Sunday, October 19, 2014

Haiwan Yang Menakutkan dan Menggelikan!

Masa kecik-kecik dulu takut dekat katak.. bukan takut sebenarnya tapi lebih kepada geli.. sama jugak macam ular.. nampak dalam TV pun dah takut dan geli, kalau depan2 memang menjeritttttttttt even ular tu dalam sangkar kat zoo tu.. tidakkkkkkkkkkkk......


Orang kata mimpi ular tandanya ada orang nak masuk meminang kan? tapi aku berdoa janganlah aku mimpi ular.. kononnya biarlah tak ada orang masuk meminang asalkan tak mimpi ular.. over sangat tau!

Sampai sekarang sebenarnya tak tau apa kaitan ular dengan orang masuk meminang.. kalau mimpi kumbang ke logik kot..  yer lah, kan ada pepatah, "kumbang bukan seekor, bunga bukan sekuntum".. tu kan pepatah orang bercinta.. ni tetiba kaitkan dengan ular... eeewwwwww! nasib dulu kita tak mimpi ular masa Encik Adiey nak masuk meminang kita.. hahahhaha..

Salam sayang untuk semua :)

~ Zana Adieyza ~

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CABARAN 30 HARI BLOGGING


Day 1 - Siapa Saya
Day 2 - Resepi 
Day 3 - Tempat Makan Best 
Day 4 - Tips Kemas Rumah
Day 5 - Apa dalam bag saya
Day 6 - My Love
Day 7 - Apa Yang Saya Baca
Day 8 - Fashion Saya
Day 9 - Selfie
Day 10 - Vision Board
Day 11 - 5 Lagu Cinta Kegemaran
Day 12 - Tips Kecantikan
Day 13 - Petua Orang Lama
Day 14 - Favourite Colour
Day 15 - Blog I Love
Day 16 - Obsession
Day 17 - Travel
Day 18 - My Gadget
Day 19 - Kenangan Zaman Kanak-Kanak
Day 20 - Cikgu Paling Best di Sekolah
Day 21 - Subjek Kegemaran Saya
Day 22 - Kereta Idaman
Day 23 - Binatang Paling Menakutkan


Photobucket

Saturday, October 18, 2014

Kisah Pelajar Terbaik Subjek Pendidikan Islam

Masa sekolah dulu suka subjek Ekonomi Asas dan Bahasa Melayu.. tapi jadi pelajar terbaik SPM untuk subjek Pendidikan Islam.. hihih.. nampak sangat subjek yang suka tu belajar sambil lewa konon dah teror kan? hehehe.. 


Kalau dulu suka sesuatu subjek sebab cikgu.. dapat cikgu yang best, subjek susah pun jadi suka.. dapat cikgu garang dan serius, subjek senang pun boleh jadi stress.. hahaha.. dan aku suka sesuatu subjek tu kalau cikgu tu selalu puji pelajar.. dan dari sekolah sampailah masuk Universiti, aku agak slow dekat sesuatu subjek kalau cikgunya lelaki.. hahahhaa.. rasa macam susah jer nak faham.. hehehe..

tapi sekarang ni lebih suka study subjek tentang "kesihatan dan kejayaan"..

Sejak dah join jadi ahli Shaklee ni cuba tambah ilmu tentang kesihatan.. cuba belajar tentang konsep "mencegah lebih baik dariapda mengubati".. cuba belajar tentang tips2 tampil sihat, cergas dan cerdas sepanjang hari.. belajar jugak cara-cara untuk bagi orang sekeliling lebih positif untuk lebih bahagia dan berjaya..
Salam sayang untuk semua :)

~ Zana Adieyza ~

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CABARAN 30 HARI BLOGGING


Day 1 - Siapa Saya
Day 2 - Resepi 
Day 3 - Tempat Makan Best 
Day 4 - Tips Kemas Rumah
Day 5 - Apa dalam bag saya
Day 6 - My Love
Day 7 - Apa Yang Saya Baca
Day 8 - Fashion Saya
Day 9 - Selfie
Day 10 - Vision Board
Day 11 - 5 Lagu Cinta Kegemaran
Day 12 - Tips Kecantikan
Day 13 - Petua Orang Lama
Day 14 - Favourite Colour
Day 15 - Blog I Love
Day 16 - Obsession
Day 17 - Travel
Day 18 - My Gadget
Day 19 - Kenangan Zaman Kanak-Kanak
Day 20 - Cikgu Paling Best di Sekolah
Day 21 - Subjek Kegemaran Saya
Photobucket

Kisah Cikgu Bahasa Melayu

Kalau cakap pasal cikgu zaman sekolah ni susah gak nak recall balik.. 11 tahun lepas habis SPM so dah tak berapa nak ingat semua nama cikgu.. hahaha..


Masa sekolah menengah, semua cikgu Bahasa Melayu aku suka.. sebab daripada diaoranglah aku jadi berani! kalau tak sebab cikgu Bahasa Melayu yang banyak ajar aku untuk berani "bersuara", rasanya tak banyak pengalaman aku masa sekoalh dulu..

Masuk sekolah menengah aku memang aktif masuk pertandingan yang memerlukan aku "bercakap".. 

Debat, pidato, forum, syarahan dan paling aku teror dan rasanya paling membuatkan aku agak dikenali kat sekolah adalah sebab berbalas pantun!

Aku masuk pertandingan berbalas pantun sampai peringkat negeri 3 tahun berturut-turut.. kalau bukan sebab cikgu Bahasa Melayu yang beria-ia suruh aku ni berani cakap depan orang ramai, memang agaknya sampai sekarang aku ni gugup terlebih bila cakap depan orang.. hahahha..

Sebenarnya dulu berangan gak nak jadi cikgu.. tapi berangan jer lah.. bila dah habis SPM minat tu terus tak ada.. hilang ntah ke mana.. hahaha.. agaknya kalau jadi cikgu, mesti susah nak bezakan mana 1 cikgu dan anak murid kan.. sebabnya cikgu dan anak murid sama "tinggi" dan silap2 anak murid lagi "tinggi" daripada cikgu.. hahahah..

Salam sayang untuk semua :)

~ Zana Adieyza ~

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CABARAN 30 HARI BLOGGING


Day 1 - Siapa Saya
Day 2 - Resepi 
Day 3 - Tempat Makan Best 
Day 4 - Tips Kemas Rumah
Day 5 - Apa dalam bag saya
Day 6 - My Love
Day 7 - Apa Yang Saya Baca
Day 8 - Fashion Saya
Day 9 - Selfie
Day 10 - Vision Board
Day 11 - 5 Lagu Cinta Kegemaran
Day 12 - Tips Kecantikan
Day 13 - Petua Orang Lama
Day 14 - Favourite Colour
Day 15 - Blog I Love
Day 16 - Obsession
Day 17 - Travel
Day 18 - My Gadget
Day 19 - Kenangan Zaman Kanak-Kanak
Day 20 - Cikgu Paling Best di Sekolah


Photobucket

Thursday, October 16, 2014

Zaman Kanak-Kanak Saya!

Aku tak berapa banyak gambar masa kecik.. masa tu susah so tak banyak gambar masa baby.. start tadika kot baru mula ada koleksi gambar.. nanti aku balik balik ambik gambar tu letak kat blog yer.. persamaan daripada zaman kanak-kanak sampai sekarang adalah pipi aku.. memang daripada kecik bulat.. hahaha..


Masa aku kecik, kakak2 semua sekolah so aku ikut mak abah pergi kebun koko.. masa tu mak abah keje kat kebun petik buah koko.. duduk bawah pokok koko main anak patung, bila ngantuk tidooooo.. tu jer lah keje aku.. tengah syok2 tido boleh pulak buah koko tu jatuh atas badan aku.. sakit ok!!!! dah la aku kecik lagi, of course terasa sakitnya kan.. bengang dengan pokok koko, tapi aku still suka makan buah koko.. sekarang dah tak ada kot kan pokok koko.. ke ada??? 

Lagi 1 kenangan yang sampai sekarang tak boleh lupa pasal udang! aku dulu hantu udang ok!!! ko janganlah bagi aku makan udang, memang sekejap jer licin! last day puasa masa darjah 1, buka puasa kat rumah atok kat kampung.. pakcik aku mancing udang galah besar2 kat sungai muar.. memang nikmat giler aku belasah makan semua udang2 tu.. kedekut lak tu makan laju2 supaya dapat makan banyak daripada orang lain..

Sekali..............

Setengah jam lepas berbuka puasa, muntah segala yang aku makan time buka puasa tu.. bau udang tu gilerrrrr kuat time aku muntah tu.. sampai sakit2 la sebab penat asyik ke toilet since rasa loya jer.. sampai pagi raya tak sedap badan.. esoknya try makan udang, muntah jugak....... try lagi sekali, baru masuk mulut dah loya tekak ni.. 

Sampailah sekarang........ dah tak boleh terima udang masuk dalam mulut.. hukhukhuk.. tu lah anak2, pengajarannya, janganlah tamak... orang tamak selalu rugi... kan aku dah rugi sampai sekarang tak dapat merasai nikmat kesedapan udang tu.. hahahha... 

Sampai aku kahwin siap pesan dengan mak jangan letak udang atas meja makan pengantin.. nanti bau udang kuat pengsan lak pengantin kat meja makan tu.. hahahha... dah jadi kenangan "ngeri" pengantin baru.. :P

Zaman kanak-kanak memang best kan?

Salam sayang untuk semua :)

~ Zana Adieyza ~

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CABARAN 30 HARI BLOGGING


Day 1 - Siapa Saya
Day 2 - Resepi 
Day 3 - Tempat Makan Best 
Day 4 - Tips Kemas Rumah
Day 5 - Apa dalam bag saya
Day 6 - My Love
Day 7 - Apa Yang Saya Baca
Day 8 - Fashion Saya
Day 9 - Selfie
Day 10 - Vision Board
Day 11 - 5 Lagu Cinta Kegemaran
Day 12 - Tips Kecantikan
Day 13 - Petua Orang Lama
Day 14 - Favourite Colour
Day 15 - Blog I Love
Day 16 - Obsession
Day 17 - Travel
Day 18 - My Gadget
Day 19 - Kenangan Zaman Kanak-Kanak

Photobucket

Kisah Gadget - Keperluan vs Kemahuan

Kalau cakap pasal gadget ni rasanya perkara pertama terlintas kat fikiran kita mesti smartphone kan? majoriti dah ada smartphone sekarang.. kadang tu budak sekolah sekarang pun pakai handphone lagi canggih daripada yang dah bekerja.. warga emas sekarang pun tak nak ketinggalan ada smartphone, buktinya abah aku.. hehehe..


Gadget yang setiap hari aku pakai dah tentunya Samsung Galaxy Note II yang aku beli setahun 10 bulan yang lalu.. sampi dah nak keluar Samsung Galaxy Note IV la beberapa hari lagi.. lama gak tahan handphone tu even dah banyak kali terpelanting.. hahahha.. 



Laptop Sony Vaio warna putih yang aku ada sekarang pun dah masuk 4 tahun pakai.. setakat ni masih ok.. format pun baru sekali rasanya.. hang tu pernah jugaklah, tapi lepas hantar repair ok jer.. minor repair jer kiranya.. laptop ni aku dan Encik Adiey share duit beli sempena 10 tahun percintaan kitaorang.. cewah!!! 



DSLR Canon hadiah birthday tahun lepas aku jarang guna dan tak berapa pandai guna.. hahahaha.. pakai masa gie holiday, raya atau ada jamuan jer.. kalau setakat jalan dekat2 memang tak bawak sebab berat.. ntah bila nak teror pakai semua function dalam tu pun aku tak tau.. hehehe..



iPod Touch hadiah birthday tahun ni aku makin suka pakai.. update blog guna tu best ooooo.. even skrin kecik tapi memang puas hati part melayari internet.. banyak lagi tak explore iPod tu.. tapi yang pasti aku memang suka layan internet kat iPod berbanding Samsung Note II.. :)


Kalau nak ikut trend gadget ni memang semputtttt.. kejap2 keluar yang baru kan.. tapi sebelum beli kena fikir keperluan dan budget jugak.. jangan sebab nak ikutkan trend sampai berhutang sana sini pulak.. so, keperluan gadget ni kita sama2 berpada2 yer..

Salam sayang untuk semua :)

~ Zana Adieyza ~

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CABARAN 30 HARI BLOGGING


Day 1 - Siapa Saya
Day 2 - Resepi 
Day 3 - Tempat Makan Best 
Day 4 - Tips Kemas Rumah
Day 5 - Apa dalam bag saya
Day 6 - My Love
Day 7 - Apa Yang Saya Baca
Day 8 - Fashion Saya
Day 9 - Selfie
Day 10 - Vision Board
Day 11 - 5 Lagu Cinta Kegemaran
Day 12 - Tips Kecantikan
Day 13 - Petua Orang Lama
Day 14 - Favourite Colour
Day 15 - Blog I Love
Day 16 - Obsession
Day 17 - Travel
Day 18 - My Gadget

Photobucket

Friday, October 3, 2014

Tips Ringkas Persiapan Bercuti/Melancong

Sebenarnya kalau cakap pasal travel ni rasanya semua orang pun suka kalau dapat berjalan2 dengan orang yg tersayang kan.. macam aku sendiri memang suka lah berjalan2 ni.. walaupun banyak tempat belum pernah pergi, tapi suka baca blog2 orang yang suka travel ni.. boleh berangan sampai kat tempat tu bila baca entry blogger yang pergi bercuti kat blog.. hehehe.. so kali ni nak kongsi tentang 11 tips ringkas persiapan sebelum pergi bercuti atau melancong.. 



Kadang tu balik bercuti semangat nak update cerita kat blog.. tapi kadang sebab gambar tak transfer, masa terhad dan macam2 alasan tak sempat nak upload.. macam dekat blog ni, cerita masa aku pergi bercuti dekat Singpaore rasanya tak update lagi.. tak pasti nak update ke tak sebab dah lama giler pergi tu.. setahun yang lepas.. hahaha.. setahun tak berupdate.. cerita pergi bercuti ke Melaka hujung tahun lepas pun tak berupdate jugak.. cerita pergi family day dekat Terengganu awal tahun hari tu pun tak berupdate.. so ada 3 cerita travel yang aku tak update kat blog ni.. maybe kalau terlebih rajin nanti aku update la.. kalau x update jugak, buat alasan pergi bercuti lagi sekali ke tempat tu baru update.. hahaha.. melampau sangat tau! my bad!

Ok, now just nak share beberapa tips ringkas persiapan bercuti yang maybe perlu diberi perhatian sebelum nak pergi bercuti..



1) survey - kena rajin survey blog atau website untuk dapatkan info2 terkini.. boleh dapat gambaran awal tentang tempat yang kita nak pergi tu..

2) tiket - kalau ada yang kena beli tiket masa tengah bercuti tu, better ambik tau sama ada boleh beli tiket tu awal atau kena beli pada tarikh kita bercuti tu.. kalau nak beli tiket pengangkutan, kena ambik tau tentang harga promosi untuk dapat lebih penjimatan.. kalau beli ticket flight, pastikan tiket di bawa bersama sebelum ke lapangan terbang dan siap2 buat check in sebelum waktu penerbangan.

3) tarikh percutian - kena rancang awal nak pergi bercuti bila.. kalau tak suka sesak, boleh pergi waktu biasa dan bukan cuti sekolah.. kalau nak pergi kawasan laut, elakkan hujung tahun sebab musim hujan dan musim tengkujuh.. kalau nak bercuti ke negara 4 musim, boleh la pilih ikut musim apa yang kita nak pergi.. 




4) kos - kena sediakan kos perbelanjaan tu terlebih awal.. if dah tau nak bercuti jer, cuba asingkan duit untuk pergi bercuti tu siap2.. anggaran kos ni kita boleh tau lepas kita survey2 (tips nombor 1) tadi.. jangan lupa sediakan duit kecemasan dalam pengiraan kos percutian.. duit ni untuk pastikan kita ada duit lebih sekiranya berlaku apa2 kecemasan.. kos ni termasuk makan minum, penginapan, pengangkutan, tiket masuk tempat menarik, cenderahati dan sebagainya..

5) keperluan semasa bercuti - kalau rasa perlu beli baju atau keperluan baru untuk bercuti, boleh beli awal sebenarnya.. boleh beli sikit2 untuk elak rasa terbeban.. 

6) konsep backpacker - backpacker lebih jmat sebenarnya.. rancang percutian sendiri tanpa melalui agen pelancongan.. yang ni mungkin sesuai untuk dalam Malaysia dan negara Asia.. tapi sekarang ni rasanya dah ramai yang mula melancong ke Eropah dengan konsep backpacker.. cuma kena rajin buat survey la sebab nak pastikan dapat info secukupnya dulu..




7) packing - disarankan packing barang bercuti lebih awal.. elakkan esok nak pergi bercuti hari ni baru packing.. sebab kita takut ada keperluan yang tak cukup nanti.. kalau rasa tak nak bawak baju yang banyak, boleh asingkan siap2 perbelanjaan untuk beli baju di tempat bercuti jer nanti.. 

8) passport - yang ke luar negara pastikan semak passport korang dulu.. tengok tarikh tamat passport tu.. kalau rasa perlu renew sila renew siap2 beberapa mingu sebelum pergi bercuti..

9) pengangkutan - ambik tau jugak tentang pengangkutan tempat bercuti.. kalau naik flight, boleh survey siap2 tentang kereta sewa atau pengangkutan awam.. kalau drive sendiri, ambik tau tentang kos minyak dan tol semasa nak pergi bercuti.. pastikan jugak kereta dah siap service ye..




10) itinerary - paling penting rasanya ni.. dah siap semua persiapan, kenalah buat itinerary.. rancang siap2 nak pergi mana.. contohnya nak pergi bercuti 4 hari 3 malam.. so dah tau hari pertama pergi mana, hari kedua pergi mana, hari ketiga nak berjalan ke mana dan tau hari terakhir tu nak pergi mana.. selalunya hari terakhir untuk sesi shopping.. tetapkan masa sekali so senang korang nak pastikan dapat pergi semua tempat menarik kat situ.. yang ni better buat seminggu sebelum pergi bercuti.. lepas dah buat itinerary ni senang la korang nak survey2 info2 menarik kat tempat tu..

11) relaks! - tips untuk bercuti yang penting jugak sebenarnya ni, relaks! nak pergi bercuti tak boleh stress.. so kalau yang bekerja tu, pastikan semua kerja disiapkan sebelum bercuti so nanti sehari sebelum bercuti dan relaks sikit.. jangan buat persiapan bercuti dengan rasa stress.. nanti jadi tak happy.. dan relaks dalam buat perancangan semasa bercuti.



Kalau ada yang nak baca kisah aku pergi bercuti ke beberapa tempat ni, jemputlah baca link kat bawah ni.. percutian biasa-biasa tapi pengalamannya memang luar biasa! jauh perjalanan luas pemandangan kan?

" ENTRY CUTI-CUTI ADIEYZA "

Salam sayang untuk semua :)

~ Zana Adieyza ~

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CABARAN 30 HARI BLOGGING


Day 1 - Siapa Saya
Day 2 - Resepi 
Day 3 - Tempat Makan Best 
Day 4 - Tips Kemas Rumah
Day 5 - Apa dalam bag saya
Day 6 - My Love
Day 7 - Apa Yang Saya Baca
Day 8 - Fashion Saya
Day 9 - Selfie
Day 10 - Vision Board
Day 11 - 5 Lagu Cinta Kegemaran
Day 12 - Tips Kecantikan
Day 13 - Petua Orang Lama
Day 14 - Favourite Colour
Day 15 - Blog I Love
Day 16 - Obsession
Day 17 - Travel
Photobucket

Thursday, October 2, 2014

Obses Membawa Faedah atau Membawa Padah?

Obses kepada sesuatu perkara atau obses kepada seseorang sebenarnya ada baik dan buruknya.. baik kalau kita tau nak kawal obses tu supaya tak membawa kepada kejahatan atau keburukan.. buruk kalau kita terlalu obses sampai menyebabkan hidup kita bertambah susah dan sulit.. 


Contoh, obses kepada kereta.. kalau orang obses kepada kereta ni, selalunya kereta diaorang mesti sentiasa bersih dan terjaga.. service terjaga, angin tayar semua diperiksa selalu dan dalam kereta memang susah nak nampak selerak.. tapi kalau terlalu obses sampai semua aksesori kereta nak dibelinya tanpa fikir kos perbelanjaan membeli tu di luar kemampuan, ada buruknya jugak.. hias kereta tapi berhutang melampau2 untuk hias kereta tu.. tu contoh jer la.. x sure ada ke tak kes sebenar.. hehehe..

Macam aku ni daripada dulu la obses dengan warna pink.. kadang ada buruknya jugak.. semua benda nak beli pink sampai barang tak perlu pun nak beli.. sudahnya tak pakai, kan membazir tu.. my bad! 

Sekarang ni aku obses nak majukan diri sendiri.. nak pastikan aku tak terlalu selesa dengan kehidupan sekarang.. nak pastikan aku boleh rasa lebih selesa di masa hadapan.. sebab tu sekarang ni aku buat part time business Shaklee tu.. untuk tambah duit simpanan dan tambah sumber pendapatan.. dan yang penting untuk jadi seseorang yang boleh menggembirakan hati orang di sekeliling aku..

Obses nak majukan diri tu bukan dari segi luaran jer, dalaman pun sama.. berusaha sentiasa perbaiki amalan rohani jugak.. ye lah, rasanya masih banyak lagi "dalaman yang kosong" dan belum terisi sepenuhnya.. setiap hari cuba tambah amalan2 rohani yang boleh bantu diri kita untuk lebih dekat kepada-Nya.. masih banyak "ilmu rohani" yang aku rasanya tak tau dan tak terbuat..  

Just beberapa contoh obses yang bagi aku kalau niat dengan betul akan membawa kepada kebaikan:

- membaca (untuk tambah ilmu pengetahuan)
- melancong (belajar budaya tempat orang, menikmati keindahan alam)
- business sampingan (tambah pendapatan keluarga)
- obses kepada kesihatan seperti bersenam atau amalkan pemakanan sihat (demi kesihatan)
- mengemas rumah (sentiasa kemas dan nampak teratur)

So, just untuk peringatan bersama.. kalau kita buat sesuatu tu dengan niat yang baik dan buat tu secara bersungguh-sungguh insyaAllah pasti akan bawak kebaikan untuk diri kita dan orang lain jugak.. Jangan obses yang melampau2 sampai membawa keburukan sudahlah yer..

p/s: Obses dan obes lagi kan? hahahha.. 

Salam sayang untuk semua :)

~ Zana Adieyza ~

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CABARAN 30 HARI BLOGGING


Day 1 - Siapa Saya
Day 2 - Resepi 
Day 3 - Tempat Makan Best 
Day 4 - Tips Kemas Rumah
Day 5 - Apa dalam bag saya
Day 6 - My Love
Day 7 - Apa Yang Saya Baca
Day 8 - Fashion Saya
Day 9 - Selfie
Day 10 - Vision Board
Day 11 - 5 Lagu Cinta Kegemaran
Day 12 - Tips Kecantikan
Day 13 - Petua Orang Lama
Day 14 - Favourite Colour
Day 15 - Blog I Love
Day 16 - Obsession
Photobucket