Tuesday, September 4, 2012

Family Gathering - BBQ Di Hari Raya!

 Hari raya ke 4, kitaorang adik beradik plan untuk buat BBQ.. plan hari raya ke 3, kiranya last minute punya plan la kan.. tapi memandangkan abang ipar aku memang selalu ambik tempahan untuk handle BBQ event, so x adalah kelam kabut sangat pun..
 
Dari awal pagi abang ipar dah pergi pasar.. aku dengan kakak aku follow abang ipar beli barang.. tapi kitaorang duduk tepi.. boleh?? hihihi.. sebabnya memang hanya abang ipar jer yang pandai nak pilih barang dan tau nak budget banyak mana nak beli.. 

Lepas beli bahan untuk buat BBQ, abang ipar jugaklah yang jadi ketua chef kat dapur.. mengarahkan kitaorang adik beradik apa yang patut dibuat.. aku,kakak2 dan anak buah perempuan ikut jer arahan abang ipar aku.. sampai mak aku kata dia terasa macam ada menantu perempuan lak masa tu.. hahhahhaha.. terbaik la abang ipar aku tu...


 Ada ayam, sotong, udang, ikan & sate ayam untuk menu BBQ.. semua bahan perap untuk BBQ ni abang ipar aku yang buat.. kitaorang nak buat, tapi abang ipar aku kata dia nak buat.. so, kitaorang adik beradik lebih banyak borak jer kat dapur tu.. potong sayur cikit, borak.. kupas bawang cikit, borak.. tension agaknya abang ipar aku masa tu.. hahahaha..


 Then abang ipar aku masak nasi goreng cina & mihun goreng.. ada jugak nudget, fries, coleslaw dan potatoes coleslaw.. coleslaw abang ipar paling cepat laku.. belum start bakar dah tinggal separuh.. lagi sedap dari coleslaw KFC.. hihihi...
 

Pukul 6 semua abang ipar diarahkan start projek BBQ.. nak hidupkan bara tu kan susah gak.. so tenaga 5 orang menantu lelaki amatlah diperlukan waktu tu.. seronok sangat bila tengok 5 menantu lelaki abah dan mak berkumpul..
 

Lepas maghrib barulah projek BBQ bermula sepenuhnya.. masa ni memang seronok habis! suasana riuh sangat.. tu baru kitaorang 5 beradik, 5 menantu & 15 orang cucu mak & abah yang ada.. 

Tapi hari tu, sorang lagi abang angkat aku yang memang anak angkat mak abah sejak dia bujang pun balik untuk join BBQ.. jadinya, tambah lagi 5 orang keluarga abang angkat aku.. bertambah la kecohnya!


Yang cucu2 semua sibuk belari sana sini.. dengan yang main bunga api, dengan yang main bola, dengan yang main kejar.. gamat giler macam kat stadium sukan! 

 Yang lelaki semua sibuk membakar.. yang perempuan pulak sibuk makan.. hihihi.. sesekali para suami memasak untuk para isteri seronok kan..



Paling untung mak dan abah la.. kitaorang memang x bagi diaorang buat apa2 pun.. masa ni mak abah memang senyum jer... seronok agaknya diaorang dapat tengok semua anak, menantu dan cucu2 berkumpul..
 

Sambil makan2 tu, ada upacara sambut birthday yang lahir pada Ogos dan September.. kek ditaja sepenuhnya oleh mak.. sedapppppp betul kek tu.. sekejap jer dah habis! maybe sebab sedap bila makan beramai2 kan.. nikmat makan bersama keluarga tu memang x dapat digambarkan!

 
Masa dah start BBQ tu, kamera memang x ada kat aku.. sebab aku sibuk makan! hihihi.. kamera kat anak buah tapi dia pun sibuk makan jadi x banyak sangat gambar waktu makan2 tu.. asyik makan jer sampai sedar2 dah pukul 11 malam.. hihihi.. pukul 11 baru kitaorang start kemas2.. lepas dah kemas2, barulah team perempuan pulak yang bertungkus lumus nak membasuh pinggan & mengemas..
 
Walaupun terlalu penat, tapi semua orang happy malam tu.. selalunya kitaorang just buat makan2 biasa jer.. tapi tahun ni  lah pertama kali buat BBQ.. so meriahnya terasa lain la.. anak2 buah siap suruh buat BBQ selalu.. insyaAllah kalau ada masa dan rezeki untuk berkumpul ramai2 boleh la buat lagi..
 
Projek BBQ raya tahun ni memang membuatkan kitaorang sekeluarga merasakan betapa bahagianya kami sekeluarga.. semoga kebahagiaan terus mengiringi kami sekeluarga.. insyaAllah.. 
  
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

14 comments:

  1. wah!best nyer..nieyl de plan gak nak wat..tapi kena tggu semua adik beradik balik kg dlu..baru best kan..reramai..meriah!

    ReplyDelete
  2. bestnya BBQ mcm ni...dulu pnh jgk buat skrg xde lg...=(

    ReplyDelete
  3. bestnye kalu adik beradik ramai kan... meriah jer... hu3 sue dua beradik jer... xrasa laa meriah camtue... hu3

    ReplyDelete
  4. Meriahnyaa..bila ada ramai adik beradik dan ipar semua..berkumpul. Sedapnya tgk makanan tuh semua.. :)

    ReplyDelete
  5. seronok & meriah..
    best gak buat xtvt camni dgn family kan..

    ReplyDelete
  6. as salam
    wow bestnya dapat berkumpul 1 family
    paper pown selamat beramah mesra

    ReplyDelete
  7. seronoknyeeee..bestkan kalat gathered ramai2 wat bbq nie..;)

    ReplyDelete
  8. Ramai2 bestla bbq nih.. Entry ros xkuar lagi.. Autopublish..hahhah

    ReplyDelete
  9. meriahnya raya zana....
    macam2 ada...best tau kalau gini

    ReplyDelete
  10. Terbalik dengan ida, tahun ni we all tak buat BBQ.. Seme sibuk jalan raya , rata Melaka berjalan... hiihhiiihi

    ReplyDelete
  11. meriah betul BBQ project zana..best kan bila gathering ada semua adik beradik..nana yang 3 orang adik beradik, 2 menantu sorang cucu pon rasa meriah..zana mestila lagi best kan =)

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ