabnya ada jugak yang memang kebiasannya belaja keluarga pada hari gaji.. makan sama2, shopping sama2.. reward pada diri sendiri dan keluarga setelah penat bekerja.. normal la tu kan? 

Kalau kita dah memang jenis x suka bersesak2, senang jer.. x payah la nak masuk shopping complex time gaji macam hari ni.. beli barangan keperluan awal2 ataupun beli seminggu dua lepas orang dapat gaji.. sebab masa tu orang dah settle shopping.. kalau ada yang nak shopping pun x ramai.. hihihi..

Pada yang dapat gaji dengan bonus tu, selamat berbelanja dengan berhemah.. jangan lupa untuk buat tabungan sekali yer.. reward untuk diri sendiri pun seronok jugak.. x perlu beli barangan mahal, benda yang murah tapi kalau kita memang idamkan dan suka pun boleh beli.. pergi makan dekat tempat makan yang sedap2 pun di kira reward jugak.. :)

Nota cinta : yang dah dapat reward kasut baru semalam.. tapi pakai duit Encik Adiey.. hahaha..jadinya tu bukan reward sebenar kan?? jadi, marilah kita mencari alasan supaya suami bawak kita ke shopping complex untuk kita beli something sempena bonus kali ni.. hihihi..
Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

14 comments:

  1. baru gaji ker???
    hikhikhikkk..... (saja gelak gatai.. maklum ler..kiterang awal2 dah dpt. Hikhikhikkk :D )

    ReplyDelete
  2. Kihkihkih.

    Sesuai sungguh posting ni di hari gaji.

    =)

    -Dakpink-

    ReplyDelete
  3. wah org gomen happy giler lah ari ni ye

    ReplyDelete
  4. saya pulak shopping tak kira time...tapi mmg saya elakkn shopping on weekend...sesak, nak parking susah..

    ReplyDelete
  5. huhu bulan ni xterase bonus tu kak, sbb sumer abis pg ke majlis..

    ReplyDelete
  6. eh,sama la..saila pun cuba elak shopping pada hari gaji atau minggu gaji..selagi boleh hold saila akan hold..kalau dh xleh sgt2 baru beli jgk walaupun tau terseksa..huhu

    ReplyDelete
  7. bagus lah ada perancangan kan..kalau tak bersesak.. tension jer.. lagi satu bank pon penuh time tu la nak bayar hutang masing2..hee

    jijah selagi boleh tahan jijah elakkan berbelanja pada masa gaji.. biar duit tu simpan je dlm bank..hee

    ReplyDelete
  8. Saya kalau boleh suka shopping masa org blm gaji, tak nak bersesak..tapi ada kalanya tak kira, rela bersesak juga...

    ReplyDelete
  9. mcm2 hutang akhir tahun dah nak kena settle ni beb

    pentingkan mana yang HARUS dulu

    selebihnya baru kita.... ENJOY!!!

    ReplyDelete
  10. betul la zana...js pun beberapa hari lepas shopping ..sbb duk target dh mesti ramai org kat alamanda tu...hihi..

    ReplyDelete
  11. wahhh seronoklah org gomen, gaji awal...

    eh zana pi IOI Mall yer...hehehe...

    ReplyDelete
  12. Duit bonus habis renew roadtax! Takde reward bulan ni... Balas dendam bulan satu nnti! hihiihi

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ