Monday, September 3, 2012

Rumah Anak Merdeka - Terpapar di Surat Khabar

Syukur Alhamdulillah.. tahun ni banyak kenangan terindah menjelang hari lahir abah.. serba sedikit hasil tangan abah menghias rumah dengan kibaran jalur gemilang mendapat perhatian pihak media massa..
 

 Awal Ramadhan, wartawan daripada Berita Harian (BH) mula datang ke rumah.. temu ramah dalam sejam.. esoknya, 10 Ogos 2012 keluar dalam paper BH..
 
Edisi BH 10 Ogos 2012

BH 10 Ogos 2012

 
Seronok sangat masa baca paper tu.. bangga menjadi anak kepada seorang warganegara Malaysia yang mempunyai semangat patriotik yang tinggi..
 
 
21 Ogos 2012, sekali lagi cerita tentang rumah kami di kampung keluar dalam paper.. kali ni keluar paper Sinar Harian edisi Negeri Sembilan Melaka.. berita gembira buat kami di hari raya ke 3.. gambar berita kat paper lupa nak snap.. tapi ada yang dekat online..
 
Edisi Sinar Harian Online 21 Ogos 2012.. http://www.sinarharian.com.my/edisi/melaka-ns/kibar-jalur-gemilang-di-rumah-lebih-28-tahun-lalu-1.77991
 
Lepas jer keluar paper, orang Jabatan Penerangan Daerah Jempol makin rajin datang rumah.. sebabnya Jabatan Penerangan Daerah Jempol dah masukkan nama abah sebagai wakil peserta Keceriaan Rumah Merdeka peringkat Negeri Sembilan.. kiranya ni tahun kedua abah masuk pertandingan tu.. last year johan peringkat negeri.. harapnya tahun ni ada rezeki lagi..insyaAllah..
 
 
28 Ogos 2012, rezeki cerita abah masuk paper sekali lagi.. kali ni paper Utusan Malaysia.. tapi agak sedih sebab pihak Utusan salah eja nama abah.. lepas aku dah emel kat pihak Utusan, diaorang balas emel minta maaf.. 
 
Edisi Utusan Malaysia online 28 Ogos 2012.. http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20120828/dn_20/Semangat-merdeka-Jumaro
 
Pihak Utusan dah betulkan dekat berita online, nak betulkan dekat paper dah x boleh la kan.. xpelah, yang penting diaorang dah akui kesilapan dan still cerita abah ada dalam Utusan sebagai kenang-kenangan..
 

31 Ogos 2012, antara hadiah hadiah jadi abah.. sekali lagi cerita tentang abah sebagai anak merdeka keluar dalam paper Sinar Harian edisi Negeri Sembilan Melaka.. since x dapat beli paper tu, ada cousin aku yang duduk Negeri Sembilan letak gambar berita tu kat FB aku..
 
edisi surat khabar Sinar Harian 31 Ogos 2012
 
 Yang ni, wartawan siap telefon aku untuk dapatkan lebih maklumat tentang abah.. syukur sebab berita ni keluar pada hari lahir abah.. nampak kan ada gambar raya kami sekeluarga, gambar raya paling baru tu.. teruja!
 
edisi Sinar Harian Online 31 Ogos 2012.. http://www.sinarharian.com.my/nasional/600-bendera-hiasi-rumah-anak-merdeka-mohd-jumaro-1.80331

Sebenarnya, kitaorang masih menanti salinan video daripada pihak RTM.. sebabnya, 29 Ogos 2012 hari tu pihak RTM NS datang rumah untuk temu ramah abah.. petang tu keluar dekat berita semasa pukul 4.. tapi kitaorang semua x dapat tengok berita tu.. so kitaorang dalam usaha nak dapatkan salinan video daripada pihak RTM.. harapnya dapat salinan video tu untuk dijadikan kenang-kenangan bagi kitaorang sekeluarga..
 
InsyaAllah esok pihak Jabatan Penerangan Malaysia akan buat penilaian untuk pertandingan Keceriaan Rumah Kemerdekaan kat rumah abah mak.. semoga ada rezeki abah untuk menang pertandingan tu.. kalau x menang pun, kitaorang tetap berbangga dengan abah.. mungkin sebab abah dilahirkan pada 31 Ogos 1957, jadi semangat kemerdekaan abah terlalu tinggi..
 
Kitaorang sentiasa sokong apa yang abah buat.. selagi abah bernafas, kami semua x kan pernah halang apa sahaja yang abah akan buat untuk tunjukkan semangat patriotik dia.. semua anak2, menantu2 dan cucu2 abah akan sentiasa berbangga dengan abah..
 
ABAH, KAMI SAYANG DAN BANGGA DENGAN ABAH!
Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

22 comments:

  1. wah...klau sy pun bangga tak terkata...=)

    ReplyDelete
  2. zana..umah zana dekat felda raja alias tu ke..nana memang lalu situ kalau balik muadzam..hehe

    ReplyDelete
  3. hohoho...chinta tumpang gembira ngan bangga gak..semoga semangat abah sentiasa mekar..best dapat kuar paper..hik3

    ReplyDelete
  4. Best nye abah zana, sebab harijadi dia tiap-tiap tahun diraikan secara besar-besaran. =)

    ReplyDelete
  5. tumpang gembira sama seronok..tambah2 bila cakap ngan hubby...
    "abang tahu tak nilah ayah kawan ayang..blogger sama dengan ibu..."

    happy besday pak cik moga allah terus rahmati pakcik selamanya

    ReplyDelete
  6. anak merdeka rupanya abah u..smangat patriotiknya sudah semstinya tinggi..sume paper ada gmbar abah u..femes gittew..;)

    ReplyDelete
  7. Zana,
    I rasa i nampak u la kat Hospital Putrajaya tadi..hehhe, tapi segan nak tegur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dear, mmg zana ada kat hospital putrajaya tadi.. dari pukul 8 sampai pukul 11.30.. nape x tegur? kalau x leh jugak laga2 pipi.. ke sebab zana comot sangat tadi? hahhahah..

      Delete
    2. hehe..same la i pun dr kul 8 sampai kul 11 tadi..apt o&g(biasalah)..mana ade comot, comel je..terkezut sbb xpernah jumpa sblm ni tapi dlm ati," eh cam kenal la, cam familiar je, cam zana je"

      Delete
    3. lar... lamanya kat sana.. kalau tegur tadi kan boleh la kita borak2 lama cikit kan.. maklumlah, bosan menunggu.. hihihi... dear, bagi alamat emel or FB.. Leh borak lama2.. hihihi..

      Delete
    4. email i honeylily29@yahoo/gmail.com...dua2 pun boleh..nanti i bg fb dlm email k

      Delete
  8. wah begitu semangat..jiran kite pun ada yg buat macam ni...penuh halaman rumah..masuk jugak Berita Metro..

    ReplyDelete
  9. nieyl pun de bace jgk..:)bangga kan kite sbg anak merdeka..:)

    ReplyDelete
  10. zana mesti bangga kan..kak ita tumbang bangga juga lah..kak ita lahir bulan merdeka 26/8 ..he..he..seronok tengok....

    ReplyDelete
  11. tahniah pakcik...... klu anak pakcik ni tak semngat cam pakcik sy tak tau la nk kata ape.... luku die pakcik...

    ReplyDelete
  12. laaa rumah abah zana ke? ada tengok kat tv ari tu, tak sangka pulak rumah abah zana.. tumpang bangga sama la hihi..

    ReplyDelete
  13. uish! abah sape la ni
    semangat patriotik n merdeka
    bangga kalau tgk camni la... org yg berjiwa merdeka ni..
    moga jadi contoh anak muda generasi kini..

    Zana, bertuah kamu...
    bkn senang nak hias2 umah dgn Jalur Gemilang, bukan skit2 guna JG tu...
    huhuhuhu...

    ReplyDelete
  14. wah, sue yg baca pun rase bangga... hurmm semoga semangat camni x kan luput kan.. umah sue setakat 2 bendera je.. hehhe
    mmg salute la

    ReplyDelete
  15. Ayah Zana mmg hebat... tabik spring ahhh

    ReplyDelete
  16. Wah beruntungnya... :) semangat merdeka raya ..hihihi

    ReplyDelete
  17. Ida doakan abah zana menangggggggg !! YEahhhhh

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ