Tuesday, October 2, 2012

Khasiat Minuman Yogurt - Nutrigen Lite Yo!

Mulakan pagi dengan segelas minuman yogurt.. minuman sihat untuk penjagaan usus kita.. lepas jer Encik Adiey buat rawatan kolonoskopi kat Hospital Putrajaya, hari2 dia minum Nestle Bliss.. so aku pun asyik minum Bliss jer.. penuh fridge kat rumah tu dengan Bliss.. hohoho... 

Sebelum ni seminggu 2 botol jer kot kitaorang beli minuman yogurt ni.. tapi sebab nak bagi extra perhatian pada usus Encik Adiey & usus aku jugak, so hari2 wajib la minum minuman yogurt ni..

So semalam aku sajer nak tukar selera, aku beli la air Nutrigen Lite Yo! sedappppppp.. 


Bila minum sambil pegang botol tu kan, asyik la berangan nak pinggang ramping macam tu.. hahaha.. over perasan tau budak zana ni!! dan yang bertambah bestnya bila air ni ada collagen!! x payah susah2 nak buat suntikan collagen kat muka.. hehehe.. 


Sebenarnya, banyak khasiat minuman yougurt ni, antaranya:
 
- Yogurt dapat membantu memberi keseimbangan dalam kitaran usus manusia atau bertindak secara langsung pada penghadaman dan sistem imunisasi (ketahanan) badan.
- Membantu mengatasi masalah depresi/stress.
- Membekalkan protein dan khasiat yang diperlukan tubuh, seperti kalsium, vitamin D, vitamin B2, vitamin B12, potasium dan magnesium.

- Yogurt berkuasa untuk meningkatkan protein dan kalsium untuk tumbesaran tulang manusia.
- Membantu mencegah osteoporosis. Membekalkan kalsium dan vitamin D, yang amat penting untuk kesihatan tulang.

- Kajian juga membuktikan pengambilan yogurt dapat mengurangkan risiko tekanan darah tinggi dan mengurangkan risiko jangkitan pada faraj.

- Membantu menurunkan berat badan. Yogurt dapat membantu anda merasakan nikmat kekenyangan. 

Yoguhurt dapat menghasilkan zat-zat yang diperlukan oleh hati
sehingga berguna untuk pencegahan penyakit kanser.
 
Banyak kan khasiat minuman yogurt ni? so, apa lagi.. jadikan minuman yogurt sebagai amalan harian kita.. selamat memenuhkan fridge anda dengan minuman kesihatan yang sedap lagi menyihatkan! 

Nota cinta: kena tau jugak cara minum minuman yogurt yang betul.. nak tau caranya, baca link ni, http://sususejat.com/cara-minum-minuman-yogurt-dengan-betul/
 
Photobucket
www.tips-fb.com
Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

12 comments:

  1. asal tgk je nak... isk2! Me tak leh tgk yogurt nutrigen tu la Zana... huhuuu... ada yg kuar gi beli ni kang, hehehehe...

    ReplyDelete
  2. yna biasa minum bliss je kalau rs perut dah meragam,hikhik

    ReplyDelete
  3. sedap nyer...nieyl minum bliss jgk...tapi x selalu...klu ternampak..mesti beli..hehehe~

    ReplyDelete
  4. alamak..tak bleh nak minum la yogurt nie..

    ReplyDelete
  5. banyak khasiatnya... yang pasti sedap.. mmg best kalau minum ni sehari sebotol kat opis mmg rasa tak cukup.. kan..

    ReplyDelete
  6. suka, seme minuman yogurt adalah peberet

    ReplyDelete
  7. saya tak pernah minum air nih...sy minum yogurt bliss

    ReplyDelete
  8. Feveret falsya yogurt2 nie...daonyeeeee..selalu beli bliss je sbb takut air lain xbrape nak sedap..so pasnie leh la try nutrigen pulak..sbb ade collagen..auwwwwww!!!..xyah suntik2..;)

    ReplyDelete
  9. Yogurt mmg The Best!!
    Korg Pnah Try jnama Marigold yg Mix Vegetable n Fruits tu x??Lg byk Khasiat n fiber...Anyway,Lite Yo mmg best..tmbh2 pulak ada kolagen..Murah,sdap n byk khasiat.Bliss dh bosan..huhu.

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ