Saturday, February 19, 2011

Sabtu & Beg Plastik

Hari Sabtu tanpa beg plastik!!

Rasanya ramai yg dah tau tentang hal ni..kebanyakkan shopping complex pun dah amalkan kempen ni..ada jugak kedai2 yg masih tak peduli tentang kempen ni..

Korang ada pengalaman tentang kempen ni tak? Ke korang tak setuju dengan kempen ni? Tak pun ada yg memang jenis tak suka beg plastik?

Masa awal2 kempen ni start,aku rasa leceh jugaklah..kebetulan tershopping barang rumah,so memang penuh troli la kan..sampai kaunter,cashier kata tak ada beg plastik..adoi,terasa leceh betul masa tu..

Tapi aku tau,semua ni demi kebaikan kita semua jugak..nak jaga alam sekitar kan..so lama2 aku rasa isu ni tak lah bagi beban kat aku..

Senang jer,kalau betul nak shopping banyak2 barang,kita shopping la hari lain selain sabtu kan..shopping hari ahad pun ok gak..

Kita boleh rancang nak shopping bila sebenarnya..so cuba elakkan shopping hari sabtu melainkan ada hal kecemasan or kejadian tak diduga..so bukannya isu berat pun kan?

Kalau nak shopping jugak hari sabtu,kita bawak la beg sendiri..banyak jer shopping complex jual beg yg environmental friendly..harga pun murah..

Kalau nak beg plastik jugak,bayar jer harga beg plastik tu..20sen sehelai kan..tak pun,bawak beg plastik sendiri dari rumah..hihihi..

Yg perempuan mungkin boleh bawak handbag yg besar cikit..so boleh sumbat banyak barang dalam handbag tu..

Tengok,banyak jer kan cara yg kita boleh buat untuk support kempen ni..maybe nampak usaha ni cikit tapi kita tak tau yg kesannya besar kepada alam sekitar..

Cintai alam sekitar demi masa depan yg lebih bermakna!! Pesanan khidmat masyarakat daripada aDieyZa..
Published with Blogger-droid v1.6.6

10 comments:

  1. Sejak kempen tu, akak bli brg basah selain hari sabtu

    ReplyDelete
  2. klau kt penang hr2 tnpa beg plastik... =)

    ReplyDelete
  3. pernah shopping brg2 dapur masa ari sabtu kat tesco..leceh gak la..dari yg kecik sampai sebesar2nya..kering + basah..tergolek dlm bonet keta..

    bila dah sampai umah..terpaksa amik raga,masukkan sume..baru leh angkut masuk dlm umah..ehehe

    ReplyDelete
  4. mamlyna, bagus.. lagipun x semestinya sabtu jer kita boleh shopping kan..

    ReplyDelete
  5. cik zai penang, hebatnya!!! hari2 xde beg plastik.. sungguh environmental friendly..

    ReplyDelete
  6. zariza, agak leceh if kita tershopping barang dapur hari sabtu kan.. zana pun pernah rasa.. mmg kelam kibut gak la kejap.. hihihi

    ReplyDelete
  7. tringat aritu sakan sopim brg bb..siap btroli..skli rpenyer ari sbtu..x de beg plastik...pasrah je laa byr 20sen...

    ReplyDelete
  8. kekadang tlupe gak nk bwk env.bag sendirik.. xpsl2 kne bayar 20sen sehelai... huhuhuhu..

    ReplyDelete
  9. N, kalau dah xde pilihan mmg kenalah bayar 20sen kan.. xpe, lain kali kita shopping hari lain..

    ReplyDelete
  10. ain, betul tu.. kdg2 mmg lupa tp kalau ingat mmg haruslah bawak kan.. 20 sen sehelai tapi kalau beli banyak??

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Selamat Datang 2016

Assalamualaikum.. Selamat datang 2016.. Semoga tahun 2016 ni akan membawa lebih banyak berita gembira buat kita semua.. 5 bulan menyep...