Tuesday, July 17, 2012

Patutlah Awak Belum Ada Anak.....

Tengok tajuk pun rasanya dah tau tentang apa kan.. bukanlah bermaksud kami golongan "trying to conceive (TTC)" ni berharap sangat dijaga hati & perasaan kami.. tapi cukuplah dengan menghormati privasi orang lain.. 


A - orang yang terlalu "ambik berat"
Z- aku (zana)


situasi 1

A: tido kat rumah pasang/on aircond?
Z: selalunya memang pasang/on aircond sebelum nak tido.. kenapa?
A: patutlah belum ada anak, sebab kalau sejuk tido pakai baju so x "bersama".. kalau panas kan x pakai baju, so selalulah "bersama"
Z: habis si B tu rumah dia x ada aircond pun belum ada anak macam mana tu?????????
A: *terus buat muka malu*

situasi 2

A: minum air kacip fatimah?
Z: saya x minum.. kenapa?
A: patutlah belum ada anak, sebab awak x minum kacip Fatimah.. lagipun orang yang nama fatimah jer boleh minum air tu... *sambil gelak besar sebab rasa dia dah berjaya buat lawak*
Z: habis tu, yang si B tu bukan nama fatimah pun xminum kacip fatimah tapi mengandung jer.. macam mana tu?????
A: *muka dah merah & cuba nak ubah cerita lain..


situasi 3

A: pernah bermalam kat Cyberview Resort & Spa?
Z: x pernah.. kenapa?
A: patutlah belum ada anak, sebab awak x pernah tido hotel tu.. tido la kat hotel tu.. nyaman, tenang, sunyi.. barulah senang dapat anak..
Z: habis tu, si B tu x pernah gie honeymoon kat mana2 pun dapat jer anak.. macam mana tu????
A: *buat2 x dengar dan berlalu pergi*


Adakah aircond punca aku belum mengandung?? 
Adakah kacip fatimah punca aku belum mengandung?? 
Adakah Cyberview Resort punca aku belum mengandung??

MENGARUT OK!!!!!!! Tolonglah!! kalau nak bagi cadangan pun, janganlah sampai mengarut sangat.. tau x bab2 dalam rumah tangga ni sensitif?? tau x hal suami isteri tu x boleh nak dibincangkan secara terbuka?? 

Pada yang nak bagi cadangan atau tips tu, memanglah kami hargai sangat2.. tapi kalau cadangan tu memang x logik, mintaklah simpan jer.. 

Nota cinta: tolong hormat privasi orang lain..
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

43 comments:

  1. persetankan semua tu...hik...hik...

    ReplyDelete
  2. sabaq uols
    Allah tanya apa yg terbaek buat kiter
    bukan kuasa kiter nak tentukan semua tue

    ReplyDelete
  3. itu sengal namanya...
    menyibuk je...akak pulak yang hangin dengan org mcm gini...

    ReplyDelete
  4. jahatnye org make fun benda2 camni..terase iols..huhu

    ReplyDelete
  5. nasib baik la x dikelilingi ngan org2 yg mulut puaka mcm tuh..kalau x mmg kene setepek..isu mcm tuh sgt sensitive tau..kalau kite usaha mcm mana pun tp ALLAH kate tidak, tidak la...itu maknenye DIA tgh plan something yg terbaik utk kite...

    ReplyDelete
  6. Manusia mmg macam tu. Dia tak lalui apa yg kita lalui. Tak apa dear. Remain strong. Allah have the best plan for us. Insyallah.

    ReplyDelete
  7. Hi me berblog walking and tersinggah kat entry ni sebab tertarik dengan tajuk entry.Apa benda punya nasihat la orang tu bagi.adoi..actually yang paling penting, ialah doa.Selain usaha kan?Lepas dah check and tak ade problem husband and wife..atas DIA sahajalah nak bagi ke tak..kalu Dia nak bagi sat jer...semua dah tertulis waktu kita berusia 16 minggu lagi dalamperut ibu..Sabar yer darling..manusia ada banyak ragamnya...huhu

    ReplyDelete
  8. sabo aje lerr..puaka sungguhlah mulut longkang itu.. chill k zana..

    ReplyDelete
  9. sabar byk2.
    cuba dan trus mencuba..
    pedulikan kata2 itu..

    ReplyDelete
  10. ish xptut.. jgn pikir sgt yer kak zana.. diorg jeles tu :P

    ReplyDelete
  11. Zana,
    part yg cyberview tu..patut jwb cam ni "Apa kata ko sponsor aku tido kat sana. Mana tau dengan ko sponsor tu boleh la aku mengandung." Sure dia tak bagi cadangan lagi..hehe

    ReplyDelete
  12. walawei... mentang2 dia dah ada anak(eh dah ada anak ke si A tu??)... suka suki dia jer bagi petua... kita tak tau ALLAH uji kita benda lain plak... masa tu baru tau...

    ReplyDelete
  13. jenis yg takde iman la yg ckp mcm tu..
    nak buat joke pun tak kena cara..mmg siot la..
    tak tau qada' dan qadar Allah..
    kite semua harus lebih bersabat ye..
    Be strong Zana :-)

    ReplyDelete
  14. sgt mengarut lah..ish!anak itu kan rezeki..ape2 pun usaha...Allah lebih mengetahui ape yg terbaik untuk diri kite dan umahtangga kite... :)

    ReplyDelete
  15. zana.....sorry to say, that so called friend of yours sangat tak ada 'otak'......yani baca pun yani boleh jadi sakit hati....

    ReplyDelete
  16. eiii...sape yang vangang tu...
    cisss

    ReplyDelete
  17. sabar kak... jgn layan org2 mcm tuh... buat sakit hati jer...insyaAllah ada rezeki kak...

    ReplyDelete
  18. kelakar lg mengarut la cadangan2 orang2 A ni.. agak2 la nak buat lawak or bg cadangan pun.. haihhhh takde sensitiviti langsung..

    takpela zana blom rezeki, tak payah layan mulut orang camtu tu.. nanti insyaallah ada rezeki zana & suami, akak doakan k.

    ReplyDelete
  19. Saber ye Zana, Hanis pun pernah kena pada situasi yg sama, tp cara dialog mungkin berbeza. Allah nak beri ujian pada hambaNya tu. N kita adalah antara insan-insan yg terpilih. Macam situasi Hanis lagi teruk dengan dugaan demi dugaan. Tapi Alhamdulillah makin banyak Allah uji makin kuat diri ini. Sekarang pekakkan teliga je. Mohon pada Allah supaya kuatkan dan tabahkan hati kita dalam menghadapi situasi sebegini...

    ReplyDelete
  20. Sabar ye Zana, Hanis pun pernah alami situasi yg sama tapi mungkin dialog yg berbeza. Allah nak uji kita tu. Mungkin kita insan terpilih yg Allah beri ujian sebegitu. Macam Hanis lagi teruk dugaan demi dugaan yg menimpa, tapi syukur Alhamdulillah Hanis rasa lebih kuat dan tabah selepas dugaan yg Allah beri tu. Sekarang pekakkan je telinga. Mohon pada Allah supaya dikuatkan hati kita untuk menghadapi situasi sebegini. Juz thinking +ve...

    ReplyDelete
  21. sabar je la...mulut masing2... kene cili kan tu zana

    ReplyDelete
  22. mcm2 la org2 ni semua...leh lak aircond la hotel la..apa la..bersabar ye n banyakkan berdoa..semoga rezeki anda akan tiba nnt

    ReplyDelete
  23. jangan fikir sangat...
    belum ada rezeki lagi, insya allah akan tiba masanya........

    ReplyDelete
  24. sabar byk2 ye adieyza..banyak lagi yang boleh diusahakan..biar je apa yang diorang cakap. buat tak tahu je, yang penting kita happy :-)

    ReplyDelete
  25. tah apa apalah soalan diaorg ni kan.... sabar jelah....

    ReplyDelete
  26. sabar ek....
    just ignore jek....
    jgn fikir.....

    ReplyDelete
  27. tah pape je...memg snsitif nde2 kait ngn hbgn somi isteri..klau i pon trase kot...blm rezki kn..redha tp dlm mase yang same msti kite usha kn..nasib kite serupa la..

    ReplyDelete
  28. apa yg bangang sangat... yg buat mcm tu zana...nak marah kak ita...bodoh sangat ke?...sabar aje lah zana...kak ita rasa yg terbaik gi lah cek kat doktor..zana dan hubby....berusaha dan redha....insyaallah tu semua rezeki daripada ALLAH..tak perlu sebab dan alasan..kalu nak bagi ALLAH bagi...

    ReplyDelete
  29. haha lawak2 bila mama baca soalan2 org tu..
    rsnyaa dia nk buat lawak...tp tak menjadi..
    apa2 pun ketawalah skit..kesiannn..
    heheehee

    ReplyDelete
  30. Allah blm bg rezki lg, nti Dia bg la tu...

    ReplyDelete
  31. x payah layan la zana org cmnie..wat sakitkan hati je..ignorekan je..

    ReplyDelete
  32. insyaallah zana...pasti ada tu...

    ReplyDelete
  33. Adoyai.. gila ker apa si A tu.. merepek je.. huhu..
    smoga kak zana tabah ye.. ;)

    ReplyDelete
  34. tertaut dengan blog ni sebab tajuk entry tu.. perkara yang sama kita lalui.. walaupun dah 4 tahun berkahwin tapi masih belum ada rezeki..

    ReplyDelete
  35. Replies
    1. dah lame ciknaa tak singgah sini..
      manusia zana memang ringan je mulut berkata2..
      tak sedar benda tu buat sesetengah orang kecik hati..
      sabar ea.. ada anak, takde anak tu semua Allah punya kuasa..

      Delete
  36. Hello hello !! Ida pernah je tido kat Cyberview tu.. Tak de pun anak?? Bongok punya orang! Itu kerja ALLAH.. Mana lah kau dapat cadangan 'pandai' tu kan..


    Zana, jangan kawan dgn dia!! Kawan ngan ida lagi best.. hehehehhe~~

    ReplyDelete
  37. Zana, kawan zana tu dah kawen ke belum?bagi idea ntah apa2..boleh dia jadikan isu kita yg TTC ni untuk buat lawak..sangat tak sesuwei..tak yah le close ngan dia sangat Zana..buang masa & buat sakit hati je..

    ReplyDelete
  38. Salam..

    Sedihkan bila org tak berhenti persoalkn anugerah Allah swt ni..

    Kdg2 ade yg bukan sekadar bertanya tapi siap pegang perut lg sb nk rasa ada baby ke x... bila kita mengelak dan ckp x de rezeki lg.... lamanya nk ade anak....???

    **jawapan apa yg kita nk bg??**

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ