Wednesday, October 12, 2011

Cinta Monyet Ke Jinjang Pelamin


Semalam aku publish tentang 10 tahun perkenalan aku & encik adiey.. mungkin ada yang terdetik di hati mereka, 
 
"10 tahun bercinta, maknanya muda2 dah menggatal2 nak bercinta"
"ni mesti masa belajar pun dah gatal nak bercinta cintun"
"awalnya zana ni bercinta"

Mungkin ada kan yang kata macam tu.. tapi aku x kisah sebab memang aku akui yang aku cepat jugak sibuk2 nak bercinta.. hihihihi.. keputusan menjalinkan hubungan cinta secara serius dengan encik adiey masa umur aku 15 tahun, masa nak ambik PMR.. orang suruh belajar, aku sibuk la nak bercinta kan.. remaja baru nak up la katakan.. hihihi..

Tapi kitaorang x pernah 1 sekolah, 1 universiti & 1 tempat keje.. selalu jugak berjauhan masa zaman belajar tu.. masa aku sekolah, encik adiey dah masuk U.. bila dia habis study kat U, dia terus keje & aku pulak masuk U.. masa aku nak sambung degree dulu, encik adiey ok jer.. mak encik adiey (mak mertua) jer yang macam banyak tanya bila nak habis belajar? bila boleh kahwin? hihihihi.. maybe sebab kitaorang dah lama sangat bercinta kot kan.. sebab tu mak asyik tanya jer..

Kunci utama dalam perhubungan ni dah tentunya restu keluarga.. sejak mula bercinta, both family dah tau.. diaoranglah yang banyak bagi nasihat tentang batas dalam hubungan kitaorang.. maybe sebab restu keluargalah yang membuatkan kasih sayang kami berdua kuat sehingga hari ni.. masa belum berkahwin, setiap kali ada perselisihan faham, mesti fikirkan perasaan both family.. so masalah pun x jadi dipanjangkan sebab takut family akan kecewa & sedih..

Kalau tanya aku samada elok ke bercinta zaman belajar ni? aku no komen la.. sebab semua tu bergantung pada individu.. cuma kena pandai kawal emosi & jangan sampai mengabaikan tanggungjawab pada keluarga, study & diri sendiri..
 
Macam aku dulu, kalau ada masalah dengan encik adiey, memang result exam aku akan terjejas cikit.. mulalah susah nak study.. mulalah rasa gelisah jer setiap kali class.. so selalunya kalau nak exam, memang kitaorang sedaya upaya nak elakkan dari perselisihan faham.. tapi semangat nak belajar makin berkobar-kobar setiap kali dapat jumpa dia.. setiap kali dengar suara dia.. setiap kali dengar nasihat & kata2 semangat dari dia.. sebab tu aku kata semuanya bergantung pada individu tu sendiri..tepuk dada tanyalah iman & diri sendiri..


Kalau dah jodoh memang x kemana kan.. percintaan yang mulanya disangkakan hanyalah "cinta monyet" akhirnya sampai ke jinjang pelamin.. Syukur Alhamdulillah..
Photobucket
www.tips-fb.com

Thanks for reading. All Rights Reserved by Adieyza.

20 comments:

  1. dah namanyer jodoh uols
    mcm kawan ai berchenta dah 12thn dari form one last2 x der jodoh....sometimes ada yg jumpa kejap terus kawen....dah takdir khen kena redha la....

    ReplyDelete
  2. anum doakan kamu berdua sentiasa bersama hingga ke akhir...

    ReplyDelete
  3. Romantiknya!! Macam ida lak.. bercinta bagai nak rak dengan si polan ni.. tapi kawen dengan hubby! Wakkakakaka.. boleh?

    Apa apa pun, semoga zana bahagiaaaaaaaaaa sampai akhir hayatttttttt............!

    ReplyDelete
  4. salam zana.tahniah,mmg susah nk kekalkn hubungan sejak dr umo 15 tahun lg...mmg dah jodoh korang kekal hingga kini....& semoga hingga ke akhir hayat.Amin

    ReplyDelete
  5. so sweetttt korg nie..=)
    ain suke lah ! semoge kekal ke akher hayat eh..

    ReplyDelete
  6. cinta monyet waktu sekolah dapat bertahan 2 tahun jer.. huhu[sadis]

    ReplyDelete
  7. fuhh lama nyer bercinta.. moga kekal ke akhir hayat :)

    ReplyDelete
  8. sokong 100%.... cinta monyet terpulang pada individu tu sendiri nak mencorak kan camane....

    ReplyDelete
  9. huhu fadh bercinta pown start PMR . tp tahan 2 tahun, bis SPM say tata kt die . now alhamdulillah masih bertahan, hope smpai ke jinjang pelamin jugak ;)

    ReplyDelete
  10. hehe me pun bercinta dari sekolah.. 8 tahun bercinta baru kawen.. apa pun setuju, terpulang pd diri.. alhamdulillah weols both in study excel la jugak walaupun bercinta hehe

    ReplyDelete
  11. ai masa sekolah dulu kununnya tak mou bercinta... heheh sudahnya bercinta bagai nak rak dgn org lain.. kawin dgn org lain.... tu lah org kata jodoh....

    ReplyDelete
  12. Semua sudah suratan yg dah tertulis sebenarnya. Syukurlah segalanya berjalan dgn baik..

    ReplyDelete
  13. Salam..

    Seronokkan bila mengimbas kembali zaman bercinta..:)

    ReplyDelete
  14. hahak jodoh, ajal, maut di tangan Allah. semuanya sudah tertulis. apepun akak kagum kerana cinta dr zaman sekolah berkekalan hingga skrg. bkn sng nk tempuh dugaan dan cabaran. pulak tu masing2 berjauhan. kerana jodoh yg kuat, kalian bersatu jua.

    mcm akak... (nk cite gak x kira!) hanya membenarkan diri ni bercinta slps usia 21thn (konon2 nk tunggu matang dulu la br bercinta). 3x kecundang yg ke-4 baru berjodoh. tu pn x bercinta langsung, jumpa sekali terus suami ajak bertunang then kawen. alhamdulillah... jodoh sudah tertulis kan? ^___^

    ReplyDelete
  15. moga kekal bahagia selamanyaaaa ^__^

    ReplyDelete
  16. bagi eka kan...ada faedah nya bercinta masa belajar...tp kene tau la batas2 nya....sbb eka dulu pun gedik gak...org bercinta eka pun nak bercinta.cumanya eka ni tak penah stick dgn yg satu...abes kantoi...eka jenis yg nak buah hati dpn mata ja...bayangkan masa skolah eka adad bf lain, masa u lain, masa keje lain...yg masa keje tu la en somi.ehehehe...maybe,bila jauh sket eka rasa cam dah hilang tmpt bergantung kot...dulu masa skolah salu lawan dalam kelas...kitorang akan fight markah sapa lbh tinggi...sapa lebih maju ke depan dpt hadiah.dan semestinya eka yg salu dpt hadiah....ngeh ngeh....btw ada pro n con nya...bila time gaduh tu...mmg tak buka buku la...

    ReplyDelete
  17. wah...sweet je nie..btol la sis..restu itu penting..pastu kalu dh mmg jodoh..xkemana kan2...

    ReplyDelete
  18. tahniah sis kerana mampu nk kekalkan hubungan tu selama 10 thn...sgt jeles ok!!..heheh..pe pun, saya doakan moga kalian bahagia sampai akhir hayat..

    ReplyDelete

Thanks pada yang sudi meninggalkan komen.. really appreciate it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Photobucket
© Templates Designed by | ✿ Nurulchumel's Properties ヅ