Wednesday, April 18, 2012

Kisah Bil Elektrik Melambung Tinggi


Sekarang ni aku & encik adiey tengah amalkan penjimatan tenaga elektrik.. sebabnya, bil elektrik kat rumah tu makin melambung2 naiknya.. pelik sungguh.. duduk berdua tapi bil elektrik lebih tinggi dari rumah officemate yang ada anak 3 siap ada bibik yang 24 jam duduk kat dalam rumah.. 

Makin lama, makin tinggi.. mula2 sebelum kahwin, bil elektrik RM30 lebih.. tu duduk sorang, semua lampu rumah nak dipasang sebab takut, tv asyik on sebab bosan.. mata ngadap laptop tapi telinga dengar suara tv.. 

Lepas sebulan kahwin, bil api masih maintain lagi.. lampu dah kurang pasang.. hihihi.. tapi ngada pasang water heater pulak, walaupun tau air sejuk lagi segar tapi kadang2 tu x sanggup nak menahan sejuk bila mandi dari kepala sampai kaki waktu pagi.. hihihi sekali lagi...

Lepas 2 bulan kahwin, cuaca Malaysia makin panas (alasan!).. so pasang pulak aircond.. tapi hanya on masa nak tidur.. set lepas 3 jam aircond akan off.. bila dah off, kenalah encik adiey on suis kipas sebab masing2 kepanasan.. aku jangan harap nak bangun, sanggup tido kepanasan daripada kena bangun berjalan on suis kipas.. hahahaha.. 

Lepas pasang aircond, bil elektrik dalam lingkungan RM40-RM50.. bergantung pada keadaan.. kalau family selalu datang rumah or weekend jarang keluar rumah, bil elektrik dalam RM50 lebih.. kalau x mesti lingkungan RM40 lebih.. tu lah anggaran bil setelah hampir 2 tahun berkahwin..

Tapi yang peliknya, dah 2 bulan berturut2 ni, bil elektrik kat rumah tetiba jadi tinggi pulak.. bulan Februari, bil RM71 (sen x ingat).. masa dapat bil tu macam pelik gak.. tapi fikir mungkin ada suis tv, charger atau pewangi rumah yang aku selalu lupa nak tutup.. 

Tapi bila dapat bil bulan Mac lagilah aku terkejut.. tetiba bil jadi RM81 (sen tak ingat).. pergggghhhhh, gilerrrr la!! apa yang aku buat sampai bil elektrik rumah aku tinggi benor ni??? padahal lepas dapat bil bulan Mac, kitaorang makin berjimat bab elektrik ni.. try nak tengok bil turun ke tak.. sekali, makin naik lagi adalah.. mencik ok!!! 

Pagi sampai petang x ada orang kat rumah.. malam pulak kalau duduk kat ruang tamu, just on lampu dan kipas kat ruang tamu jer.. yang lain memang x on dah.. sambil tengok tv, sambil on laptop tapi laptop guna bateri.. jarang aku charge sebab bateri masih tahan lama lagi.. 2 hari sekali baru charge.. guna mesin basuh 3 kali seminggu, dari mula kahwin sampai sekarang memang macam tu.. aircond pun pasang just untuk tido jer.. kiranya semua aktiviti sama jer la macam sebelum2 ni.. tapi tetiba bil elektrik melambung2 pulak dalam tempoh 2 bulan berturut2 ni.. 

Nak tanya jiran, jiran balik kampung sebab bersalin la pulak.. jiran depan rumah memang selalu melarikan diri (pelik, nampak jiran lain mesti nak larikan diri).. nak tanya TNB boleh x eh? musykil ni.. 

Officemate aku kata, patutnya lepas kahwin bil elektrik makin rendah sebab asyik nak tido awal jer, tapi aku punya bil elektrik makin naik pulak.. hihihi.. duduk berdua tapi bil mengalahkan orang yang dah beranak pinak.. apa kes???

Korang punya bil elektrik macam mana? maintain jer ke? kongsi cikit tips jimatkan elektrik, mana tau membantu aku kurangkan jumlah bil elektrik tu.. ada cadangan untuk kes aku ni? nak masuk aduan rakyat gerenti x lepas, so masuk dalam blog jer la.. hahahaha..

Nota Cinta: janganlah ada yang kata, "eleh, bab bil elektrik yang setakat RM80 pun nak kecoh2 cerita kat blog".. eh, aku tengah musykil tau, tu yang aku up entry ni.. mana lah tau ada orang TNB yang baca blog ni boleh tolong jelaskan kat aku ke.. huhuhu...

Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

11 comments:

  1. setakat ni masih ok lg..lgpun kat umah tak pasang ekon..basuh baju tiap ari, iron bj tiap ari, pasang kipas sentiase bukak kalo ade kat umah.. cume bile ade anak ni air panas kene sentiase ade...dulu mmg sentiase terpasang pemanas air kat dapur tu, bil memang naik.. so nak jimatkan elektrik, bile air dah masak, transferkan dlm thermos.. monthly kene dalam 30-40 lebih jer..paling tinggi 50..alhamdulillah..

    ReplyDelete
  2. mmg kalau guna aircond bil elektrik biasanya tak menentu...dia tengok kpd penggunaan aircond tu...

    ReplyDelete
  3. bil elektrik saya bulan ni RM5.55 sen.. percaya x? hehehehe

    ReplyDelete
  4. Ida nye bil selalu below RM30 je..hihihi... Maybe en adiey ni on laptop memalam kot? hahahahhhaha.. senyap senyap gitu... =p

    ReplyDelete
  5. baru bape minit lepas citer ngan opismate sal bil tinggi..tak penah2 kena 7ohengget tetibe dah 2bulan ni 70..ish..bukan la mahal sangat pon tapi ye la..biasanya below 50 je..lam 30somtg..melampau tau depa ni...naikkan tarif ke hape pun tak tahu la...

    ReplyDelete
  6. zana iron baju hari2 ke? lagi bagus iron sekaligu sbb iron tu antara penyumbang elektrik yg tertinggi. akak pun tv dr 9 am smpai 5pm. pastu mlm buka lagi. internet laptop lbh kurang tv jugak buka. tp umah akak xde ekon lah. tp kipas pasang satu kat siling satu kipas tiang sbb panas. lampu luar 2 biji tiap2 malan. basuh kain seminggu 3 kali. bil setakat ni paling banyak x smpai 30.dan pastikan setiap plug yg lekat dekat suis tu kalu x digunakan kena cabut tau, mcm charger phone ke, sbb kita biasa tinggal mcm tu je kan.

    ReplyDelete
  7. eh sama la zana..dlu zaza 30 jgk..tp lately nie makin naik ke 40++..adakah charge bil letrik dah naik?tp xde plak gtau..

    ReplyDelete
  8. hurmm..saya pun duduk berdua dgn suami je.
    sblm ada aircond bil jarang kena byr..sbb kurang rm20.
    lps guna mobile aircond terus melonjak rm40++. Tapi utk bln feb/mac melonjak rm100++ pulak..apsal ntah, guna sama je.

    Smlm baru dpt bil mac/april..nasib baik rm40++ semula.
    Tapi masih tak puas ati yg kena lebih rm100 tu. kenapa3?

    ReplyDelete
  9. sgt pelik.. duduk berdua tp bil sgt tinggi... ade sesuatu yg tak kena dgn pengiraan TNB tu... sy plak bil air tetibe melambung... kebiasaannya tak sampai pun rm15... last month pny bil, sampai RM30 lbh... pelik sungguh!!

    ReplyDelete
  10. wahhh bek2 awak...kadang2 kena tgk meter tu each month catatkan ..n awak ley kre sdr brp bil yg septtnya k..n lg 1 if bil air check tkt tangki bocor so nnt bocor jugakla duit awak nak bayar bnd yang x dipakai..:)

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ