Tuesday, July 31, 2012

Zuriat bukan "pertandingan".. tiada istilah menang, tiada istilah kalah..


Ye, aku tau ko tu prihatin sangat kat aku.. tapi ko boleh x jangan nak melampau sangat sampai kata aku rasa tercabar bila orang yang kahwin selepas aku dah mengandung???? ko ingat ni pertandingan ke sampai aku nak rasa tercabar semua???? stop la!! aku rimas!!!!

Aku tau, aku yang emosi lebih.. padahal ko nak bergurau jer kan?? tapi, agak2 la yer.. x kan la aku nak rasa tercabar dengan orang yang dah dikurniakan zuriat.. orang gila jer aku rasa akan rasa tercabar!! 

Depan2 ko aku ucap tahniah kat orang tu, tetiba ko boleh kata, "zana rasa tercabar la tu... zana jugak yang belum mengandung2 kan?"..

Tercabar ni sesuai digunakan istilah dalam pertandingan jer ok!!! kalau ko rasa mengandung tu adalah pertandingan & siapa yang berjaya mengandung tu adalah pemenang, maknanya yang x mengandung ni semua kalah la??? pertandingan apa namanya ni???

Now, aku pulak yang rasa tercabar dengan ko!!! tercabar kesabaran aku dengan sikap ko!!! cukup2lah ko dah "usik" hati aku dengan macam2 kata2 negatif.. hari tu ko timbulkan isu kacip fatimah, tido kat hotel & aircond, now isu rasa tercabar pulak.. cukuplah!! aku ni ada perasan ko tau x?? mungkin 1 hari nanti bila anak perempuan ko dah kahwin, ko pun x nak orang buat dia macam mana ko buat kat aku kan??? 

Point aku sekarang bab perkataan TERCABAR tu! macam mana boleh keluar dari mulut ko yang aku rasa tercabar dengan orang yang mengandung?? 

Ya, bergurau tu x salah!! tapi kalau bergurau bab rezeki dari Allah ni memang salah!!! 

* Kami golongan yang sedang berusaha untuk zuriat ni bukanlah minta sentiasa dijaga hati & perasaan kami.. cuma kami harapkan orang lain meletakkan diri mereka sendiri di tempat kami.. kalau bukan meletakkan diri sendiri di situasi kami, cuba bayangkan situasi tu berlaku pada keluarga mereka sendiri.. mesti kita x nak orang lain sentuh bab sensitif ni kat keluarga kita kan.. jadi, renung2kanlah..

www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

30 comments:

  1. alahai..smpai mcm tue bergurau, biarlah dkt dia, yg beri rezeki anak tue Allah..kalo dia duk memerli kita means dia jgk memerli Allah swt..

    ReplyDelete
  2. Eh..tentiba saya rasa macam tercabar kesabaran jugak bila baca entri ni. Apa "indah" nau bahasa hamba Allah tu?

    Kadang...sesetengah *bukan semua ye* org kawen-kawen terus preggy ni memang tak berapa paham sangat perasaan isteri-isteri yg menunggu zuriat ni. Memang ada org yang rasa dia HEBAT SANGAT bila dapat bunting pelamin. Orang yang kawen bertahun-tahun tak mengandung ni dikatanya macam-macam. Siap perli-perli hal kacip fatimah, hotel, air cond bagai memang tak beragak la tu.

    Mudah-mudahan....Allah kurniakan Zana zuriat comel soleh solehan satu hari nanti. Sabar dear..=)

    ReplyDelete
  3. xpela akak....byk kan bersabar nyea ngan org-org yg cmtuh...Setiap ujian dan dugaan yang Allah berikan pada kite..itu la yg terbaik tok kite... masalah kite hanya kita ngan Allah jer yang tahu...mereka di luar hanya tahu bercakap tanpa pk kan prasaan org lain...:)

    ReplyDelete
  4. Sabar Zana, tinggi nilainya bila kite mampu mengharungi benda2 mcm ni. Tp tu la... kekadang org mcm ni akan wat kite kehilangan sabar. Apa pun semua kuasa Allah, siapa kita nak pertikaikan keje Allah kan. Berusahalah mcmne sekali pun, kalau belum sampai masanya Allah nak bg maka takkan berjaya kerana Allah itu lebih mengetahui apa yg terbaik utk kite masa kini dan masa akan dtg.

    ReplyDelete
  5. lahhh org cm ni pon ada.sabar eh sis.

    ReplyDelete
  6. tak mampu nak kata pape..dorang tu riak..=(..moga Allah saja yang menilainya kan...sabar ye zana..

    ReplyDelete
  7. pernah kena gak..dengan kakak ipar sendiri plak tu masa pegi umah our frens 2 tahun lepas..(tak mungkin akan lupa)..my fren merangkap close fren gak dgn hubby yg introducekan kami..wife dye plak satu opis dgn my hubby..so, quite close with us and family DH..we all kawen dulu but wife dye yg pregnant dulu...so, when we congrats them alih2 my SIL cakap,' "Hm..kalah dah diaorg ni dgn korang..padahal diaorg yg kawen dulu.." pergh...serius sentap masa tu..i tgk hubby pun muka dah berubah..i terus mintak excuse masuk dalam keta..
    i hate her sebab thats not the last time she did..

    ReplyDelete
  8. sebenarnya itu ujian Allah pda kamu... orang tu cakap mcm tu pun sebab dgn izin Allah. Allah hantar dia untuk uji kesabaran kamu. sabarlah, insyaAllah, jika kamu sabar dan yakin akan ujian itu dr Allah yang mahu menguji kesabaran kamu, nanti Allah akan bagi kamu ganjaran yang banyak.... Mana tahu? Allah kan Maha Agung, pengasih dan penyayang, Berdoalah minta padaNya. Janji siapa yang paling benar selain janji Allah....kerana Dialah satu satunya yang tidak memungkiri janji.

    ReplyDelete
  9. Ya Allah..
    Gerammmmnye tp pd masa yg sama Intan rasa sedih jugak sbb sampai hatikan diorang boleh ckp mcm tu kat org2 mcm kita (cuba letakkan diri kat tmpat Zana time tu) huhu..siot la..
    dah la bulan2 puasa ni, lebih baik diam la dari bercakap benda2 mcm tu..nak bergurau tak kena tempat..
    Kalau Intan pun mmg hangin 1 badan la..!! Okay2, relax..cool down, terlebih emo kan..huhu..smoga ada sinar kegembiraan buat kita TTC di bulan ramadhan ni :-)

    ReplyDelete
  10. kasar betul gurauan tuh..zana, falsya sgt paham ape zana rase..
    falsya nasib baik xde kawan yg mcm tuh..kalau ade mmg falsya sound je direct..
    isu anak nie bkn bende kecik..sabar kayh zana..DIA dh aturkan yg terbaik buat zana..

    falsya doakan kite cepat2 dpt baby yg comel..;D

    ReplyDelete
  11. Ya allah... mulut jenis apa kah nie... dlu kan ada kawan off sue dua org sekali diaorg baru kawen.. siap ajak sue sekali join lawan sapa beranak dlu.. tapi time tue sue cakap sue xnak join... sekali kawan sue yng satu lagi dh preggy yang ajak lawan tue smp skrg bini dia xpreggy terus dia...

    satu jer kesimpulan sue sll buat... diaorg xkena diaorg xakan paham... cakap laa mcmn pon berbuih camna pon diaorg stil tak akan paham.... menciiiiii

    ReplyDelete
  12. Salam ramadhan zana..


    Usah di layan karenah mereka yg tidak pernah puas utk menyakiti hati org... kite kene kuatkan hati dan pekakkan telinga ok..

    Chill!!

    ReplyDelete
  13. tahan zana
    sabar zana
    bulan puasa
    byk2 berdoa...
    insyaAllah rezeki zana menyusul jua nnt...
    mane nak ditutup mulut2 org cam tu kan...
    saya penah lalui cam tu Zana...kite yg tanggung kan..dowang ni mmg tak pikir perasaan org lain... mmg kene kuat zana, dlm situasi begini...
    moga Ramadhan ini beri kebahagiaan buat zana...

    ReplyDelete
  14. isu anak ni memang sensitif bagi mereka yg dah lama berkahwin kan..takpe la..sabar ye..belum ada rezeki lagi tu..insyaAllah, usaha tangga kejayaan :)

    ReplyDelete
  15. Alahai zana baru 2 tahun. Nak tahu dalam keluarga in-law kakak:-

    1. Yg sulung after 15yrs baru dapat and that is the only sampai sekarang
    2. Abang Ngah after 5 yrs buat operation baru dapat satu juga the only one sampai kini
    3. Kak Uda dari mula kakak kenal abang sampai sekarang dah nak pencen tak ada anak.
    4. Abang dgn kakak dapat 3 - syukur
    5. Adik ipar dapat dua - syukur

    So ironinya abaikan. Tak sekarang dapat akan datang zana pun dapat juga. Jgn bimbang.

    ReplyDelete
  16. Kita tau, bila perkara2 camni , ianya akan buatkan Zana lebih kuat... :)
    mulut diorang tu mmg berbisa.. bila tak kna batang hidung sendiri..huuu

    ReplyDelete
  17. siapa yg tak nak anak....semua nak
    cepat dengan lambat aja...
    dah zana tenangkan jiwa, takut stress nanti...
    semua kerja tuhan......

    ReplyDelete
  18. adeh orang macam ni pun ada ker???tak pikir langsung perasaan orang.... saya yang baca nih pun angin... saya pun lambat jugak dapat baby... memang terasa kalu orang sebut2 bab ni....


    sabar ye kak... InsyaAllah ada rezeki kak... jangan stress2 ye kak...

    ReplyDelete
  19. sabar zana...bulan2 puasa ni ..biar lah dia ....nanti kene kt anak dia plak kang bru die tau kan..

    ReplyDelete
  20. sabar kak..mulut orang boleh tutup..mungkin bagi dia dah lepas..mgkin dah beranak pinak pon..tapi akan dtg siapa tahu ape berlaku dlm keluarga dia..

    semua orang nak anak..kalau boleh secepat yang boleh..tapi kalau Allah tu kata belum rezeki kita..belum la jugak..kita dah berusaha,berdoa akhirnya tawakal Allah yang tentukan..

    akak jangan stress2 kak.. jijah suka tgk kebahagiaan n keromantikan akak n abg adiey.. mungkin cara bahagia akak di situ even takde anak lagi :))

    ReplyDelete
  21. banyakkan bersabar ye zana.. Geram betul bila BE baca blog zana tadi..tak patut dia ckp mcm tu..
    InsyaAllah zana, satu hari nnt bila zana mengandung dgn izin Allah terus bg kembar..tenganga org tu..hehe

    ReplyDelete
  22. sabar banyak2 ye..jgn mudah putus asa....lantak la orang nak cakap apa...yang penting kita berusaha...Salam kenal juga ye..Tq for visiting me...

    ReplyDelete
  23. zana..byk sgt bende nie jadi bualan..di kalangan rakan kerja dan kawan² zaza ramai yg masih dan sedang berusaha utk dapatkan zuriat..nasihat zaza, jgnlah zana ambik kisah dgn org sekeliling yg suke sakitkan hati zana dgn cara cmnie..insyaAllah, DIA Maha Mengetahui & Maha Adil..mungin DIA punye perancangan yg lebih baik buat zana..mane tau sekali DIA bagi 2 teros..think positif ye dear..nothing impossible..KUN FAYAKUN..sabar ye..

    ReplyDelete
  24. Astagfirllahalazimm... biarlah dia sensorang bermulut lepas, nauzubilahiminzalik, jgn la berjangkit ngan kita... nt kengkawan lari.

    Thanks for visiting me. Salam kenal juga.

    ReplyDelete
  25. zana,

    yani berkongsi rasa sakit hati tu dgn zana. kalau yani di tempat zanamasa tu, mmg ringan mulut yani nak cakap depan muka dia dan depan semua org.."Kalau Allah nak tarik rezeki anak, bila2 masa Allah boleh buat, so tak payah riak sgt awak tu mudah dpt anak....."

    ReplyDelete
  26. zana,

    sebenarnya yan ni pun sama macam yana..dh dua tahun kawin, takde lagi rezeki anak..yan pon dh lama x update blog sebab rasa sedih bila tgk kwn2 yg ada blog duk update result pregnancy test diorang tu..hari ni saja je blogwalking, elok2 dpt tau yg kwn yan baru kwin 2- bln pun dh lekat..mau nya tak sedih kita ni..selalu tanya diri sendiri, bila pulak turn aku ni ya allah :(

    tapi yan bila orang tye dh ada isi ke blm, yan boleh lagi buat muka biasa. n yan selalu cakap, allah bagi lambat sbb dia nak bg dua org sekaligus. alhamdulillah ramai yang aminkan. sama2 la kita tabah ye zana. orang mcm kita je yg tahu isi hati masing2. yan doakan rezeki zana akan sampai tak lama lagi ok :)

    ReplyDelete
  27. Zana..abaikan je org macam tu..tak yah layan sgt..kalau leh elakkan untuk rapat sgt dengan dia..situasi org2 macam kita ni,hnya yg berada di tempat yg sama je paham apa perasaan kita.tu pasal akak nk rapat ngan kawan2 kat ofis ni, akak choosy sikit..yg penting kita selesa nak kawan & tak de kawan tu sesuka hati nak laser kita pasal soklan tu..

    ReplyDelete
  28. Bongok je orang tu!!! Mencikkkkkkkkkk

    ReplyDelete
  29. sabar yer zana...rezeki Allah tu datang dalam macam² bentuk...
    Jangan sedih² yer... =)

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ