Thursday, September 22, 2011

Qailulah (Day Napping)

Sesungguhnya amalan qailulah (tidur sebentar di siang hari/day napping) mempunyai manfaat yang sangat besar untuk kita amalkan..

cutenya baby ni tidur.. gambar ihsan cik google

Ia nampak ringkas, sekadar tidur beberapa minit, tetapi manfaatnya amat besar sekali!

cute & sweet betul baby ni.. gambar ihsan cik google..


Manfaat Day Napping


1) Membantu mengurangkan tekanan di tempat kerja dan belajar
2) Meningkatkan kecekapan dan produktiviti
3) Meningkatkan kemampuan pembelajaran dan daya ingatan
4) Meningkatkan fungsi kognitif
5) Baik untuk jantung dan kesihatan
6) Memberikan stamina kepada tubuh untuk melakukan senaman
7) Menjadikan minda lebih kreatif
8) Mengelakkan daripada mengantuk ketika bekerja atau belajar
9) Mengurangkan tekanan mental di tempat kerja

Islam juga mengajar umatnya tentang day napping.. Sabda Rasulullah s.a.w

"Lakukanlah qailulah (tidur siang hari), kerana sesungguhnya syaitan itu tidak melakukan qailulah" (Riwayat Al-Tabarani)

kelakar jer gaya baby ni tido..
So lepas ni ambik kesempatan untuk day napping yer.. tapi jangan tidur berlebihan lak, sebab tu bukan day napping tapi sleeping.. hihihi

14 comments:

  1. k.nik ada masalah untuk tidur siang..huhu

    ReplyDelete
  2. comelnya baby ni tido, saya pulak tak cukup tido hari ni..huhuhu

    ReplyDelete
  3. pic last tu plg comel


    akk dh send email, sorry la smlm akk cuti..zana nk 29hb kan, konpius jap sbb smlm ada 2 org email

    ReplyDelete
  4. ai kalo tidur siang alamatnyer mlm karang jadik burung antu la...hentak kaki

    ReplyDelete
  5. betul2..ia mampu hilangkan stress..

    ReplyDelete
  6. Nanti suruh Boss baca entri ni..

    Mana tau dia peruntukan masa untuk Day Napping...

    He.he.he..

    ReplyDelete
  7. aku suka tdo masa lunch hour kat opis ni ha....

    ReplyDelete
  8. akak tak bleh ah napping2 ni. nati pening kepala.
    dari study lagi dulu lah. biar la tak tido, asal jgn pening kepala.

    maknanya tak bleh napping,tp kena sleeping. huhu :D

    ReplyDelete
  9. aslkm...
    saye selalu ngantuk pagi2...tapi bila dh waktu lunch, xmau plak tido..abis lunch start ngantuk balik...
    ish...ish...ish...sabo je la

    ReplyDelete
  10. slalu day napping pas zohor hehehe..suka l bdak yg last tue hehehe..comellll

    ReplyDelete
  11. tapi dah kerja ni susah lah nak day napping~

    ReplyDelete
  12. klau tgk baby tio mmg comel..tp klau mak bapak nye yg tido..huhuhu...takut tgk..hihi

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Selamat Datang 2016

Assalamualaikum.. Selamat datang 2016.. Semoga tahun 2016 ni akan membawa lebih banyak berita gembira buat kita semua.. 5 bulan menyep...