Friday, July 13, 2012

Malware Menyerang Blog Adieyza


Pagi tadi terkejut bukak blog keluar notice ni.. adoiiiiiiii, gabra ok! x senang duduk aku dibuatnya..

Memandangkan aku x nak menjangkitkan virus ni kat blog korang, maka aku privatekan blog kejap.. dalam sejam lebih aku private blog untuk cari penyelesaian kepada masalah aku tu.. 

Melalui apa yang aku baca kat google pagi tadi, virus ni datang dari blog yang ada dalam blog list kita.. kebanyakan blogger yang pernah jadi macam ni, diaorang cadangkan buang bloglist.. adoiiiiiii, sayang giler nak buang semua bloglist.. nak kena letak balik nanti leceh..

Kalau tengok daripada notice tu, macam blog yang aku kaburkan tu jer yang bagi virus kat blog ni.. maybe blog tu jugak x tau yang dia dah terbagi virus kat aku kot.. ntah la, aku x berapa nak faham konsep virus ni menyerang.. hahaha..

Blog yang aku kaburkan tu, kalau ikut nama adalah nama lelaki.. maka, aku cuba jalan pintas dengan buang semua bloglist bawah "Blogger Boys" yang aku letak kat side bar blog aku ni.. lepas aku buang gadget bloglist tu, terus ok blog aku ni ha.. 

Masa benda ni jadi, aku memang fikir berapa hari nak nangis la kalau tetiba blog aku kena delete.. punyalah sayang kat blog ni kan.. dari zaman bujang sampai zaman dah kahwin ni ha aku bela blog ni.. tapi nasib baik x jadi sesuatu yang teruk kat blog ni.. syukur Alhamdulillah..

So, lepas ni kalau ada blogger yang alami kes macam aku ni, jangan cepat gabra k (padahal aku punyalah gabra tadi kan.. hahahaha).. try cari url blog yang dikatakan membawa virus tu.. then delete url blog tu kat bloglist korang k.. maybe lepas tu dah ok.. kalau x ok gak, korang teruslah bertanya pada blogger2 otai atau meng"google" jawapan kepada permasalahan korang.. hihihi..

Nota cinta: sayang sangat kat blog ni.. sayang sangat perhubungan yang terjalin dengan rakan blogger selama bergelar blogger ni.. x kisah la korang suka ke x baca blog aku ni, aku tetap suka jer update selalu entry baru kat blog aku ni.. hahahahaha.. *nyampah!


www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

15 comments:

  1. rupenye mcm2 bende leh jadi kan kat blog nie..adeh,..harap2 la xkene..n nasib baik blog xde ape2kan..kalau x mesti meraung..hehe..

    ReplyDelete
  2. saye pon sayang acik talam..hehe ;p

    ReplyDelete
  3. ptt la bka blog nie jd private.
    rupa2 ada maslah virus..
    biasa tgk blog kwn cmtu.
    link ke blog dia jd cmtu..
    bahaya ke ?leh jangkit eh.
    takut gak.
    tq nasihat yg diberi tu...

    ReplyDelete
  4. Nasib Zana bijak terus bertindak. Ramai yg dah kena tau. Itulah sebabnya kakak tak buat bloglist. Tapi boleh nak buat bloglist dgn cara asingkan dari blog yg selalu kita publish buat N3.

    ReplyDelete
  5. patutlah...ingatkan tak nak kawan dah...hik...hik...

    ReplyDelete
  6. mmg risau kalu mende nih jadi,dah la kita tulis mcm2 dlm blog,pastu kalu buat yg baru,sian kawan2 yg dah follow nak follow balik..

    ReplyDelete
  7. ish!blog pun kena virus jgk yea?ee...risau nyer la...de member nieyl,dah byk n3 di post..de la dekat ratusan jugak..last2..tetibe x leh bukak...abis....sedey...glerrr...

    ReplyDelete
  8. Taksuke betul kalau menatang tu datang.

    Haishh, blog I ke yang jadi penyebab Zana?

    ReplyDelete
  9. mau tak gabra..
    kes blog mama takde bloglist sbb pasal ni le..
    bila dh remove bloglist...terus malas nk masukkan satu2 balik..
    so sampai skrg le takde bloglist

    ReplyDelete
  10. hye Zana, dah okey ke?
    risau kan.. coz ade setence blogger buka blog kite kata de malware
    mau tak cuak kite dibuatnye...
    so, skrg dah back to normal kan dear? Syukur..leh blogging dengan senang hati

    hepi weekend...bye~

    ReplyDelete
  11. Biasa kalo masuk kut google chrome, dia dpt detect. Biasanya kalo kawan2 rapat ni, akak gitau lah supaya derang buang link blog yg ada virus tu. retu Su Su kena, akak gitau lah dia.. harap2 nati kut blog akak pun kena, ada la yg beritau, sbb akak buh byk link situ.

    ReplyDelete
  12. pernah terjadi kt saya jugak.. sedih :(

    singgah malam sini :)
    jom tgk jubah~~
    http://www.facebook.com/media/set/?set=a.171924036265988.16609.103619356429790&type=3

    ReplyDelete
  13. aduii kalau sya confirm dah gabra habis ni zana.. seb baik zana bijak selesaikan masalah.. :)

    ReplyDelete
  14. kita pon kena pagi tadi,...naik darah ke muka..hehehe...tapi cari jugak jalan penyelesaiannya..rupanya icon kat bloglist yg jadikan ade malware tu..aduhhhh,...heehehe

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ