Friday, June 15, 2012

Jusco & Parking Ticket

Semalam adalah sejarah.. 

Pepatah yang sering kali disebut.. dan semalam, ada sejarah baru yang menjadi pengajaran buat aku.. kata orang, kita akan lebih berhati2 lepas sesuatu perkara yang tidak diingini berlaku.. betul kan? 

Contohnya, kalau sebelum ni kita pernah kehilangan sesuatu barang yang menjadi kesayangan kita, lepas kejadian tu mesti kita akan lebih berjaga2 kan? kalau sebelum ni kita pernah terlupa nak bawak sesuatu yang penting, lepas kejadian tu mesti kita akan sentiasa pastikan barang tu x akan ditinggalkan sebelum kita pergi kan? 

Cukup panjang pulak mukadimah budak ni kan.. tetiba jadi pakar motivasi di pagi hari.. hahahha.. sedangkan sebenarnya nak cerita tentang satu perkara yang biasa jer.. huhuhu.. tapi, walaupun biasa, tetap bagi kesan kat aku.. sebab x pasal2 semalam termuncung cikit dengan encik adiey.. hihihi..

Semalam, ada orang tu sibuk ajak suami dia pergi Jusco (sekarang orang kata Aeon tapi aku nak gak panggil Jusco).. kononnya dah sebulan x masuk Jusco.. alasan semata! sebenarnya orang tu nak cari selipar untuk pergi bercuti minggu depan.. motif pergi bercuti dekat2 pun nak beli selipar baru??? tu mengada namanya!!

Walaupun ada masa seminggu lagi, tapi degil jugak nak pergi semalam.. suami bagi cadangan hujung minggu, tapi orang tu bagi alasan katanya hujung minggu dah ada aktiviti lain.. suami ikutkan jer sebab takut malam nanti orang tu tido mengigau cakap pasal selipar.. padahal selipar jer pun!!!

Nak jadi cerita, pergilah orang tu bersama suaminya ke Jusco Cheras Selatan.. x ada sale pun.. tapi x pelah, nak beli selipar jer pun kan.. lepas pusing2 sejam, jumpalah selipar yang x berapa nak berkenan di hati.. yang orang tu suka manjanglah x ada saiz.. nyampah betul!! 

Maka, belilah juga selipar tu sebab kalau x beli nanti takut suami orang tu pulak yang mengigau perli orang sebelah ajak shopping tapi hampeh x beli apa.. huhuhu.. selipar tu harganya cumalah RM50 (penting kena cerita sebab ada kisah disebalik harga selipar ni).. dah dapat selipar, terus orang tu laju2 ajak suami balik sebab kesian kat suami penat meneman..

Sampailah kat tempat bayar tiket parking kereta.. sekali!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! alamak, manalah pulak tiket parking ni?????? masa tu dah mula panik.. suami orang tu relaks jer sebab memang selama ni orang tu yang pegang.. so dia yakin sangat tiket tu memang x ada kat dia..

Dah penat mencari, tapi x jumpa jugak.. orang tu sangat yakin dia simpan tiket tu kat poket belakang seluar dia.. sebab apa orang tu yakin?? sebab masa dia simpan tu, dia siap cakap dalam hati, "eh, simpan kat poket belakang ke? xpelah, kejap jer".. selalunya orang tu mesti simpan dalam handbag/wallet.. ntah kenapa, semalam orang tu boleh pulak ngada2 letak kat poket belakang.. 

Orang tu rasa tercicir la.. sebab orang tu ada try beberapa helai skirt kat Jusco.. walaupun hanya sekadar sarung skirt tu, tapi rasanya masa tu lah tiket tu jatuh.. memang x perasan pun.. peri balik kat fitting room, x ada la pulak.. pelik gak, x kan tiket parking pun orang nak curi??? motif curi tiket parking??? x logik ok orang tu fikir ada orang curi tiket parking dia.. sapelah nak curi tiket parking dia kan?? huhuhu

Terus pergi customer service counter.. x pasal2 kena bayar RM20.. padahal selaunya, x payah bayar pun sebab masuk Jusco jarang lebih daripada 2 jam.. kalau lebih 2 jam pun just bayar RM1 jer.. suami orang tu perli2 ok!! katanya boleh pergi Jusco lagi 19 kali dengan membayar RM20 tu.. nyampahhhhhhhhh la!!!

Lepas tu, suami orang tu asyik la dok kata orang tu beli selipar RM70.. sebab suami orang tu campurkan sekali harga selipar dengan harga tiket parking.. nyampahhhhhhhhh lagi!!!! sajer nak perli2 orang la tu.. padahal bertahun naik kereta, x pernah pun orang tu hilangkan tiket parking.. ni baru sekali dia dah perli2 jer.. motif?? 

So, untuk peringatan korang & diri aku jugak, silalah pastikan tiket parking kereta korang disimpan ditempat yang selamat yer.. simpan dalam handbag la senang.. kalau poket baju atau seluar, senang sangat nak tercicirnya.. nanti x pasal2 korang kena perli macam kes orang kat atas tu.. terus muncung sepanjang jalan balik rumah!!! hahahhahaha..

Nota Cinta : Pengalaman mengajar kita untuk lebih berhati2.. pengalaman juga mengajar kita untuk lebih menghargai.. pengalaman juga mengajar kita untuk lebih peka pada sesuatu perkara.. setuju? siapa ada pengalaman yang susah nak dilupakan sewaktu membeli belah? atau pengalaman kehilangan sesuatu barang ke? meh citer.. leh gak aku jadikan peringtan untuk diri sendiri..

Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

15 comments:

  1. wohooo... kalo ada JCard tu kan pree je sejam pertama. huhu. rugi..rugi...

    takpe lah... anggap je bkn rezki. tp mesti ada rasa ralat je.

    p/s : ce tunjuk skali gmbo selipar RM50 tu..

    ReplyDelete
  2. salam kenal..
    peringtaan utk sy jgk..hehehe

    ReplyDelete
  3. Pernah gak tercicir parking ticket kat Jusco. Tapi dalam masa kurang sejam la. Pastu ngadu kat kaunter pertanyaan tu pastu orang tu mintak ic untuk fofostat. Rasanya masa tu saya kena bayar dalam 2 ringgit je kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala, x adil la.. apasal syani kena 2 ringgit tp zan akena 20 ringgit.. hahahha..

      zana dh sejam setengah kat dalam tu.. bgtau gak tercicir, tp orang tu kata kena bayar RM20.. ke sebab zana dah lebih sejam eh?? huhuhu..

      Delete
  4. mahalnya seliparrrr.....hehehe...jangan muncung dengan noora ye zana...hehehe=)

    ReplyDelete
  5. Olor2, en.asben 'org tu' nak manja2 kot.. Dia kan tau isteri die comel bila merajuk..hihihi..

    ReplyDelete
  6. bab2 tiket parking ni selalunya sya suruh husband yg simpan.. kalau kat tgn sya takut tercicir.. :)

    ReplyDelete
  7. haha...kesian kan kt org tu...jadi termahal plak dia beli selipar..js pun slalu gak lose tp lepas cari jumpa balik sbb tiket tu kan kecik je..^^

    ReplyDelete
  8. nana pon pernah kena cam zana ni..tp mmg bahaye wooo boleh buat gaduh laki bini..haha

    ReplyDelete
  9. mak aiii...20 hinggit tu...hehhehe..chinta xpernah lak jadi macam ni tapi yang pernah terjadi masa shopping ialah lupa parking kete kat mana
    melilau mencari past2 mintak bantuan guard baru jumpa tu pun dekat 2 jam mencari...adesssss...

    ReplyDelete
  10. hehhehhhe....giler mahal...tp mmg cenggitulah. saya pnh ilangkan tiket LRT, lagi mahal time tuh, rm 50. tu pon ceta seabad dulu, time skolah. kot2 kalau time skrg nih, mahu tercirit nak bayor sb mungkin harga dy dah jd 100...huhu

    ReplyDelete
  11. Ida pernah kene kat TheMines zana.. tapi tak kene kompaun pun... Abg yg jaga tu baik hati bagi kitaorang lalu saja.. hihihihihi

    ReplyDelete
  12. hohohoho...akak pun pernah jadi mcm "org "tue ..kat sogo....kena rm 15 patutnya rm 30 entah yang jaga paking tue baik hati kasi diskaun..hahahaha

    ReplyDelete
  13. klu org ni.. sapa drive die pegang tiket.. hehehe easy to blame the other.. ahahahaha kejam... xde pengalaman teruk g beli belah... hmmmmm

    xpe la zana. mungkin ade hikmah d sebalik kejadian.. eheh

    ReplyDelete
  14. hahaha...mahal gak yer slipar tu, $70 hengget..akk pernah gak jd camni, tp sib baik la jumpa gak akhirnya :)

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ