Friday, October 3, 2014

Tips Ringkas Persiapan Bercuti/Melancong

Sebenarnya kalau cakap pasal travel ni rasanya semua orang pun suka kalau dapat berjalan2 dengan orang yg tersayang kan.. macam aku sendiri memang suka lah berjalan2 ni.. walaupun banyak tempat belum pernah pergi, tapi suka baca blog2 orang yang suka travel ni.. boleh berangan sampai kat tempat tu bila baca entry blogger yang pergi bercuti kat blog.. hehehe.. so kali ni nak kongsi tentang 11 tips ringkas persiapan sebelum pergi bercuti atau melancong.. 



Kadang tu balik bercuti semangat nak update cerita kat blog.. tapi kadang sebab gambar tak transfer, masa terhad dan macam2 alasan tak sempat nak upload.. macam dekat blog ni, cerita masa aku pergi bercuti dekat Singpaore rasanya tak update lagi.. tak pasti nak update ke tak sebab dah lama giler pergi tu.. setahun yang lepas.. hahaha.. setahun tak berupdate.. cerita pergi bercuti ke Melaka hujung tahun lepas pun tak berupdate jugak.. cerita pergi family day dekat Terengganu awal tahun hari tu pun tak berupdate.. so ada 3 cerita travel yang aku tak update kat blog ni.. maybe kalau terlebih rajin nanti aku update la.. kalau x update jugak, buat alasan pergi bercuti lagi sekali ke tempat tu baru update.. hahaha.. melampau sangat tau! my bad!

Ok, now just nak share beberapa tips ringkas persiapan bercuti yang maybe perlu diberi perhatian sebelum nak pergi bercuti..



1) survey - kena rajin survey blog atau website untuk dapatkan info2 terkini.. boleh dapat gambaran awal tentang tempat yang kita nak pergi tu..

2) tiket - kalau ada yang kena beli tiket masa tengah bercuti tu, better ambik tau sama ada boleh beli tiket tu awal atau kena beli pada tarikh kita bercuti tu.. kalau nak beli tiket pengangkutan, kena ambik tau tentang harga promosi untuk dapat lebih penjimatan.. kalau beli ticket flight, pastikan tiket di bawa bersama sebelum ke lapangan terbang dan siap2 buat check in sebelum waktu penerbangan.

3) tarikh percutian - kena rancang awal nak pergi bercuti bila.. kalau tak suka sesak, boleh pergi waktu biasa dan bukan cuti sekolah.. kalau nak pergi kawasan laut, elakkan hujung tahun sebab musim hujan dan musim tengkujuh.. kalau nak bercuti ke negara 4 musim, boleh la pilih ikut musim apa yang kita nak pergi.. 




4) kos - kena sediakan kos perbelanjaan tu terlebih awal.. if dah tau nak bercuti jer, cuba asingkan duit untuk pergi bercuti tu siap2.. anggaran kos ni kita boleh tau lepas kita survey2 (tips nombor 1) tadi.. jangan lupa sediakan duit kecemasan dalam pengiraan kos percutian.. duit ni untuk pastikan kita ada duit lebih sekiranya berlaku apa2 kecemasan.. kos ni termasuk makan minum, penginapan, pengangkutan, tiket masuk tempat menarik, cenderahati dan sebagainya..

5) keperluan semasa bercuti - kalau rasa perlu beli baju atau keperluan baru untuk bercuti, boleh beli awal sebenarnya.. boleh beli sikit2 untuk elak rasa terbeban.. 

6) konsep backpacker - backpacker lebih jmat sebenarnya.. rancang percutian sendiri tanpa melalui agen pelancongan.. yang ni mungkin sesuai untuk dalam Malaysia dan negara Asia.. tapi sekarang ni rasanya dah ramai yang mula melancong ke Eropah dengan konsep backpacker.. cuma kena rajin buat survey la sebab nak pastikan dapat info secukupnya dulu..




7) packing - disarankan packing barang bercuti lebih awal.. elakkan esok nak pergi bercuti hari ni baru packing.. sebab kita takut ada keperluan yang tak cukup nanti.. kalau rasa tak nak bawak baju yang banyak, boleh asingkan siap2 perbelanjaan untuk beli baju di tempat bercuti jer nanti.. 

8) passport - yang ke luar negara pastikan semak passport korang dulu.. tengok tarikh tamat passport tu.. kalau rasa perlu renew sila renew siap2 beberapa mingu sebelum pergi bercuti..

9) pengangkutan - ambik tau jugak tentang pengangkutan tempat bercuti.. kalau naik flight, boleh survey siap2 tentang kereta sewa atau pengangkutan awam.. kalau drive sendiri, ambik tau tentang kos minyak dan tol semasa nak pergi bercuti.. pastikan jugak kereta dah siap service ye..




10) itinerary - paling penting rasanya ni.. dah siap semua persiapan, kenalah buat itinerary.. rancang siap2 nak pergi mana.. contohnya nak pergi bercuti 4 hari 3 malam.. so dah tau hari pertama pergi mana, hari kedua pergi mana, hari ketiga nak berjalan ke mana dan tau hari terakhir tu nak pergi mana.. selalunya hari terakhir untuk sesi shopping.. tetapkan masa sekali so senang korang nak pastikan dapat pergi semua tempat menarik kat situ.. yang ni better buat seminggu sebelum pergi bercuti.. lepas dah buat itinerary ni senang la korang nak survey2 info2 menarik kat tempat tu..

11) relaks! - tips untuk bercuti yang penting jugak sebenarnya ni, relaks! nak pergi bercuti tak boleh stress.. so kalau yang bekerja tu, pastikan semua kerja disiapkan sebelum bercuti so nanti sehari sebelum bercuti dan relaks sikit.. jangan buat persiapan bercuti dengan rasa stress.. nanti jadi tak happy.. dan relaks dalam buat perancangan semasa bercuti.



Kalau ada yang nak baca kisah aku pergi bercuti ke beberapa tempat ni, jemputlah baca link kat bawah ni.. percutian biasa-biasa tapi pengalamannya memang luar biasa! jauh perjalanan luas pemandangan kan?

" ENTRY CUTI-CUTI ADIEYZA "

Salam sayang untuk semua :)

~ Zana Adieyza ~

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CABARAN 30 HARI BLOGGING


Day 1 - Siapa Saya
Day 2 - Resepi 
Day 3 - Tempat Makan Best 
Day 4 - Tips Kemas Rumah
Day 5 - Apa dalam bag saya
Day 6 - My Love
Day 7 - Apa Yang Saya Baca
Day 8 - Fashion Saya
Day 9 - Selfie
Day 10 - Vision Board
Day 11 - 5 Lagu Cinta Kegemaran
Day 12 - Tips Kecantikan
Day 13 - Petua Orang Lama
Day 14 - Favourite Colour
Day 15 - Blog I Love
Day 16 - Obsession
Day 17 - Travel
Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

3 comments:

  1. tips yg menarik...mmg btol...sblm kta travel..apa yg perlu...survey dl tempat,penginapan,tiket kapal terbang dan apa yg menarik dan wajib dilawati kat tmpt yg kita nk g tu....

    jom singgah blog saya pulak
    http://irdinasvitafamily.blogspot.com/2015/03/cara-mengatasi-rambut-gugur-selepas.html

    ReplyDelete
  2. bestnya dapat bercuti dengan yang tersayang :)

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ