Tuesday, December 13, 2011

Khasiat Buah-Buahan

Khasiat buah-buahan:
 





  • Mangga
    Anti kanser, menjaga kesihatan penglihatan, membantu penghadaman, menjaga kesihatan kulit, membantu membaiki kesihatan seksual, menambah berat badan, menguatkan daya ingatan, berfaedah untuk anemia (kurang darah) dan mencegah selaran panas.




  •  Mangga memang kesukaan encik adiey.. so secara automatik, aku pun suka.. kalau balik kampung, encik adiey suka petik buah mangga.. sampai jiran2 mula tanya samada aku pregnant ke?? kelakar ok bila semua jiran mula jerit2 tanya, "dah mengidam ke zana?".. kadang2 aku jawabnya, "bukan saya tapi adiey yang mengidam.." hihihihi..
     


  • Anggur/kismis
    Mengurangkan risiko kanser, strok, penyakit jantung dan hilang ingatan, antipenuaan, antioksidan, antiradang, kesihatan kulit, mata, kardiovaskular, kesihatan gastrik, kesihatan saluran kencing dan penyakit gusi. 




  •  Aku memang suka makan kismis.. kalau beli sampai berkotak2.. sedapppp ooooo.. dulu suka makan kismis sebab orang kata leh jadi bijak makan kismis.. korang pernah dengar x?



  • Buah oren
    Kesihatan jantung, penglihatan, pelalian dan mengurangkan risiko penyakit kanser. Pada masa sama, buah sitrus ini turut memiliki kelebihan sebagai antioksidan, membantu perkembangan otak janin dan mengawal tekanan darah.




  •  Aku suka fresh orange jer.. kalau makan buah oren sesajer tu agak kurang la.. tapi kalau nak dekat raya cina tekak ni ok jer lak nak makan oren banyak2.. pelik sungguh!
     


  • Buah Epal
    Pengambilannya yang kerap dikatakan dapat mencegah dementia atau nyanyuk, mencegah kenaikan berat badan, menurunkan kolesterol, menentang kanser dan antioksidan.




  • Aku suka sangat epal hijau.. kalau dapat epal hijau tu, memang laju jer aku makan.. tapi kalau epal merah tu macam kurang sedap la.. tapi kan, ada yang aku dengar kata x elok makan epal dengan kulit, ada pulak yang kata elok makan dengan kulit.. confius aku!




  • Buah pear
    Bersifat antioksidan, menjaga kesihatan kardiovaskular, antiradang, menjaga kesihatan jantung, menyembuhkan luka dan lebam, membaiki tisu, menjaga kesihatan penglihatan, menentang jangkitan, menyokong transmisi saraf dan melawaskan perut.




  •  Buah pear ni jarang lak aku makan.. tapi sedap jer.. tak tau la pulak yang elok untuk penglihatan.. lepas ni nak makan selalu la.. sebabnya rabun aku ni makin teruk! 




  • Kiwi
    Buah yang kaya dengan vitamin C dan berasal dari New Zealand ini membantu mengatasi insomnia (sukar tidur), mencairkan darah untuk kesihatan kardiovaskular (menurunkan kolesterol dan trigliserida), membantu membaiki pernafasan kanak-kanak (pendek nafas dan batuk malam), mencegah kerosakan kulit yang menyebabkan kanser kulit, menjaga kesihatan penglihatan, kesihatan kolon dan kesihatan prostat.




  •  Jarang2 makan tapi setiap bulan mesti ada beli.. banyak gak khasiat buah ni kan.. lepas ni boleh la rajin2 feel omputih makan buah kiwi banyak2..




  • Pisang
    Bagi mereka yang mudah stres atau alami tekanan, buah pisang boleh menjadi pilihan. Ini disebabkan ia kaya khasiat antikemurungan (membantu membaiki mood dan tidur), antioksidan, mengawal tekanan darah, meningkatkan daya tumpuan dan menguatkan ingatan, meningkatkan tenaga, menjaga kesihatan jantung, mengurangkan risiko kanser, menentang ulser peptik, melegakan cirit-birit dan sembelit.  




  • Yang ni memang selalu sangat makan.. balik kampung jer harus abah bekalkan setandan pisang! encik adiey pun rajin beli pisang.. patutlah aku makin kuat tidooooo, rupanya pisang dapat bantu untuk baiki mood dan tidoooooo.. hihihi


    P/S: Korang suka makan buah apa yer? ada tips/petua menarik tentang buah boleh la share yer..
    Photobucket
    www.tips-fb.com

    Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

    16 comments:

    1. wah zana bagus ne..kak ita minta izin copy ya..nak masukkan kat blog lagi satu kak ita ya...info yg bagus ne...

      ReplyDelete
    2. semua elin suka.. :)
      buat mix jus pun sukeeeee...

      ReplyDelete
    3. suke buah pear...buah kiwi pun suke jugak..
      tp buah kiwi, kalo makan, rase lidas skit kat lidah..cam makan nenas..

      ReplyDelete
    4. dlm byk2 buah kat atas tu, akk suka pear ngan pisang jer..kalo buah2 masam ni akk x brp suka

      ReplyDelete
    5. dlm byk2 buah kat atas tu, akk suka pear ngan pisang jer..kalo buah2 masam ni akk x brp suka

      ReplyDelete
    6. bena suka buah manggisss . heeee ;) apa khasiat buah manggis lak kak zana? heee~

      ReplyDelete
    7. I vote for mangga... sker banget. pastu rambutan, pastu jambu, pastu ciku.. hihiks.. skali byk lak yg feveretnya hai...

      ReplyDelete
    8. Saya suka:

      Durian!
      Rambutan!
      Limau mandrin raya cina!

      Psst: Rabun i pun dah makin teruk =(

      ReplyDelete
    9. wahhh...
      bagus sharing ni..,
      makan buah apa pun sume elok kan..
      terutama untuk golongan berdiet...heheeee=)))

      Makan buah persimmon x zana?

      ReplyDelete
    10. lama tak makan belimbing <---suka out topic.. hihi .

      ReplyDelete
    11. baru beli buah epal tadi,
      kena selalu makan bebuah ni,
      nak kurus lah katakaaannnn:D

      ReplyDelete
    12. azie pon suka epal hijau..
      lagi satu jambu.eh jambu x dek ek?

      ReplyDelete
    13. ain suka mangga ! dan rambutan.,khasiat rambutan xdek eh? ;)

      ReplyDelete

    Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
     

    Photobucket
    © Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ