Tuesday, April 10, 2012

Resepi Sotong Goreng Tepung


Encik adiey sekarang ni makin ketagih pulak dengan sotong goreng tepung.. kerap sangat permintaan ni diterima.. kadang2 tu seminggu sampai 3 kali dia mintak aku masak sotong goreng tepung ni..  



Bahan2

300 gm sotong
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 biji telur
garam (secubit rasa)
lada sulah (kalau suka)

Cara-cara

1.  Potong sotong kecil2, bersihkan dan toskan airnya sampai kering.
2. Gaul sotong dgn garam dan lada sulah.
3. Pukul telur setakat nak satukan yg kuning dgn yg putih. 
4. Masukkan sotong ke dalam telur. 
5. Gaul tepung dgn baking powder. 
6. Masukkan sotong yg telah digaul dgn telur dalam tepung, salutkan habis sotong dgn tepung. 
6. Goreng deep fry sampai golden brown. Goreng sotong kejap jer dalam 4-5 min untuk elakkan sotong terlalu liat.



Tapi bagi aku biasa2 jer sotong goreng tepung aku ni.. nak cari tips bagi sedap cikit la.. sebab kalau makan kat kedai lain pulak rasanya.. hihihihi.. korang ada tips bagi sotong goreng jadi lebih sedap?? jom share..


Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

11 comments:

  1. terliur tgk sotong goreng tepung tu..;)

    ReplyDelete
  2. zana, fara pinjam resepi eh. nak try kat umah hihi

    ReplyDelete
  3. nyummmmmmyyyy....terliuq plak.....nak buat mesti x jadi sbb hani bukan kaki masak punye orang..hehhehe...singgah kedai jap g r... =p

    ReplyDelete
  4. Kalo i,
    I gaul rempah kari sikit dgn tepung tu.

    So, ada rasa kari2 lah.

    ReplyDelete
  5. dapnyer..nak skit..
    tp tak leh makan slalu..kole tinggi tau..
    skali skale tak pe..

    ReplyDelete
  6. alamak.. xde petua, tips yg boleh kongsi bersama..sb rasanya br skali kot buat sotong grg tpg ni.. rasa malas.. hehe baik wat sambl tumis..lg sedap..

    **tp bila mkn kt kedai..sedap plak.. hahaha

    ReplyDelete
  7. entah ler, lom try lagi..selalu mkn kt kedai je Zana..hehe

    ReplyDelete
  8. goreng sotong sure meletup letup..nyampahhh tau... huhu :D

    ReplyDelete
  9. goreng sotong ni suka meletup2...itu tak berapa nk buat celup tepung...hehe..tapi mmg sedap kalau makan...haha..

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ