Tuesday, April 10, 2012

Think Positive Zana!!


Cuba untuk tak cepat sensitif.. 

Cuba untuk jadi positif.. 

Cuba untuk elakkan dari  berfikir negatif..

Susah jugak sebenarnya nak buat 3 perkara kat atas ni.. kadang2 kita berjaya buat dengan sokongan insan tersayang.. tapi kadang2 masyarakat sekeliling seakan2 membiarkan kita gagal melaksanakan 3 perkara kat atas tu..

Bayangkan situasi kat bawah ni, 

- tengok gambar anak kawan, kita cakap anak dia comel tetiba orang lain cakap, "asyik cakap anak orang comel, bila lagi nak orang cakap anak ko comel??"

- ucapkan tahniah sebab kawan dimurahkan rezeki bila disahkan pregnant, tetiba orang lain cakap, "bila pulak aku nak ucap tahniah kat ko eh??"

- buat status/entry jiwang2 pasal encik adiey, tetiba orang lain cakap, "x puas2 lagi ke nak beromantik2 berdua? dah nak masuk 2 tahun kahwin pun nak perasan macam pengantin baru.. bila pulak nak beromantik sampai jadi bertiga??

Adoiiiiii la hai... kalau la aku boleh jawab semua soalan tu, dah lama aku jawab tau.. masalahnya aku x ada jawapan.. bukan ke semua tu urusan Allah? bukan ke anak tu rezeki dari Allah? 

Pasal pengantin baru tu,  bukan ke patutnya kita kena sentiasa rasa pengantin baru? bila kita rasa sentiasa pengantin baru, barulah hubungan suami isteri tu sentiasa hangat membara.. kalau dah ada anak pun, x salah ok nak feel pengantin baru setiap hari.. sebab kita ni kahwin bukan untuk rasa bahagia setakat 2,3 tahun.. kita kahwin kalau boleh nak rasa bahagia tu hingga akhir hayat.. tak apalah, aku fikir positif yang korang terlebih prihatin dekat aku.. think positive zana!!!

Bertahun x tanya khabar tetiba msg kat FB tanya anak dah berapa? x kan la sebelum ko msg tu ko x tengok pun FB aku kan.. ada ke aku up status tentang anak? paling x pun, mestilah ada album gambar anak aku kan.. kalau dah x ada tu, faham2 sudah la yer.. tak apalah, aku fikir positif yang korang malas belek album kat FB aku tu... think positive zana!!!

Maybe ni isu sensitif bagi golongan macam aku, golongan yang terlalu berharap untuk dikurniakan rezeki zuriat sendiri.. mungkin bagi orang luar, isu ni isu biasa.. tapi kalau semua orang lebih peka dengan perasaan orang lain, maybe perkara ni x jadi besar.. boleh bertanya, tapi dengan cara yang berhemah la beb... jangan main serang gitu jer.. sentap ok!! tak apalah, aku fikir positif yang aku jer over sensitif, bagi korang perkara ni biasa jer.. think positive zana!!






Nota Cinta: sorry sebab terluah perkara ni.. rasa hangin pulak bila banyak soalan2 cepu emas menjelang usia perkahwinan nak masuk  2 tahun ni...

Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

16 comments:

  1. think pisitif je zana...abaikan sore2 sumbang yg menyakitkan hati tu...

    ReplyDelete
  2. Sabar ye zana..Kita merancang, Allah jua merancang, namun perancangan Allah adalah lebih baik jauh lebih baik drp perancangan kita..Saya doakan rezeki awak menyusul cepat amin..

    ReplyDelete
  3. zana sape tuh??? iskk....sakitnye atii..huhuh....

    u'r rite..+ve!!

    ReplyDelete
  4. A`ah zana, positif thinking amat diperlukan saat ini, i`ll always pray for u,,, kite mmg x leh elak kata kata negatif org sekeliling kite, mmg entry ni de kene mengene dgn saya... Sesungguhnye, ku amat memahamimu... Sabar la... N take care ya!

    ReplyDelete
  5. salam
    semoga berjaya...fikir positif itu memang penting =)
    cheqna doakan moga rezeki untuk memiliki cahayamata kan tercapai..Allah tahu apa yang terbaik buat kita kan? =)

    ReplyDelete
  6. Rina pun selalu dpt soalan cepu emas itu! Bila kita positiv kdg2 org sekeliling buat jd negatif! Sgt tak jaga mulut! So...after this, jom kita abaikan mereka! blh? hehehehehe......

    ReplyDelete
  7. sabar aje zana..jangan terlalu memikirkan nya....steres pun boleh buat sesorang tu lambat hamil..kak ita nasihat kan cuba zana dan hubby pergi buat pemeriksan..coz kak ita ada dengar ceramah kat opis pasal kesuburan...setidak-tidaknya kita tahu pasal kesihatan kita dan berusaha apa yg boleh..selebihnya kita berserah kat ALLAH aje zana ya...tak payah pikirkan cakap org..positif tu memang penting...teruskan ok...

    ReplyDelete
  8. citer bab ni mmg payah kn? kalau pk pasal org, mmg kite blh down tau.. bak kate zana, kite kene think +ve... sbb nk tutup mulut org mmg payah.. sudahnya, kite yg kene pujuk hati kita sendiri..

    We are same dear...

    ReplyDelete
  9. kalau dia merasa apa yg kita rasa... emm takpe Allah lebih mengetahui apa yg berlaku kak.. ada hikmah di sebaliknya.. think +ve..banyakkan bersabar..

    ReplyDelete
  10. think +ve...think +ve...kita sama zana...sama pertanyaan orang pada kita..chinta yang dah 4 tahun lebih ni pun org masih tanya..tapi ..sabar je la untuk peringatan zana dan chinta..Allah sedang merancang yang terbaik untuk kita kan dear..

    ReplyDelete
  11. mulut org zana, susah nak tutup..kalo mulut tempayan senang jer la tutup kan..
    tak pe la zana, sekurang-kurangnyer ade yg faham keadaan zana..org yg mulut tempayan tu abaikan aje.. rezki sumer di tangan Allah..bukan bile nak cakap nak anak terus dapat kan?? sabar ek..insyaallah..mudah-mudahan ade rezki zana nanti yer..aminnn..

    ReplyDelete
  12. tiba2 pulak saya rasa sayu.. bkn apa.. ramai blogger @ kwn2 yg mgharapkan kehadiran ank dlm rumah tangga... adik sy yg dh kawen 6 thn pun msh xda ank lg... bila org tanya saya, adik sy dh dpt ank ke blm.. sy sendiri pun rs mcm geram.. yela, 10x duk tanya benda sama...

    bak kata org, cubit peha kanan, peha kiri pun terasa...

    ReplyDelete
  13. kita kena cool zana.. cool..xmau stress.. sabar ye.. nnt ada la tu.. kita together gether dgn geng TTC yg lain.. treus buat rekod kt m'sia.. group blogger yg preggy serentak! :))

    ReplyDelete
  14. sama la zana..dlu zaza pun bru je kawen org dh sibuk tnye ble nk dpt anak..mcm la senang nk dpt anak tue..tue semua keje Allah..pastu dah dpt Iman nie, lagi la ada yg tnye bile nak tambah anak lagi..ape, ingat kte nie kilang anak ke leh main proses je..kekdg sakit hati dgn org cmnie..

    Ada yg bertnya tue plak x sedar diri, mmg la anak dia ada 2,3 tp mcm x terjaga je..lg la hazab..dok reti buat anak je tp jaga anak x pndai..issss mmg geram dgn org cmnie..sabar la ye zana..semua tue ketentuan Allah..DIA yang Maha Mengetahui segalanya..DIA dah atur yg terbaik buat kte..ckp² org ignorekan aja..

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ