Tuesday, August 16, 2011

Ikan sombong

Masa balik kampung last week, encik suami ajak aku gie memancing.. aku yang selama ni x pernah nak ikut setiap kali dia pergi memancing, tiba2 setuju jer untuk pergi teman encik suami memancing.. sebabnya di bulan puasa ni, lebih baik la buat sesuatu yang berfaedah daripada tidoooooo..

Kitaorang ajak mak mertua & adik ipar ikut sekali gie memancing sekali.. kitaorang gie memancing dekat kolam ikan depan rumah arwah atok encik suami.. kiranya kolam ikan keluarga la.. kolam ikan ni x jauh pun dari rumah mak mertua, 10 minit jer dah sampai.. aku yang x pernah2 ikut gie memancing, rasa over teruja lak masa tu.. 

Kitaorang guna kayu biasa jer untuk memancing.. ikat tali pancing, mata kail & letak umpan anak ikan emas dekat kayu.. senang!!! x payah beli pancing mahal2, jimat ok!

Aku ingatkan kalau memancing guna kayu tu, x dapat ikan.. rupanya sangkaan aku meleset!! setengah jam dekat kolam ikan tu, kitaorang dapat 5 ekor ikan haruan yang BESAR!!! 

 Encik suami dapat 2 ekor, adik ipar dapat 3 ekor.. 



Aku?? hampeh!! nape ntah ikan2 tu semua x tergoda dengan pancing aku.. encik suami cakap, ikan xnak makan umpan aku sebab masa memancing mulut aku bising jer.. kalau nak memancing, kena senyap jer katanya.. betul eh??

Aku ingatkan kalau nak dapat ikan besar, kena guna pancing mahal.. rupanya guna kayu biasa pun boleh dapat ikan.. sungguh naif diri aku tentang bab memancing ni kan.. hihihihihi..

Memang puas hati betul dapat memancing hari tu.. balik rumah, mak mertua masak ikan haruan masak lemak cili api.. peeerrrgggghhhh, mantap beb.. memang menantu dia makan x pandang kiri kanan dah..

Esoknya, kitaorang repeat balik gie memancing.. kali ni bawak sorang lagi adik ipar, bakal biras & anak buah aku.. kali ni kitaorang dapat 8 ekor ikan untuk tempoh sejam memancing.. memang syok!!!!


Tapi motif orang lain dapat ikan tapi aku x dapat????? padahal aku dah cuba untuk x banyak bebel masa memancing tu.. huhuhu.. anak buah aku yang umur 3 tahun pun dapat ikan tau! malu betul aku dengan budak kecik tu.. 

Nape ikan2 tu xnak makan umpan aku? sombong la ikan2 tu kan..
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

21 comments:

  1. salam.

    bestnya!!

    hobi Nita memang mancing. kalau mancing pulak mesti akan dapat ikan. hihi.

    tapi orang kata, kalau jenis yang mancing susah nak dapat ikan. maknanya memang tak ada luck mancing. ke skill pegang batang pancing tak kena..hehe..

    ReplyDelete
  2. hahhaha..ikan tu bukan sombong dia malu tu..hahaha..

    ReplyDelete
  3. aku geli nak pegang ikan cam tu... haha

    ReplyDelete
  4. adik ipar ai minat melampau ngan memancing

    ReplyDelete
  5. awok takde aura tau aura!eh..entahlah..

    ReplyDelete
  6. hahahah.. ikan tuh tgk umpan tak menyelerakan kot.. ker ikan tuh puasa? :P

    ReplyDelete
  7. nor mmg suke mancing,ms ikt ayh kt tmn negara phng tu leh kate ari2 g mancing,pakai kayu bese je n umpan cacing...tp bab ltk umpan adik yg buat,nor geli!!he3x...ikn ape nth sangkut kt pancing adik sampai patah die punye pancing....

    ReplyDelete
  8. mase kcik² dulu mmg gile mancing..skrg dah xde masa..encik suami pun dah lame x mancing..

    ReplyDelete
  9. sedapnya zana....mask lemak cili api ikan haruan..ikan fresh lak tu....

    ReplyDelete
  10. amboi rajinnyer layan memancing....
    ikan tu bukan sombong, segan jer tu

    ReplyDelete
  11. HAHA.. Lawakla.. kesian kat kak Zana sbb x dapat ikan.. xpa2, at least ada pengalaman memancing.. zwan ni langsung x dak pengalaman memancing.. ni yang jeles nii.. HEHE


    MySuaraBlog: Penyakit Makan Benda Pelik

    ReplyDelete
  12. bes nyer.
    seumur idup Kekda ni, skali pun tak nah pegang joran pancing tu. Hihi

    ReplyDelete
  13. Wah... Ikan Haruan Masak cili api..

    Tapi ikan haruan ni... Goreng pun sedap gak....

    Memancing sambil bising tuu.. kira ok laa.. tengok suasana di tepi kolam tu macam best jer..

    Buat picnic pun best ni..

    ReplyDelete
  14. tak penah memancing..dipancing ader la..hehe :P

    ReplyDelete
  15. kelakar laaaa. hahaha. mungkin kot kuat bebel. cube next tyme, zana senyap jeee. hahaahaha

    ReplyDelete
  16. ikan bakar haruan pon sedap tau..lamanya akk x mkn. Agaknya ikan ngan zana x ngam kot...kikikiki

    ReplyDelete
  17. dah lame tak meneman asben memancing..:)

    ReplyDelete
  18. ikan sombong ng akak hak3x kesian :P

    ReplyDelete
  19. ekekke memancing kena banyak sabar dik ! :))

    ReplyDelete
  20. hahahah kelaka..mmg sokong
    lahh suami akak tu..
    pacing lagi guna mulut
    hahaha =p..wahhh seyes memori
    terindahh kn..best je..

    ReplyDelete
  21. hihi..sis cun sgt..xsampai ati dorg nk mkn nie..

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ